VRTOGLAVO

U jednoj splitskoj četvrti za kvadrat stana već traže 5965 eura, ali to je samo prosječna cijena...

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
Realizirane cijene nešto su niže od onih oglašenih, kojima se nadaju prodavatelji. Prilikom kupnje uglavnom dolazi do određenih korekcija

Okružen manjim mjestima i gradovima te smješten na uskom obalnom području između planina i Jadranskog mora - Split je grad koji nema baš previše mjesta za širenje, što se osjeti i na cijenama nekretnina. Zanimalo nas je koje su trenutačno tražene cijene kvadrata u Splitu koji privlači i domaće i strane kupce nekretnina. Kvaliteta života, radna mjesta, dobra prometna povezanost, povoljan geografski položaj, turistička privlačnost, infrastrukturni razvoj, kulturna scena, prirodne ljepote te niz drugih razloga čine grad pod Marjanom atraktivnim za stanovanje.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX/CROPIX

Povoljnije kuće

Splitsko tržište nekretnina karakteriziraju ograničen prostor za razvoj novih projekata i velika potražnja koju prate visoke cijene.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su da su cijene splitskih kuća i stanova u svibnju bile nešto više nego mjesec ranije, dok su cijene građevinskih zemljišta ostale iste kao i u travnju. Prosječna oglašavana cijena splitskih stanova tijekom svibnja porasla je za 4,5 posto te se popela na 3182 eura po kvadratu, a čak 909 eura manje tražilo se za kuće. Za četvorni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, tijekom svibnja se na tom oglasniku tražilo 2273 eura, što je 0,7 posto veći iznos nego tijekom travnja.

- Teško je pronaći građevinska zemljišta u blizini središta grada pa su slobodne parcele, kao i kuće za rušenje, na takvim lokacijama izuzetno tražene. Visoke cijene imaju i zemljišta koja se nalaze na atraktivnim obalnim područjima ili u blizini plaža, te ona s pogledom na more - rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio, koja upravlja oglasnikom Crozilla.com.

image


BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Dioklecijanova palača

Građevinska zemljišta koja su se tijekom svibnja prodavala putem oglasnika za nekretnine oglašavana su po prosječnoj cijeni od 170 eura po kvadratu, što je jednako vrijednostima koje su oglašavane mjesec ranije.

Najviše cijene postižu luksuzno uređene nekretnine na dobrim lokacijama, smještene uz more, a dodatnu vrijednost čini i sam pogled. "Privilegirane" splitske lokacije su one u središtu grada i u blizini glavnih znamenitosti, poput Dioklecijanove palače, na kojima su obično najviše cijene.

Mladen Matijević dodaje da skuplji objekti obično nešto dulje stoje na tržištu, no i oni uglavnom nađu svoje kupce.

- Traženi su i apartmani za turistički najam, s obzirom na to da kao takvi donose prihode od turizma pa otplaćuju sami sebe, što također utječe na njihovu potražnju i vrijednost - kaže.

Sirobuja, predgrađe Splita, u odnosu na ostale gradske četvrti uključene u ovo istraživanje nudi nešto pristupačnije cijene. Prosječna cijena stanova koji se putem oglasnika Crozilla.com prodaju na Sirobuji iznosi 3450 eura po kvadratu. Nešto više cijene oglašavane su u gradskoj četvrti Bol, gdje se za četvorni metar tijekom svibnja u prosjeku tražilo 3596 eura, slično kao u četvrti Dragovode, u kojoj je prosječna cijena tijekom svibnja iznosila 3611 eura po kvadratu.

image
DUJE KLARIC/CROPIX

Popularniji kvartovi

Oglašavane cijene u splitskoj četvrti Grad u travnju su u prosjeku iznosile 4000 eura po kvadratu, a na Žnjanu 135 eura više. Nešto skuplji od prethodnih stanovi su na Bačvicama, gdje se za četvorni metar u prosjeku tražilo 4535 eura, na Spinutu, čija je prosječna tražena cijena tijekom svibnja iznosila 4737 eura.

Meje su jedan od najluksuznijih kvartova u Splitu, s prosječnom cijenom stana od 5965 eura po kvadratu, dok je u četvrti Lučac prosječna svibanjska cijena na oglasniku Crozilla.com iznosila 5527 eura.

Mladen Matijević kaže da su navedene vrijednosti izračunate na temelju medijana. Također naglašava i da su prikazane cijene one koje prodavatelji navode u oglasima, te dodaje: "Kako bi profitirali, prodavatelji su skloni oglasiti višu cijenu pa takva slika ipak nije u potpunosti realna, s obzirom na to da su realizirane cijene uglavnom niže od oglašavanih, jer prilikom prodaje obično dolazi do njihove korekcije. Stoga je prilikom kupnje ili prodaje nekretnina potrebno napraviti malo dublje istraživanje cijena na željenim lokacijama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:08