PREDSTAVLJAMO PROJEKT

Urbana zgrada u Sv. Filipu i Jakovu poput malog boutique hotela: Mramor, drvo u natur boji, plohe prekrivene zrcalima... Sve vrvi od luksuza!

 LUKA GERLANC/CROPIX
Uređenje potpisuje mlada šibenska arhitektica Sanja Bralić

U Svetom Filipu i Jakovu prošlog je ljeta realizirana manja urbana zgrada s ordinacijom dentalne medicine te četiri stana s fitness i spa zonom, koji su namijenjeni za najam, ali mogu poslužiti i kao mali boutique hotel.

Budući da su investitori, obitelj Eškinja, godinama prisutni u svijetu građenja i osmišljavanja svojih radnih i životnih prostora, odluka da se projekt uređenja prepusti stručnjacima bila je posve logična. U ovom slučaju za to se pobrinula mlada šibenska arhitektica Sanja Bralić iz ureda Fronta+. Ordinaciju dentalne medicine u prizemlju zgrade otvorila je Kristina Eškinja.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Njezina želja bila je napraviti netipičnu i svakako drugačiju ordinaciju u odnosu na stereotip bjeline koji prati sve zdravstvene ustanove. Koncept je bio dobiti urbani prostor, hotelski opremljenu čekaonicu iza koje se kriju moderne i vrhunskom tehnologijom opremljene dvije ordinacije te pomoćni prostor za osoblje - kaže Sanja Bralić.

Uz osnovne naputke kako urediti prostor, vlasnici su joj dali puno povjerenje za realizaciju projekta.

Budući da je riječ o novogradnji za koju je već bila ishodovana građevinska dozvola te se započelo s izgradnjom objekta, arhitektici je pri projektiranju interijera ostalo tek prostora za minimalne izmjene i intervencije u prostoru koje su se trebale uklopiti unutar postojeće dokumentacije. Stoga su stanovi i ordinacija od izvornog projekta prilagođeni potrebama uređenja interijera uz neke nužne izmjene i definirani upravo na način kako su izvedeni.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Konceptualno, objekt je sagrađen kao mala urbana zgrada s četiri stana i servisnim prostorijama u prizemlju te vanjskim bazenom, s naglaskom na ordinaciju dentalne medicine vlasnice. Prostor ulaza u ordinaciju definiran je kroz različite forme i oblike, dok se korištenjem materijala iste tematike na zidovima koji su dijelom uobličeni štukaturama, stvorio dojam hotelskog lobija. Time je pacijentima, opisuje arhitektica, omogućen užitak boravka u čekaonici neovisno o tome što se krije iza velikih staklenih vrata smještenih na suprotnom zidu od ulaza u čekaonicu ordinacije.

Tamna staklena vrata izrađena u punoj visini do stropa, definirana strogim rasterom vertikalnih elemenata između kojih je postavljeno staklo kroz koje prolazi svjetlo, služe kao fizička barijera između čekaonice i ordinacija. Glavna poveznica ordinacija i čekaonice je info pult koji je zamišljen kao uokvirena slika, kolažirana iz više dekorativnih stolarskih elemenata u kombinaciji s keramikom kako bi se postigao kontrast i dobila dubina prostora.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Kroz obje ordinacije provlači se bijela boja, dok je radna jedinica jedne od ordinacija izvedena u pastelnoj boji, upravo kako bi se više istaknula i napravila razlika u odnosu na klasični pristup uređenja prostora iste namjene.

- Dominira profinjeni, moderni stil, pročišćene forme i svijetli tonovi. Iako su svijetle nijanse zahtjevnije za održavanje, prostoru je svijetlim tonovima dana dodatna svježina, a korisniku i pacijentima hotelski i opuštajući osjećaj boravka u prostoru - kaže arhitektica.

Mramor je korišten kao osnovni dekor, prostorom se provlači i drvo u natur boji, dok se obloge i staklene vitrine protežu kroz sve prostorije objekta. U objektu ima dosta ploha prekrivenih zrcalima koja daju dodatnu dubinu i prozračnost prostoru i samo su jedan od elemenata koji se uklapaju u posebnu oblikovnu priču uređenja interijera.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Uočava se i namještaj s potpisom hrvatskih brendova, poput limited edition fotelja brenda Prostorija i zidnih tapeta Studija WallArt koje su prisutne u gotovo u svim prostorijama. Najupečatljivija je nagrađivana vodootporna tapeta Maslinik, a jedna je tapeta postavljena i na zidu u toaletu, smještenom neposredno uz čekaonicu koji koriste pacijenti ordinacije.

Što se tiče stanova, sama orijentacija bila je polazišna točka i vodilja prilikom njihova dizajna, gdje je arhitektica imala zadatak da kroz pravilan odabir tonova i formi maksimalno naglasi prostornost i stvori željeni ambijent.

Dva stana u objektu su manje dimenzije, površine od 50 kvadrata s pripadajućom terasom, dok su dvosobni stanovi veći te imaju površinu od 75 kvadrata.

- Stanovi su zamišljeni kao suvremeno dizajnirani prostori s opuštajućom udobnošću, obogaćeni umjetničkim elementima koji su ujedno funkcionalni i prilagodljivi potrebama klijenta - kaže Sanja Bralić.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

Kuhinja kao centralno mjesto stanova definirana je svijetlo sivim frontama, rebrastim gornjim elementima te radnom pločom mramornog uzorka. Ormari u hodniku prate dizajn kuhinje i daju dovoljno prostora za odlaganje, dok sam ulazni hodnik najavljuje harmoničan spoj modernih elementa i obloga u kombinaciji s dizajnerskim namještajem.

- Baza korištenih neutralnih paleta boja rezultirala je koloritno izbalansiran prostor, koji pažnju plijeni dinamikom tekstura. Sve je zaokruženo malim skulpturama koje upotpunjuju interijer i daju mu dodatnu toplinu. Kroz stanove se provlači dašak luksuza ugradnjom mramornih obloga različitih materijala koje su našle svoje mjesto u kuhinji uz TV jedinicu, na plohi blagovaonskog stola te preko uzglavlja pa do keramike u kupaonicama - opisuje Sanja Bralić.

Kako bi se postigla sinergiju u prostoru odabran je isti uzorak koji predstavlja bazu interijera i koji se provlači kroz cijeli objekt stvarajući lajtmotiv projekta. Po želji vlasnice arhitektica je koristila i hladnije tonove koji u paleti boja idu prema sivoj nijansi, tako da su neki ključni detalji upravo odrađeni u hladnim tonovima.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Zlatni elementi koji se protežu kroz dekorativne obloge, dekorativni zidni paneli tvrtke DECO Adria te rasvjetna tijela iste tematike doprinose cjelokupnom estetskom identitetu interijera - ističe arhitektica.

Osim stanova i ordinacije objekt ima i ostale sadržaje - spa zonu sa saunom, teretanu s prostorom za opuštanje, te grijani vanjski bazen.

- U teretani su korišteni prirodni materijali, na zidu su ugrađeni drveni dekori te zeleni zidni vrtovi koji su se uklopili kao dekorativni element i na taj način stvorili veću ugodu boravka u zatvorenom prostoru - kaže arhitektica, dodajući kako se uz teretane pruža pogled na grijani bazen, čiji su zidovi obloženi keramikom tamnijih nijansi, dok su podovi i zidovi okoliša obloženi u Twix dekorativne obloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 09:57