Zlata vrijedi

Što je home staging? Evo što trebate znate ako prodajete stan i želite da se prodajna vrijednost poveća

 DEBORAH CORTELAZZI /UNSPLASH/

Home staging je postao više pravilo nego iznimka na tržištu stanova, no još uvijek se mnogi pitaju što to zapravo znači i postoji li razlika između home stylinga i home staginga? Je li bolje potražiti pomoć tvrtke za kućno oblikovanje ili postoje savjeti kako to možete učiniti sami? Sve ćete to saznati ovdje.

Što je home styling i home staging?

Home staging je stiliziranje doma prije prikazivanja tako da se prodajna vrijednost, nadamo se, poveća. Izraz je skovala poznata američka brokerica i dizajnerica interijera Barb Schwarz u kasnim 70-ima, ali je tek s prijelaza stoljeća fenomen zavladao tržištem nekretnina, uglavnom zahvaljujući raznim televizijskim programima o prodaji kuća i dizajnu interijera. Neki pak razlikuju home styling od home staging i smatraju da je home styling nešto što radite zbog sebe, dok se home staging radi za one koji će tamo eventualno živjeti.

image
SPACEJOY /UNSPLASH/

U manjim interijerima možete dotjerati prostor novim tekstilom, biljkama i slikama, dok u većem to može biti dodavanje nove boje, otprema starog namještaj i posudba ili kupovina novog. Mnogo je tvrtki za uređenje interijera koje vam mogu pomoći, dijelom oko skladištenja starog namještaja i posudbe novog, ali i oko samog stiliziranja. Ili, naravno, možete sami napraviti styling.

image
R ARCHITECTURE /UNSPLASH/

Home styling - savjeti za fotografiranje i gledanje

Smisao uređenja doma je da posjetitelji koji ga promatraju dobe osjećaj da ulaze u svoj budući dom. Stoga je važno krenuti od načina života onih koji žele kupiti dom. Je li to obitelj s djecom ili se dodatna prostorija koristi kao ured? Vole li minimalistički stil ili razigran i udoban? Kada se kućni stil doista dopadne ciljnoj skupini, ponekad se dogodi da kupac stana kupi i posuđeni namještaj.

image
MILADA VIGEROVA /UNSPLASH/

Kada odlučite za koju ćete ciljnu skupinu dekorirati prostor, možete slijediti neke od trikova poznatih stilista:

Prvi dojam

Čak i kod gledanja, prvi dojam može biti presudan. Stoga se isplati uložiti dodatnog truda na ulaz ispred kuće ili stubište, ali i na hodnik.

image
LAURA ADAI /UNSPLASH/

Čisto i svježe

Nije važno koliko je lijep namještaj ako dom djeluje prljavo. Nečist dom povezuje misli s lošim upravljanjem, a prljavi prozori, na primjer, kvare čak i najbolji pogled. Stoga se pobrinite za kvalitetno ribanje, osobito u kuhinji i kupaonici, ili zatražite pomoć tvrtke za čišćenje.

image
COLLOV HOME DESIGN /UNSPLASH/

Stvorite više prostora

Iako vjerojatno imate kauč, fotelju, tabure za noge i stolić, kod razgledavanja vrijedi izraz "manje je više". Stoga uklonite i ponovno namjestite prostor kako biste stvorili "dodatni prostor", tako da posjetitelji koji gledaju mogu ondje postaviti svoj (mentalni) namještaj. Ako prefarbate prostor u svijetle boje, koristite svijetle tepihe i čiste površine, dom će djelovati još prozračnije.

image
MADDI BAZZOCCO /UNSPLASH/

Osobno, ali ne privatno

Osnovno pravilo pri gledanju je da uklonite svoje privatne tragove, poput fotografija, bilješki i magneta za hladnjak. U isto vrijeme, dom ne bi trebao izgledati kao sterilni muzej – posjetitelji ipak traže svoj budući dom. Dodajte domaću atmosferu mirisnim svijećama i jednostavnim ukrasima, ili zašto ne kuharicama, bocama za ulje i začinskim biljem u kuhinji?

image
KAM IDRIS /UNSPLASH/

Osjetila

Nije slučajnost da se u mnogim emisijama osjeća miris - naša osjetilna iskustva igraju veliku ulogu kada donosimo odluke. Na vizualni dojam možete utjecati ponavljajućim naglašenim bojama, ljupkim svjetlom i upečatljivim detaljima, poput slika, cvjetnih aranžmana ili pozadinskog zida. Pustite pozadinsku glazbu za slušne dojmove ili ponudite piće za golicanje nepca. Ostali mirisi koje možete koristiti, su svježi začini, deterdžent, sapun ili cimet i klinčići u božićno vrijeme. I svakako spojite dodir koristeći različite teksture kao što su drvo, koža ili vuna.

image
SPACEJOY MJVGOA /UNSPLASH/

Dodatna soba

Ako imate dodatnu prostoriju u domu, pametno je prepustiti ciljanoj skupini da odluči kako će biti uređena. Možda bi to mogla biti dječja ili gostinjska soba? Kućni ured ili soba za kreativne zanate? Walk-in ormar ili soba za vježbanje?

image
SPACEJOY /UNSPLASH/

Balkon ili vrt

Ne zaboravite na balkon, terasu ili vrt tijekom projekcije. Slobodno stavite vanjski namještaj tamo iako nije sezona - opet da pokrenete maštu posjetitelja. Pokosite travnjak, očistite cvjetne gredice, pokupite smeće u vrtu i ukrasite balkon ili terasu jastucima, dekama, svjetiljkama i biljkama u posudama.

image
JONATHAN BORBA /UNSPLASH/

Cijena kućnog stiliziranja - napravite sami ili angažirajte nekoga

Teško je reći koliko točno košta sređivanje kuće, jer to ovisi o tome u kakvom je stanju vaš dom danas, koliko je velik, imate li i balkon ili vrt, imate li namještaj ili ga morate iznajmiti. Uobičajeno je da prvo platite konzultacije, gdje vam tvrtka za oblikovanje doma prije prikazivanja kaže što možete učiniti s domom. Tada možete sve popraviti sami prema njihovim preporukama ili birati između različitih cjenovnih paketa, od popravka u trajanju od jednog sata do ponovnog bojanja i postavljanja unajmljenog namještaja. Neke tvrtke umjesto toga naplaćuju po kvadratnom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:32