Velika investicija

Samo 30 kilometara od Zagreba gradi se projekt koji će riješiti goruće pitanje uvoza stranih radnika

 Gradečki projekt
Očekuje se da će pobuditi veliko zanimanje djelatnika tvrtki iz susjedstva te da će ovo biti početak zaustavljanja iseljavanja iz ovog kraja

Kako bi privukli domaće radnike i one iz inozemstva, tvrtka BMD STIL u općini Bedenica odlučila je sagraditi naselje u blizini svojih pogona gdje imaju brojne zaposlenike. Pod motom "Preko ceste do ureda", njihovo naselje od četiri stambene zgrade i pete zgrade koja sadržava prostor za društvene aktivnosti, restoran, teretanu i slično, vjeruju, privući će mnoge. Prepoznali su da je jedan od glavnih problema s doseljavanjem i zapošljavanjem novih radnika - stranih i hrvatskih - upravo stambeno zbrinjavanje.

Opeka i crijep

Za realizaciju projekta odabrali su tvrtku Gradečki projekt, odnosno arhitekte Roberta Gradečkog i Marina Benčića, a za materijale gradnje zadužena je tvrtka Wienerberger, s kojom surađuju godinama.

- Ideja o gradnji stanova nastala je iz potrebe za rješavanjem stambenog smještaja inozemnih djelatnika tvrtke investitora. Planiramo im iznajmiti stanove. Bude li interesa za kupnju, omogućit ćemo je po najpovoljnijim uvjetima. Očekujem da će projekt pobuditi veliko zanimanje naših djelatnika, a i djelatnika tvrtki iz susjedstva, kao i građana naše općine te se nadam se da će ovo biti početak zaustavljanja iseljavanja iz općine - ističu iz uprave tvrtke investitora.

image
Gradečki projekt

Kad se radnik koji nije iz tog kraja zaposli pa poželi nastaniti u blizini, postupak gradnje novog objekta traje minimalno godinu, što često uništi svaku želju za preseljenjem. Tako je nastala njihova ideja za gradnjom višestambenih zgrada s modularnim stanovima.

Ruralna sredina

- Lokacija gradnje je u općini Bedenica, 30 kilometara sjeverno od Zagreba. Riječ je o zgradama površine do 600 m2, za koje je zbog lokalnih uvjeta, ruralne sredine i želje za iznimnom kvalitetom gradnje odabran klasičan sustav gradnje opekom, a projektirani su kosi krovovi pokriveni crijepom zbog uklapanja u ruralni krajolik naselja - objašnjava Robert Gradečki i dodaje da se samo čekaju povoljni vremenski uvjeti za početak gradnje prve faze kompleksa.

Koncept organizacije zgrada je multifunkcionalnost stambenog prostora.

- Pojednostavljeno, projektirali smo modularan stan od 69 m2 koji u osnovi funkcionira kao dvosoban stan sa zasebnim dnevnim boravkom i kuhinjom te dvije kupaonice i terasom. Osnovni oblik sadržava infrastrukturu za smještaj četvorice do najviše šestorice radnika. Stan se lako odvaja na dvije prostorne jedinice od 30 m2 i 9 m2 zajedničkog pretprostora i terase. Takva organizacija predviđa odvajanje dvije manje obitelji. Stan je jednosoban s odvojenom spavaonicom pa u ovom režimu korištenja u njemu stanuje dvočlana ili tročlana radnička obitelj - govori R. Gradečki.

image
Gradečki projekt

Ako se dvije takve jedinice spoje, početni modul od 69 m2 lako se organizira kao stan s dvije ili tri spavaće sobe, dvije kupaonice, dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom i terasom, s jasno odvojenim spavaćim i dnevnim dijelom i kao takav je dovoljan za stanovanje četveročlane ili veće obitelji.

Zanimalo nas je kakvi materijali i konstrukcija su izabrani za zgrade tog tipa.

- Kako je riječ o ruralnoj sredini te je uža lokacija ispunjena manjom točkastom gradnjom bez jasnog centra naselja, odlučili smo se na više manjih zgrada, nižih s potkrovljem, klasičnog izgleda s kosim krovom. Arhitektonski koncept podredili smo konstrukciji jer smo željeli postići iznimnu modularnost, otpornost na utjecaje prirode, ali i utjecaje stanara - dodaje Marin Benčić.

Zelena nota

Zaštitu od buke i zaštitu od svih utjecaja odlučili su postići masivnom konstrukcijom, a kako je u svemu tome investitor želio skratiti vrijeme gradnje, imati niže troškove grijanja te visoku sposobnost akumulacije topline, u projektu je predviđen Wienerbergerov inovativan sistem gradnje Profi i IZO Profi opekom.

- Dizajnerski smo pročelje definirali vrlo jednostavno i u stilu s brendovskim obilježjima tvrtke investitora pa smo usto na kosi krov projektirali suvremeni i ravni Tondach crijep Planoton 10 u crnoj boji te Tondach krovne prozore. Željeli smo projektu dati zelenu notu, u skladu s odredbama novog europskog Bauhausa tako da smo osim na dobroj estetici - i uključivanju stanara u zajedničke sadržaje - morali poraditi i na održivosti. Osim dobre izolacije i niskog CO2 otiska Wienerbergerovih materijala, projektiramo zajedničke strojarnice s niskotemperaturnim dizalicama topline te sustave za ventilaciju s povratom topline - navodi Robert Gradečki.

image
Gradečki projekt

Stanovi za radnike i radnička naselja nisu novitet u svijetu, no rijetkost su kod nas.

- Ovakav model gradnje posebno je zanimljiv jer modularnost i multifunkcionalnost omogućava smještaj radnika u privremenom aranžmanu, ali i etažnu podjelu jedinica na način da se stanovi odvoje i postanu privatno vlasništvo. Praktički, ovo je hibridni model između klasične stambene zgrade i radničkog smještaja - kaže Gradečki.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Wienerbergerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 09:00