PREDVIĐANJA ZA 2024.

Ponuda će rasti, ali će nekretnine i dalje ostati skupe. Fokus će biti na tržištu najma

 /SHUTTERSTOCK
Nakon vrlo izazovne 2023. godine, na američkom tržištu nekretnina očekuje se početak dugog procesa oporavka

Jedan od najposjećenijih online oglasnika za nekretnine u SAD-u, Zillow, objavio je svoja predviđanja za događanja na tamošnjem tržištu nekretnina u 2024. godini, navodeći kako je 2023. bila jedna od izazovnijih godina u povijesti s niskom ponudom, padom prometa te kamatama na hipotekarne kredite koje su dosegnule najveću razinu u posljednja dva desetljeća. Trendovi na američkom tržištu prelili su se na zapadna, a manjim dijelom i na hrvatsko, gdje uvijek nastupaju s određenim vremenskim odmakom. Tako su u Hrvatskoj kamatne stope također rasle, ali manjom stopom nego u SAD-u, a zabilježeno je i usporavanje prometa. Međutim, dok se kod nas očekuje nastavak zahlađenja tržišta i negativnih trendova, u SAD-u se već govori o oporavku. Naime, Skylar Olsen, glavna ekonomistica Zilow platforme, vjeruje kako će ovo biti "godina predaha" u kojoj se očekuje početak dugog procesa oporavka tržišta. Ovo su njihova predviđanja...

Nekretnine će ostati skupe

Nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi s hipotekarnim stopama, ali visoka inflacija - koja je dovela do povećanja kamatnih stopa 2023. - nastavlja padati. Ako se taj trend nastavi prema očekivanjima, ako plaće nastave rasti i ako vrijednosti kuća ostanu stabilne (čitaj: skupe, op.a.) uz predviđeni minimalni pad od samo 0,2 posto, kupci koji se bore s dostupnošću nekretnina mogli bi malo odahnuti.

Rast će ponuda nekretnina

Očekuje se da će sve više prodavača oglašavati svoje domove kako će se miriti s činjenicom da su u eri viših kamatnih stopa. Većina vlasnika hipotekarnih kredita (80%) plaća manje od pet posto kamata na svoj stambeni kredit, jer su stope "zaključane" kada su pale na povijesno najniže razine 2021. godine. Istraživanje Zillowa pokazalo je da mnogi vlasnici kuća, koji bi inače mogli prodati, nisu bili voljni to učiniti jer bi to značilo da za svoj novi dom moraju platiti više cijene. Svako povećanje ponude u oglasnicima je dobrodošla vijest za kupce, a rast ponude mogao bi spriječiti rast cijena.

Fokus će biti na tržištu najma

Potencijalni kupci traže načine da dobiju sve sadržaje koje žele, poput većeg dvorišta ili više privatnosti, čak i ako je kupnja kuće izvan njihovog budžeta. Takvi bi se mogli okrenuti tržištu najma. S obzirom na očekivanu potražnju za obiteljskim kućama, neki od vlasnika koji su razmišljali o prodaji mogli bi se odučiti na podstanare, čime bi se povećao broj kuća za dugoročni najam. Istodobno bi se smanjili troškovi života za vlasnike takvih kuća. Naime, nedavno istraživanje Zillowa pokazalo je da 39% nedavnih kupaca kuće kaže da je vrlo ili iznimno važno imati priliku iznajmiti dio svog doma za dodatni prihod dok žive u njemu. Ta je želja još veća među mlađim kupcima: 55% milenijalaca i 51% kupaca stanova generacije Z izrazilo je isti osjećaj u anketi.

Rast broja stanova za najam

Razlika u cijeni najma u predgrađima i urbanim, metro-područjima sve se više smanjuje. To je vrlo vjerojatno zbog zaposlenika koji se sve više vraćaju u urede u središte gradova. Također, procvat izgradnje višestambenih zgrada u 2023. je godini donio veliki broj novih stanova za najam, dajući najmoprimcima više mogućnosti i povećavajući vjerojatnost da će stanodavci nuditi ustupke kako bi ih privukli i zadržali.

Poteškoće u "home flippers" sektoru

Kuće koje zahtijevaju dodatna ulaganja obično su na meti "home flippersa" koji ih kupuju i preuređuju u nadi da će ih uspjeti pretvoriti u zaradu (sjetite se nekolicine popularnih reality TV emisija na tu temu, op.a.). Međutim, rast cijena nekretnina otežao je taj sektor, tako da bi se kupci mogli suočiti s manjom ponudom takvih kuća. S druge strane, kuće koje zahtijevaju dodatna ulaganja uglavnom su povoljnije od uobičajene ponude te pružaju mogućnost poboljšanja prema vlastitim željama, što bi moglo privući kupce koji traže svoju prvu nekretninu. Međutim, općenito mala ponuda na tržištu nekretnina drži cijene relativno visokima, pa čak i onih kuća kojima trebaju dodatna ulaganja. To, pak, može dovesti do dodatnog rasta cijena, ukoliko se nekoliko kupaca natječe za istu nekretninu. Tada preostaje pitanje hoće li cijena kuće biti dovoljno niska da ostane i za njezino uređenje.

Interes za DIY projektima

Očekuje se da će "DIY" pokret postati još popularniji jer će vlasnici pritisnuti cijenama i kamatama nastojati unaprijediti svoje domove umjesto prodati ih i preseliti se.

Nova iskustva zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Zilow za umjetnu inteligenciju kaže da već sad olakšava proces kupnje i prodaje doma putem automatizacije i personalizacije, a očekuje se porast alata i proizvoda koji će kupnju nekretnina činiti još jednostavnijom. Na taj način će pružiti prodavateljima i kupcima nova iskustva, poput 3D virtualnih obilaska, interaktivnih tlocrta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:14