
U jednoj od zagrebačkih četvrti pokrenula se žustra rasprava oko neobičnih mirisa koji dolaze iz kuće u kojem žive strani radnici. Na popularnoj platformi Reddit, stanar jedne zgrade požalio se da zbog hrane koju pripremaju njegovi susjedi ne može ni otvoriti prozor. Kako tvrdi, u toj kući živi veći broj doseljenika, a mirisi su toliko jaki i intenzivni da mu zbog toga nije nimalo ugodno.
"Prvi put u životu ne mogu otvoriti prozor jer se gušimo od mirisa hrane koju kuhaju doseljenici, kojih je nekoliko desetaka sada u kući do naše zgrade", napisao je stanar.
"Kuhaju od jutra pa sve do duboko u noć, a ja stalno palim svijeće i sprejeve, ali ništa ne pomaže."
Muči ga, kaže, i što ne može ni oprani veš iznijeti na balkon jer miris hrane u zraku postaje nepodnošljiv.
"Svi u zgradi poludjeli smo od tih mirisa", zaključuje.
Što se kuha?
Ubrzo su komentatori krenuli nagađati o čemu se radi, a većina je složna da su mirisi povezani s kuhinjom Južne Azije, najvjerojatnije indijskom ili nepalskom, koja je poznata po bogatoj paleti začina, uključujući cimet, kardamon, kim, korijander, kurkumu, klinčiće i ljutu papriku.
"To sve pomiješaš i kad kuhaš svi u krugu od 200m znaju da kuhaš i što kuhaš", napisao je jedan korisnik.
"Zaboravio si kumin. Kumin se čuje na kilometre i isijava iz kože nakon sto ga pojedeš."
"Svojedobno sam živjela iznad indijskom restorana. 10 godina nakon toga nisam mogla jesti curry. Razumijem i suosjećam."
No nisu se svi u komentarima složili sa stanarom, naprotiv, neki su napisali kako su im ti mirisi zapravo vrlo privlačni i mame ih da požele probati tu hranu.
"Nakon posla, kad se vraćam doma, volim osjetiti te mirise, jer znače da je netko u susjedstvu kuhao nešto fino", dodaje jedan komentator.
"A da pitaš za recept i probaš? Indijska je vrh vrhova!", "Kad ulazim u zgradu poslije posla gladan, a fini mirisi dolaze od susjeda....najradije bi pokucao i žicao da mi daju", "Ja obožavam te mirise indijske kuhinje", "200x radije da mi se širi miris curryja nego zaprške s kojom su me susjedi zlostavljali desetljećima", nizali su se pozitivni komentrari.
Strani radnici u Hrvatskoj
Sve veći broj stranih radnika, posebno iz zemalja poput Indije, Nepala, Bangladeša i Filipina, dolazi u Hrvatsku zbog posla, uglavnom u sektorima kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo i skrb.
Njihov život nije uvijek jednostavan - često žive u manjim zajedničkim smještajima, daleko od obitelji, a održavanje tradicije, uključujući kuhinju, način je da se osjećaju bliže svojim korijenima. Zajednička kuhinja i aromatična jela nisu samo pitanje prehrane, već i način povezivanja i zajedništva u novom okruženju.
Za mnoge Zagrepčane, mirisi azijskih jela mogu biti neobični i intenzivni, a u zgradama s tankim zidovima i bliskim susjedima takve kulinarske navike znaju izazvati nesuglasice. S druge strane, naši novi sugrađani ističu da su upravo te kuhinje njihov ponos i važan dio identiteta.
U gradovima poput Zagreba sve je češće moguće pronaći male trgovine s autentičnim azijskim namirnicama, što svjedoči o rastućem broju ovih zajednica i njihovom doprinosu multikulturalnosti hrvatskog društva.
Iako zakonska regulativa u Hrvatskoj u pogledu mirisa iz stanova nije jasno definirana i uglavnom apelira na međusobnu toleranciju i razumijevanje, po novom Pravilniku o kućnom redu u zgradama koji je stupio na snagu u lipnju, zabranjeno je dimom, prašinom, neugodnim mirisima, svjetlosnim zagađenjem, odnosno bilo kakvim drugim imisijama ometati stanovanje ili ugrožavati zdravlje korisnika.
Također, zajednički ili posebni dijelovi zgrade u kojima se stvara dim, prašina, mirisi, buka, svjetlosno zagađenje, odnosno bilo kakve druge imisije, moraju biti odgovarajuće izolirani, odnosno uređeni, i to na način da se ne ometa stanovanje i ne ugrožava zdravlje korisnika, odnosno da se spriječi širenje imisija.
Komentari
6