Rješenja projektnog ured 4uHa

Od viška kvadrata do zarade viška!

Evo kako od sobe viška do dodatne zarade i većeg kućnog budžeta u Dalmaciji i srcu Zagreba!

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Iako nam se češće za pomoć obraćaju klijenti kojima u postojeći stan ili kuću dodajemo još jednu sobu, ponekad je situacija obrnuta. Bilo da ste naslijedili veliki stan, odlučili ga kupiti, ili ste se, nakon 25-30 godina suživota, napokon uspjeli „riješiti“ djece, odjednom ste se našli u situaciji da imate 20-30 kvadrata viška. Što učiniti sa svim tim prostorom?

Ideja o ogromnom stanu se čini primamljiva, no i to ima svoje mane. Režije i troškovi održavanja su znatno veći, a u slučaju potrebe, veliki stan najčešće ćete teže prodati. U konačnici, u velikom prostoru biste se mogli osjećati usamljeno.

Mi imamo savršeno rješenje. Zašto od sobe viška ne bi došli do dodatne zarade i tako popunili kućni budžet? Upravo radimo na dva takva projekta. Jedan u lijepoj Dalmaciji, a drugi u srcu Zagreba.

Lokacija u Zadru savršeno se uklapa u koncept iznajmljivanja, ali i u životni stil investitora. Prostor ima 140 m, orijentiran je na 3 strane, od čega dvije imaju prekrasan pogled na zadarski poluotok i more. Stan je prostran i otvoren, nosivi zidovi nalaze se obodno, dok su u prostoru samo dva stupa.

Na našu sreću, prošla su vremena kada je za uspješan turizam bilo dovoljno more i plaža. Kada Jean Pierre iz Pariza bira gdje će odvesti suprugu na odmor, na izbor ima jako veliku ponudu. U tom moru konkurenata, potrebno se nekako i istaknuti. Stoga smo studio apartmane smjestili na jugozapadnu stranu i pružili im divan pogled na poluotok, a stan investitora orijentirali na dvorišnu, mirniju stranu.

Apartmani površinom nisu veliki pa ih nismo htjeli dodatno smanjivati nepotrebnim pregrađivanjem. Kako bi dobili što otvoreniji prostor, oba smo apartmana jasno zonirali na utilitarni dio (kuhinja, kupaonica) i prostor boravka.

U manjem smo apartmanu iskoristili mali trik te smo kuhinju smjestili u prošireni prostor ulaza. Također, u antracit sivi volumen kupaonice smo uklopili volumen ormara, kojemu smo dodali malo boje, jer ipak, ljeto je šareno godišnje doba.



U većem apartmanu je zona kuhinje i kupaonice naglašena korištenjem drvenih elemenata, a to stanu daje posebnu toplinu i šarm. Ormar je ugrađen u zid, tako da je prostor u potpunosti otvoren.



I kao pravi turistički šećer na kraju, oba apartmana imaju balkone s prostorom za sjedenje. Sigurni smo da bi Jean Pierreova supruga bila presretna da uz ovakav pogled popije prvu jutarnju kavu.



Zagrebački apartman nalazi se u strogom gradskom centru, u tipičnom donjogradskom bloku. Stari građanski stanovi u Zagrebu su često građeni tako da uz ulično pročelje imaju anfiladu, niz međusobno povezanih soba. Upravo takva situacija zatekla nas je u ovoj donjogradskoj ljepotici. Investitor se odlučio prvu sobu anfilade pretvoriti u studio apartman, a ostatak prostora iskoristiti za prostrani stan od 110 m.

Apartman površinom nije velik, ali zato ima karakteristične visoke stropove. Ulaznu zonu podijelili smo na dvije etaže. Utilitarni prostor (kuhinja, ormar i kupaonica) u prizemlju i prostor za spavanje na galeriji. Kako bi prostor bio što otvoreniji i osvjetljeniji, galerija je ograđena staklenom ogradom.



S obzirom na lokaciju, apartman smo u dogovoru s investitorom odlučili urediti u elegantnom građanskom stilu s prizvukom 20.stoljeća. U interijeru smo koristili kombinaciju namještaja iz popularnih trgovačkih centara, elemente rađene po mjeri i komade dizajnerskog namještaja. Upravo takva kombinacija daje apartmanu unikatni izgled i zagrebački šarm.



Turizam u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Ljudi se sve više odlučuju na ovakva ulaganja, jer shvaćaju da su ovakve investicije odlično ulaganje u budućnost.

Ipak, upravo zbog sve veće konkurencije, uređenju apartmana treba pristupiti jako pažljivo. Nije dovoljno otići do najbližeg trgovačkog centra, kupiti krevet, ormar i stol i oglasiti se. Adaptaciji treba pristupiti sistematično. Istražiti mogućnosti. Možda imate pravo na državne poticaje, možda prostor možete adaptirati u etapama. Odličan apartman vrlo brzo može isplatiti sebe i osigurati sredstva za adaptaciju sljedećeg. Mogućnosti je puno, a cilj je uvijek isti. Oblikovati kvalitetan prostor.

Turisti vole prostore koji su autentični, koji imaju dušu. Za osobnost prostora zadužena je mašta, a tu uskaču arhitekti, dizajneri i ostali kreativci.

Ako ne znate što biste sa svojim kvadratima viška ili vam je potrebna neka luda, jedinstvena ideja, naša struka jedva čeka zasukati rukave.

I tko zna, možda ćemo vas jednog dana i posjetiti. Ne kao arhitekti, već kao turisti.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: Kuhinjska poslastica za prave gurmane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:41