MODERNA VILA NAD MOREM

Obiteljska kuća na dvije etaže s pogledom na Kvarner

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Kako se kolovoz približava kraju, tako nam se polako i ljeto vratilo u glavni grad, ali mi svejedno u mislima, a i projektima držimo čvrsto noge na moru. Nakon kratke stanke, ne bi li naš tim arhitekata i dizajnera prikupio što više vitamina Sea, a s njime i novih ideja, vraćamo se našim druženjima četvrtkom, u 4 oka sa 4uHa.

Danas upiremo sve oči i uši na svježe, zelene, umirujuće obronke Učke, planine što se nadvila nad opatijskom rivijerom. Ako Kvarner želite doživjeti u punom sjaju, ovo je mjesto koje morate posjetiti. ( o.a.- autorica teksta je na tim istim obroncima izrasla, ali je kompletno objektivna i nepristrana). Mjesto pod učkarskim suncem našao je naš novi projekt - moderne vile nad morem gdje smo za naše moderne investitore projektirali obiteljsku kuću na dvije etaže s podrumom. Primarna namjera nam je bila maksimalno iskoristiti izazovnu građevinsku česticu te čitavim volumenom kuće obgrliti prelijepi pogled prema Kvarneru.

Kuća izduženog oblika, lagano je izlomljena na prizemnoj etaži ne bi li postigli što više privatnosti za dnevnu zonu, njegujući pogled prema moru u svakom kutku i na svakom prozoru kuće. Kat se ukoso položio u odnosu na prizemlje te je s dugom staklenom stijenom fokusirao svoj pogled prema otocima Krku i Cresu. Uz korištenje fasadnog kamenog suhozida u kombinaciji s ledeno bijelim volumenima, jedan od primarnih i dominantnih elemenata fasade čine nizovi izduženih otvora što se prostiru punom visinom etaže te su dodatno naglašeni elegantnim metalnim okvirima antracit boje.

Gotovo 400 kvadrata ugostilo je sve funkcije i zone koje su potrebne za kvalitetan i nezaboravan odmor tijekom čitave godine – prostrani, ostakljeni ulaz, prozračan, otvoreni dnevni prostor, čak 5 spavaćih soba, svaka s vlastitom kupaonicom te ženama uvijek jako dragim elementom u prostoru - walk in ormarom, zatim lounge zonu, igraonicu, teretanu, spa i wellness oazu, natkrivenu blagovaonicu i osunčanu, zelenu krovnu terasu te unutarnje i vanjske bazene. Naše razgledavanje interijera podijelit ćemo u dvije etape, podzemno-prizemnu te etapu prvog kata s terasom, kojom ćemo se baviti sljedećeg četvrtka.

Današnji „tour“ započinjemo u prvom krilu prizemlja, odnosno u dnevno –ulaznoj zoni, gdje se tekstura suhozida našla na kuhinjskim i zidovima dnevnog boravka. Uz nju tu su se našli drvo, kamen i beton , zaokruženi u jedinstvenu interijersku cjelinu tekstilom boje pijeska. Iz dnevnog se dijela direktno pristupa vanjskoj natkrivenoj terasi i vrtu s bazenom. S druge strane, viseće metalno stepenište dizajnirano je tako da se maksimalno stopi s interijerom, istovremeno tvoreći zanimljivu arhitektonsku skulpturu u prostoru.

Na ulaznom dijelu smo sa sličnom filozofijom pristupili projektiranju metalno-staklenog okvira u kojeg je uklopljen neizostavan element svakog profinjenog morskog interijera – stara amfora. Važnost što prostranije ulaznog prostora nije samo u tome što se već s ulaza, zahvaljujući brojnim visokim staklenim otvorima, otvara pogled prema najdražoj Rijeci, već smo ovdje predvidjeli dovoljno mjesta za ugostiti mali gostinjski WC, kuhinjsku ostavu te stepenice što vode u zanimljive podrumske odaje – fitness i igraonicu.

Drugo krilo karakterizira dugačak hodnik što 3 spavaće sobe povezuje s dnevnom zonom. Ne bi li se omogućio prodoran pogled prema moru i na sjevernom dijelu parcele, odnosno sa stražnje terase, iza samih spavaćih soba, svi prozori i vrata su linijski poderani. Drugim riječima, gledate li sa sjeverne vanjske terase, u hodnik, a pritom su vrata spavaćih soba otvorena, ugledat ćete more.

Kao što smo se kod projektiranja same kuće držali određenih tema, tako smo i prilikom dizajniranja interijera kroz cijelu kuću proveli prepoznatljive elemente. Osim već spomenutih izduženih fasadnih otvora, tu su i unutrašnja vrata, čitavom visinom u zamišljena u drvnom dekoru, ugradbena crna linijska rasvjeta, pločice imitacije betona te materijali poput drva i kamena. Kako ne bi samo opisivali kako, zašto i što te nabrajali materijale, boje i teksture, prepustit ćemo vas nizu slika koje nas, a vjerujem i vas, tjeraju da ponovno sanjamo i planiramo sljedeći ljetni godišnji odmor na obroncima možda baš Učke.

Ovog tjedna smo se, uz predstavljanje dnevne jezgre same kuće, spustili i u podrumsku etažu, a već sljedećeg se dižemo elegantnim stepenicama na kat gdje vam jedva čekamo otkriti naš dizajn za lounge, wellness i spa zonu, master bedroom te atraktivnu krovnu terasu.

Do tada, pozdravljaju vas vaši arhitekti s pogledom na...Ribnjak!

Tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:19