podijeljena mišljenja

Zgrada u Švedskoj izaziva žustre rasprave. Neki su oduševljeni, drugi su izvan sebe: ‘Što je ovo? Koronavirus pod mikroskopom?‘

 Youtube/Printscreen/ Daily my childhood

Stambena zgrada Ting1 podijelila je mišljenja među Šveđanima otkako je izgrađena 2013. godine na obali Botnijskog zaljeva. Protivnici modernizma nazivaju je najružnijom zgradom u švedskom gradu Ornskoldsviku i pokrajini Angermanland.

Drugi hvale njezinu inovativnu konstrukciju i zapanjujući dizajn.

Ting1 se sastoji od 11 katova, 51 apartmana i 78 izbočenih staklenih balkona jarkih boja, smještenih iznad trokatnice od betona u neo-brutalističkom stilu izgrađene 1967. godine. I ne, nema fizičkog kontakta između ta dva dijela zahvaljujući diskretno postavljenoj podlozi u dvorištu stare zgrade suda na kojoj je neboder izgrađen.

Dizajn zgrade odudara od europskih normi, a potpisuje je renomirani švedski arhitekt Gert Wingardh. Inspiraciju bojama za zgradu crpio je iz pikselizirane verzije slike Ženski ples, ulje na platnu, lokalnog umjetnika Bengta Lindströma.

Zbog isturenog izgleda i jarkih boja, mještani su zgradu prozvali Lego kuća, a neki tvrde da ih podsjeća na koronavirus viđen pod mikroskopom, prenosi Punkufer.

Ting1 izgrađen je na energetski učinkovit način u središnjem dijelu Ornskoldsvika - deset minuta hoda od željezničke stanice.I dok možete razgledati fasadu kad god želite, da biste vidjeli unutrašnjost zgrade morate biti podstanar ili prijatelj nekoga ko tamo živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 05:29