Imamo fotografije

U ‘maloj Veneciji‘ pored Zagreba uskoro kreće gradnja luksuzne zgrade s 20 stanova

Konkordija - Šetalište uz mlinove

 KONKORDIJA
Riječ je o stambenoj građevini koja će imati 20 stanova – najmanji broji 48 m2, a najveći 126 m2

Stanovnici Samobora često znaju tepati da je njihov grad zapravo Venecija u malom. Temelja za ovu hrabru usporedbu ima podosta. U prvom redu tu je fašnička tradicija koja vuče svoje poveznice s venecijanskim karnevalom. Oba grada, nadalje, prati i jedna romantična nota – u Italiji je to vječna priča o Romeu i Juliji, dok je na samoborskim ulicama opjevana ljubav pjesnika Stanka Vraza i lijepe lokalne djevojke Julijane Cantilly. No, najveća poveznica jest ponajprije podatak da na Gradni, rijeci koja protječe kroz centar Samobora, ima čak 13 mostova.

Najljepša samoborska naselja nalaze se baš uz spomenutu rječicu, a među njima se posebno ističe Šetalište uz mlinove, svojevrsna oaza mira i tišine u centru grada. Upravo u ovom dijelu Samobora uskoro će početi gradnja višestambene zgrade koja će stanarima omogućiti da utonu u ambijent ove male Venecije. U ulici Zlatka Price, nasuprot pješačkog mosta ispod kojeg tiho žubori slap rijeke Gradne, bit će izgrađen kompleks Konkordija. Riječ je o stambenoj građevini koja će imati 20 stanova – najmanji broji 48 m2, a najveći 126 m2. Unutar kompleksa treba pridodati i skoro 400 metara četvornih zelene površine koje je investitor ostavio ispred zgrade kako bi se, kako kaže, omogućio stanarima dodatan prostor za druženje ili igru male djece radi održivog i humanijeg ambijenta. Lokacija je posebno atraktivna za obitelji s djecom jer se odmah u blizini nalaze vrtić, škola i parkovi.

image

Konkordija - Šetalište uz mlinove

KONKORDIJA

Čovjek koji stoji iza ovog projekta jest Ivan Radek te nam je upravo on ispričao detalje oko novog samoborskog stambenog kompleksa. Uz njega na izgradnji kompleksa radi i iskusna arhitektica Maja Vlašić Korasić iz tvrtke Projekting Vlašić d.o.o. čije idejno rješenje je proglašeno najboljim na pozivnom arhitektonskom natječaju.

Kako su nam objasnili, formiranju građevine se pristupilo tako da se zadrži osnovni karakter prostora naselja. Kompleks je podijeljen na manje segmente, tzv. kubuse, a atraktivni položaj omogućuje vizualnu komunikaciju s okolnim prostorom prema centru grada i šetnici uz Gradnu.

- Višestambena zgrada projektirana je na način da svojim volumenom i veličinom nije naglašena, nego je implementirana u zelenilo odnosno u okolni prostor te zadovoljava sve urbanističke parametre iz prostornog plana. Također, parkirališna mjesta su riješena u podrumu, a ne na parceli, tako da je krov garaže ujedno i zeleni krov koji je jedan od zelenih načina gradnje – navodi Radek.

image

Konkordija - Šetalište uz mlinove

KONKORDIJA

Što se, pak, tiče tehničkih detalja, višestambena zgrada sastojat će se od jedne podzemne etaže - podruma, i tri nadzemne - prizemlja, kata i uvučenog kata. Na nultoj i prvoj razini će se nalaziti četiri jednosobna stana, dva dvosobna i dva trosobna, a na uvučenom katu će biti smješten jedan dvosoban i tri trosobna stana. Svakoj stambenoj jedinici omogućena je pritom povezanost s vanjskim prostorom, odnosno vrtom, lođom, terasom ili krovnom terasom.

ENERGETSKI UČINKOVITA ZGRADA GOTOVO NULTE ENERGIJE

Zadovoljava zahtjeve zgrade gotovo nulte energije nZEB (‘‘nearly zero-energy building‘‘), energetskog razreda A+. Za grijanje stanova te pripremu potrošne tople vode predviđa se ugradnja energetski učinkovitih dizalica topline zrak/voda s integriranim spremnikom PTV. Grijanje će pritom biti podno, a nezavisno hlađenje i dogrijavanje predviđeno je klima uređajima.

Kako smo već spomenuli, puno se pažnje posvetilo upravo zelenom segmentu stanovanja. Krajobraz privatnih vrtova stanova u prizemlju uredit će se tako da bilje stvara ambijentalnu atmosferu i pritom pruža privatnost za stanare, dok će na predvrtu zgrade, koji je ujedno i ˝ozelenjeni˝ krov podruma, biti također posađena stabla. Pročelje se nastojalo dodatno vizualno rasteretiti s većim ostakljenim površinama putem kojih se izlazi na lođu i terase. Osim toga, implementacijom ̋zelenog načina gradnje ̋ kao što je ozelenjeni krov i oblaganje fasade drvom, građevina će dobiti svojevrsni prirodni štih čime će se lakše stopiti s okolišem.

image

Konkordija - Šetalište uz mlinove

KONKORDIJA

Zbog nedavnih neugodnih iskustava s potresima, zainteresiranim kupcima će ići na ruku činjenica da će zgrada biti izvedena od armiranobetonske monolitne konstrukcije – nosiva struktura su ab zidovi i grede preko kojih su položene ab ploče. Stubišna jezgra i krakovi, kao i okno dizala su, također, monolitni armiranobetonski.

S obzirom na to da je zgrada velike površine i volumena, nastojalo se postići da se relativno malo ističe u prostoru, zbog čega su se projektanti odlučili za potpuno ukopavanje podruma da bi visine ostalih etaža bile manje naglašene. U podrumu će se tako osim stubišta i okna dizala nalaziti 39 garažnih mjesta s manipulativnim prostorom, 17 spremišta stanara, spremište bicikala i kolica te prostor za sredstva za čišćenje s umivaonikom. Pritom je važno naglasiti da gotovo svakoj stambenoj jedinici pripadaju dva parkirališna mjesta u podzemnoj garaži od kojih neka dolaze s opcijom punionice za električna vozila.

Prijeđimo sada na unutrašnjost stanova koja je, kako kaže investitor, podložna i blagim promjenama po želji vlasnika.

- Postoje mogućnosti prilagodbe interijera, određene preinake u tlocrtu, kao i boja pločica te sanitarija i slično – ističe Radek.

image

Konkordija - Šetalište uz mlinove

KONKORDIJA

Početak gradnje ovog kompleksa planiran je za studeni ove godine, kaže Radek, dok se useljenje prvih stanara očekuje za Božić 2023. Ova zgrada dolazi u pravo vrijeme jer je Samobor vodeći grad po rastu broja stanovnika. Zagrebački susjed je 2020. godine u odnosu na 2019. imao najveći porast broja stanovnika među hrvatskim gradovima, a vodeći je bio i po migracijskom saldu. Osim toga, prema podacima zadnjeg popisa stanovništva, Samobor je u posljednjih 10 godina izgubio samo 126 stanovnika, što je poprilično malo u odnosu na, recimo, Split koji je ostao bez 15.000 građana. Prema tome, svako novo stambeno mjesto je uvijek dobro došlo u maloj Veneciji pored Zagreba.

image

Konkordija - Šetalište uz mlinove

KONKORDIJA

Više informacija potražite na stranici https://www.konkordija.hr/.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Konkordija Artis d.o.o.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:14