LOŠA ISKUSTVA

Ovo su najveće laži koje možete čuti od agenta za nekretnine!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kupnja i prodaja nekretnine zahtjevan je i uzbudljiv, ali ujedno i vrlo stresan proces, a u većini slučajeva najbolje ga je prepustiti stručnjacima - agentima za nekretnine, koji su i specijalizirani za taj posao. Iako je većina klijenata zadovoljna uslugama svojih agenata, uvijek ima nekih iznimnih situacija koje mogu dovesti do razilaženja u mišljenju i prekidu daljnje suradnje. Internetom kruže preporuke kako prepoznati neprofesionalnog agenta za nekretnine, a pritom su izdvojene i najčešće laži koje se mogu čuti od njih. Ovo su neke od njih.

‘Ovaj zid (ni)je nosiv‘

Mnogi se odlučuju za kupnju starog stana ne samo zbog cijene, koja je povoljnija u odnosu na novogradnju, nego i zbog toga što na željenoj lokaciji mogu dobiti dom iz snova, samo ga moraju preurediti po svojim željama i potrebama. Međutim, ne vjerujte agentu koji "na slijepo" govori o nosivim i pregradnim zidovima. Radije zatražite detaljnije tlocrte te proučite potencijal i sve mogućnosti prije donošenja odluke o kupnji (i renovaciji).

‘Ovaj kvart je u usponu‘

Ako su se u nekom naselju ili mjestu izvan grada počele graditi dvije nove zgrade, to nije dovoljno dobar razlog koji bi potvrdio tezu o kvartu u usponu. Provedite vlastito istraživanje, obiđite susjedstvo, provjerite razvija li se i infrastruktura, kakvi su sadržaji u blizini, je li u planu dodavanje novih sadržaja...

‘Imam niz potencijalnih kupaca, požurite s odlukom‘

U pokušaju da što prije prodaju nekretninu, neki agenti bi mogli tvrditi da imaju niz potencijalnih kupaca osim vas, pa bi se trebali što prije odlučiti i možda ponuditi veći iznos. No, ne nasjedajte na prvu. Uzmite si dovoljno vremena, razmislite, možda čak i probajte stupiti u kontakt s vlasnikom.

‘Ovaj stan ne zahtijeva puno dodatnog ulaganja‘

Kod stana u starogradnji ova rečenica može itekako zavarati. Agenti bi mogli umanjiti količinu posla i novca potrebnog za preuređenje kako bi ponuda zvučala primamljivije. No, možda je bolje konzultirati se s nekim od arhitekata, dizajnera ili vlasnika građevinskih tvrtki. Na temelju dobre procjene radova i materijala imat ćete okvirni iznos ukupnog troška.

‘S vašim budžetom nećete pronaći sve što tražite‘

Okej, naravno da s 50.000 eura ne možete dobiti stan od 80 kvadrata u centru grada. No, čak i ako ste istražili tržište i realno postavili svoje zahtjeve, moguće je da ćete se zbog loše ponude morati odreći jednog od zadanih kriterija. Ipak, to ne znači da morate odustati od svih njih! Moguće je da agent podsvjesno smanjuje vaša očekivanja kako bi što prije pristali na nešto drugo.

‘Sad je pravo vrijeme za kupnju kuće‘

Agenti vrlo vjerojatno nikad neće reći da je loše vrijeme za kupnju kuće, bez obzira na rast cijena, kamate, inflaciju, nedostatak ponude... No, ukoliko osluškujete najave stručnjaka i svjedočite promjeni trendova, možda je bolje malo se strpjeti i krenuti u proces kupoprodaje s malom odgodom.

‘Imam golemo iskustvo‘

Agenti mogu lagati o svojem iskustvu. Bilo koji agent za nekretnine koji je nov u poslu trebao bi biti ozbiljno provjeren prije nego što potpišete ugovor s njim. Unatoč njihovim tvrdnjama da poznaju tržište iznutra i izvana, provjerite još jednom njihove reference.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:42