Tekstil u domu

Odaberite mudro prave tkanine

Jeste li znali da posteljinom, zavjesama, tepihom, krpama, stolnjacima... možete brzo makeover prostorije? Donosimo sve informacije koje donosimo o toj temi

Tekstil je dio naše svakodnevice. On nas okružuje u domu, na poslu, u automobilu, u kafiću u kojem pijemo prvu jutarnju kavu, u restoranu u kojem večeramo s prijateljima, u vrtiću ili školi u koje ide naše dijete... Zapravo, zaista svugdje.

No, pogotovo je tekstil glavna zvijezda u našem domu gdje čini važan dio baš svake prostorije. Dnevni boravak, spavaća soba, dječja soba, kuhinja, kupaonica... u svima njima tekstil je zastupljen na određeni način i osim estetske ima i druge uloge. Primjerice, jeste li znali da odabirom tekstila u određenoj prostoriji automatski određujete kako će je drugi stilski doživjeti kada uđu u nju i kakva će atmosfera u njoj prevladavati? Tako neki interijer može biti uređen minimalistički, moderno, klasično, shabby chic... ali tekstil je taj koji će zaokružiti cijelu priču i definitivno odrediti koji će stil biti dominantan na tom mjestu.

No, kako se snaći u moru raznolikog tekstila koji se može pronaći na tržištu? Kako pametno odabrati baš onaj tekstil koji će naš dom učiniti drugačijim, autentičnim i jako lijepim? Sigurni smo da ste si ovo pitanje postavili barem jednom u životu, a baš zbog toga mi vam donosimo najdetaljniji šalabahter odabira tekstila u domu. Razgovarali smo sa stručnjacima iz tvrtke Intertekstil Stanić, a zatim i s profesorima na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu koji su nam ispričali sve što trebate znati o tekstilu u domu prije nego što nešto konkretno kupite u trgovini.

Ono prvo što trebate znati jest da se osnovna uporaba tekstila u kućanstvu dijeli na sedam jednako važnih skupina, a riječ je o posteljnom tekstilu, kuhinjskom tekstilu, tekstilu za kupaonice, tekstilu za tapeciranje, tekstilu za zavjese (sjenila, rolete), tekstilu za zidne i podne obloge i stolnom tekstilu. Pa, krenimo zajedno u neodoljiv svijet tkanina u kojem ćete upoznati koje sve vrste tekstila postoje, koja su njihova svojstva, osobine i kvalitete te kako ih najbolje upotrijebiti u svojem interijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:48