TRENDOVI

Splitski oglasnici puni apartmana: ‘Prvo su kupovali stanove kako bi ih davali u najam, a sad ih prodaju jer žele više zaraditi‘

Split

 Joško Ponoš/Cropix
Imamo popis od najskupljeg do najpovoljnijeg kvarta u Splitu. U jednom dijelu grada cijene se penju i do 10.000 eura po kvadratu

Trenutačna situacija na tržištu nekretnina u Splitu vrlo je specifična. Stručnjaci kažu kako je usporavanje prometa uobičajeno za ovo doba godine, ali ističu da promet nije potpuno stao. Sve se s realno postavljenom cijenom uspijeva prodati, no osjeti se da kupci više nisu spremni prihvatiti visoke tražene cijene, što je i na dalmatinskom području rezultiralo zaustavljanjem kontinuiranog višegodišnjeg rasta cijena nekretnina.

Anita Mrčela iz agencije Biliškov nekretnine ističe kako ulaganje u nekretnine kao investicija po sadašnjim cijenama više nije isplativo.

- Prošla turistička sezona je pokazala da imamo višak stanova pretvorenih u apartmane, pa je i cijena smještaja padala. Logika vlasnika apartmana koji su kupljeni i renovirani prije dvije, tri godine je da trenutno imaju daleko veći povrat investicije prodajom tih istih apartmana - imajući u vidu porast cijena nekretnina prethodne dvije, tri godine - od povrata kroz buduće i neizvjesne turističke sezone. Do sada smo na tržištu imali u ponudi stanove koji su se pretvarali u apartmane, sada imamo u ponudi te iste apartmane na prodaji - komentira.

Također, rast kamata na kredite je smanjio broj potencijalnih novih kupaca stanova za stanovanje, dok je prodavateljima, s druge strane, teško shvatiti da očekivana cijena više nije realna.

- Stoga oni u ovom periodu ili stagniraju s prodajom ili još drže ponude s nerealno visokim cijenama nadajući se nastavku trenda visokih cijena. Pri tome osobito mislim na cijene stanova u starijoj gradnji kojima je potrebno renoviranje. Takvi stanovi se u pravilu prodaju po 15 posto manjoj cijeni od oglašene - kaže.

Cijene po kvartovima (euro/m2)

Meje i Zenta 5000 - 10.000

Bačvice 4500 - 8000

Žnjan 4000 - 7000

Grad, Manuš, Dobri 4000 - 6500

Spinut, Skalice 4000 - 5500

Gripe, Lokve, Split 3, Bol 3800 - 5000

Mertojak 3600 - 5000

Sućidar, Visoka, Kocunar, Kman, Brda Ravne Njive 3200 - 4000

Sirobuja, Dragovode, Mejaši (u pravilu novogradnje) 3800 - 4800

*najviši spomenuti iznosi odnose se na novogradnju, ali i na cijene renoviranih stanova u starijim zgradama

*investitori uglavnom ne oglašavaju maksimalne cijene novogradnje, najčešće su to penthousei, gdje je cijena po dogovoru

Uza sve to, određen broj kupaca dobro je informiran, jer prati situaciju na tržištu nekretnina u zapadnim europskim zemljama, osobito u Njemačkoj. Slijedom toga očekuju da će i kod nas doći do znatnog pada cijena. No, Anita Mrčela naglašava kako je pitanje kojim će nekretninama i u kojem postotku padati cijene jer je splitsko tržište ograničeno površinom - na jugu je more, a na sjeveru Kozjak i Mosor, pa nema velikih mogućnosti za daljnje širenje. Prema njezinom mišljenju realno je očekivati korekciju starije gradnje, i to za nekih 15-ak posto, ali ne može se isto očekivati za i druge, novije nekretnine.

- Nedostaje građevinskih zemljišta za novu gradnju, stoga cijene u ovim uvjetima neće bitno padati. Nekretninama na nekim dobrim lokacijama cijena uopće neće padati. To su južni dijelovi grada uz more, stanovi južne orijentacije s nesmetanim pogledom na more koji neće biti zaklonjen nekom budućom novogradnjom, koji imaju osiguran parking ili garažu, zgrade novije gradnje i uvijek poželjan prvi red uz more, odnosno što bliže moru - kaže.

Poznat je podatak da novogradnje općenito nema dovoljno u svim gradovima, pa tako i u Splitu.

- Malo je lokacija za novogradnju u odnosu na potražnju, no i tu se cijene kreću u korelaciji sa starijom gradnjom. Ovisno o kvartu, cijena je za oko tisuću eura po kvadratu veća od starije gradnje, što je i realna cijena renoviranja starog stana - kaže, dodajući kako širi prsten grada Splita nema previše projekata u novogradnji jer nema slobodnih lokacija za gradnju, tako da su tu novogradnje iznimka, dok slobodnih zemljišta ima prema istoku Splita, to su Mejaši, Dragovode i Sirobuja.

image

Split

/Shutterstock

Uvijek će, dodaje, postojati kupci koji će biti spremni izdvojiti sredstva za dobru nekretninu, bilo da sebi osiguraju ugodu stanovanja ili jednostavno žele dobro investirati.

- Najtraženiji su stanovi od 40 do 50 kvadrata, jednosobni i dvosobni, iako su to stanovi koji po kvadratu imaju veću cijenu od stanova površine od 70 do 80 kvadrata na istoj lokaciji. Razlog je jednostavan: lakše je doći do manjeg ukupnog iznosa, bilo iz kreditnih ili gotovinskih sredstava - kaže Anita Mrčela.

Dodaje kako agenciju često zovu prodavatelji s pitanjem koja je cijena stanova u određenom kvartu, no ne može se prosječna cijena primijeniti na svaku nekretninu, sve ovisi od slučaja do slučaja. I Porezna uprava vodi statistiku, grupirajući ugovore o kupoprodaji po određenim kvartovima, no realnost je, kaže, sasvim drugačija.

- U istom kvartu cijena može znatno varirati ovisno o mikrolokaciji. U prvom redu bitan je kriterij orijentacija stana, tu je uvijek poželjan jug ili zapad, zatim u kakvom je stanju stan, je li renoviran ili nije, a tu prodavatelji kozmetičke preinake poput postavljanja laminata preko parketa ili farbanje drvenarije često nazivaju renoviranjem. Također, bitna je i količina svjetla u stanu, na kojem je katu, ima li zgrada dizalo ili nema, kakvo je stanje zgrade, ima li mogućnosti parkinga u blizini zgrade, ima li pogled, a ako nema na more, ima li barem na neko zelenilo; najgora mogućnost je da iz stana gledate direktno u susjeda u drugoj zgradi... - nabraja.

Iznosi nam i jedan primjer s terena: prodaje se stan novije gradnje s parkirnim mjestom na Žnjanu, na oglas se javljaju tri potencijalna kupca koja ga, kad čuju da je stan sjeverne orijentacije i bez pogleda, odbijaju uopće obići. Da je isti stan južne orijentacije, priča bi vrlo vjerojatno imala drugačiji završetak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 06:16