NEŠTO POVOLJNIJI, ALI...

U oglasnicima se za njih traži 3000 eura po kvadratu, ali mišljenja su podijeljena: ‘Kad uđem i vidim one prozore hvata me tjeskoba‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Agent za nekretnine kaže da su stanovi u suterenu privlačni kupcima ukoliko su kvalitetno izvedeni i sadrže, primjerice, vrt

Krletka, tjeskoba, zatvorski prozori, vlaga i smrad plijesni, poplave i izlijevanja kanalizacije... To su najčešće asocijacije i opisi koji se na društvenim mrežama vežu uz stanove u suterenu. Međutim, je li to doista tako? U starim i neodržavanim zgradama, vrlo vjerojatno, no djelomično ukopani stanovi mogu imati i neke prednosti, a svakako su povoljniji u odnosu na ostale stanove u ponudi. Nedavno je na Redditu pokrenuta tema "Jeste li ikad kupili stan u suterenu ili znate nekog tko je?" u kojoj su se izmjenjivala negativna, ali i pozitivna iskustva građana.

"Imali su frendovi stan u suterenu. Odvratno je bilo. Usko, mračno, vlažno... Prodali su ga još davno i kupili nešto normalno", napisao je korisnik ove društvene mreže.

"Krletka", kratak je bio drugi.

"Kad uđem u takav stan i vidim prozore onako visoko gore, hvata me tjeskoba", nadovezao se treći.

"Živio sam u suterenu par mjeseci. Taj miris vlage se zavuče u sve... odjeću, namještaj... Imao sam osjećaj da mi i koža smrdi", nizali su se negativni komentari. No, bilo je i onih koji su podijelili pokoji savjet kako doskočiti tom problemu.

"Frajer ima nekih 30-ak kvadrata suterena u kući. Za 50 tisuća eura prije nekih 2,5 godine dobio je stan namješten top uređajima, ali mora koristiti odvlaživače na dva mjesta jer se brzo nakupi vlaga. Po ljeti standardno puževi i gadosti vole ući. Inače mu sve štima", pisalo je.

U ponudi zagrebačkih agencija:

image

Šalata, kod PMF-a, četverosoban stan od 86,98 kvadrata, cijena 235.001 €

Opereta
image

VII. Ravnice, adaptiran i namješten stan od 37,40 kvadrata, cijena 99.900 €

Rivalitas

Nekima je, pak, suterenski stan pružao zadovoljavajuću kvalitetu života.

"Frend je ciljano kupio u širem centru Zagreba. S ceste je to bio suterenski stan, ali iza je imao izlaz u vlastiti vrt. Tako da to uopće nije bio problem. Uz puno dnevnog svjetla, nije bilo vlage, po zimi je bilo mrvu toplije, a po ljeti malo ugodnije. Jedino su susjedi bili katastrofa pa se odselio. I dalje ima taj stan, samo ga renta i dobru lovu može zgrnut", navedeno je.

Potaknuti ovim komentarima, istražili smo ponudu suterenskih stanova u Zagrebu. Pronašli smo popriličan broj oglasa, iako Branka Franičević iz agencije Avenue-nekretnine kaže da ih je mnogo manje nego prethodnih godina.

- Moram priznati da u ponudi nemamo ništa, i to već dulji period, u što i sami ne možemo vjerovati jer se u postpotresnom razdoblju, kada je u prodaju pristizalo puno uređenih stanova za dnevni najam u centru, činilo da Zagreb u cjelokupnoj ponudi ima gotovo polovicu stanova u suterenu - kaže Branka Franičević.

Na internetskim oglasnicima se često nude garsonijere u suterenu, no mogu se pronaći i dvosobni, pa čak i trosobni stanovi, a tražene cijene im se penju i na više od 3000 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji.

Što su stanovi u suterenu?

To su stanovi koji su dijelom pozicionirani ispod razine zemlje, odnosno prozori takvih stanova su u razini terena ili neznatno iznad razine terena, kaže Šantak.

Primjerice, za dvosobni stan površine 43 kvadrata na Novoj Vesi traži se čak 3720 eura po kvadratu, za dvosobni stan od 50 kvadrata u suterenu uredne i održavane zgrade u blizini Kvaternikova trga 2900 eura po kvadratu. Trosobni stan od 39 kvadrata na Stenjevcu prodaje se po cijeni od 1415 eura po kvadratu, a četverosobni stan od 95 kvadrata u Jukićevoj za 2840 eura po kvadratu. Pronašli smo i nekoliko oglasa za novogradnju, primjerice za stan površine 40 kvadrata u novosagrađenoj zgradi na Trešnjevci traži se 3000 eura po kvadratu.

No, teško je na temelju fotografija procijeniti što očekivati u takvom prostoru. Vice Šantak, direktor agencije za nekretnine Rivalitas, ističe kako sve nekretnine, pa tako i suterenski stanovi, mogu biti više ili manje kvalitetno izvedeni. Ako je kvaliteta gradnje u redu, suterenske stanove od ostalih razlikuje jedino pozicija u zgradi i potencijalno tamniji prostor, što u konačnici utječe na samu potražnju, ali i na cijenu. Naime, suterenski su stanovi povoljniji od stanova na višim etažama, što ih čini privlačnima određenom krugu kupaca.

Primjerice, za stan površine 38 kvadrata u suterenu u Klaićevoj u Donjem gradu traži se 2100 eura po kvadratu, a za stan iste površine na petom katu u Ulici Ljudevita Posavskog 3550 eura po kvadratu.

U ponudi zagrebačkih agencija:

image

Stenjevec, Oranice, dvoetažni stan od 90 kvadrata, cijena 209.000 €

Opereta
image

Sigečica, stan površine 53,84 kvadrata, cijena 124.000 €

Rivalitas
image

Podsused, Borje, stan površine 79,20 kvadrata, cijena 145.000 €

Rivalitas

- Stanovi u suterenu su uvijek bili povoljniji za kupovinu, iako je ‘povoljno‘ danas vrlo relativan pojam. S obzirom na stanje cijena nekretnina, možemo reći da su i suterenski stanovi skuplji nego prije. Ali svejedno, takvi stanovi su se uvijek kupovali, pa to ni u ovoj situaciji visokih cijena nekretnina nije iznimka. Ako je suterenski stan kvalitetan i uz to kao pripadak dolazi i vrt, radi se o specifičnom načinu stanovanja koji će mnogima biti privlačan s obzirom na cijenu - kaže Šantak.

Ipak, najčešće se kupuju kao investicija, radi iznajmljivanja, a kupuju ih i roditelji za studente.

- Najčešće se kupuju u centru Zagreba ili što bliže centru, a potom i i oni koji su u zoni tramvaja - kaže Šantak, dodajući da se cijene u starogradnji realiziraju ispod 1800 eura po kvadratu, a u novijim zgradama ne više od 2000 eura po kvadratu. No, očekuje se, kaže, da će i njihove cijene zajedno sa starogradnjom polako, ali sigurno ići prema dolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:38