u vlastitom domu Odlučili ste! Želite živjeti zajedno. Prvo pročitajte ovo!

Odlučili ste! Želite živjeti zajedno.

Zajedničkim angažmanom sve je moguće

Već ste neko vrijeme u vezi, volite se, živite zajedno i odlučili ste napraviti veći skok i krenuti u kupnju vlastite nekretnine. Do sada ste vjerojatno shvatili da ova odluka ne uključuje samo pomicanje stvari na novo mjesto, već iziskuje zajednički angažman, dosta vremena, živaca i novca. No, ne brinite, mi smo tu da vam olakšamo potragu i odgovorimo na sva vaša pitanja kako bi vam potraga bila brža i manje stresna.

Dobra stvar je to što napokon krećete u prvo pravo zajedničko planiranje. I iako ljubav može biti slijepa, ne idite u kupovinu nekretnine zatvorenih očiju. Što to točno znači? Ozbiljni mladi parovi obilježavaju svoju vjernost i predanost zaručničkim prstenom, dok neki kreću u zajedničku životnu avanturu sa setom sjajnih novih ključeva.

Mišljena su različita, a nedavna anketa koju smo proveli govori kako vas 40 posto smatra da nema ništa loše u kupnji zajedničke nekretnine prije braka, dok vas 37 posto smatra da se kupovina ne bi trebala dogoditi prije vjenčanja.

Kupnja je često najveći i financijski najkompliciraniji potez u koji se par upušta, a jeste li vjenčani ili niste, u ovom slučaju nema nikakve veze. Dakle, kupujete li stan s partnerom, poštedite se potencijalnih financijskih nedaća slijedeći naše savjete.

Usporedite kreditne mogućnosti

Vjerojatno ste već do sada upoznati s prihodima i ušteđevinom partnera. No, trebali biste doznati i kakva vam je kreditna sposobnost. Ako oboje imate dobru kreditnu ocjenu i kreditno ste sposobni, moći ćete kupiti brže nekretninu i imati više prava na nju. No, ako vi i vaš partner imate slabiju kreditnu sposobnost, trebat ćete sudužnike, a nekretnina koju kupujete morat će pod hipoteku, što će vam sigurno oduljiti cijeli proces kupnje. Dakle, bez obzira na to jeste li vjenčani ili ne, kredit za nekretninu možete dobiti oboje ako ste kreditno sposobni, a kredit možete otplaćivati zajedno ili kako se dogovorite. Ako se odlučite kredit otplaćivati u jednakom omjeru 50/50, u istom se omjeru možete upisati na nekretninu te u istom omjeru snosite odgovornost.

Otvoriti zajednički račun

Razmislite o otvaranju zajedničkog bankovnog računa, ako ga već nemate. Možete ga koristiti za plaćanje kredita, poreza, osiguranja, održavanja nekretnine i mjesečnih režija. Zatražite trajni nalog kod banke i postavite automatske mjesečne uplate na zajednički račun s privatnih računa. Na taj način nijedna strana ne može zaboraviti svoje mjesečne obveze za nekretninu koju ste kupili.

Odlučite kako upravljati troškovima

Prije nego što se odlučite za stambeni kredit, trebali biste imati iskreni razgovor o iznosu duga s kojim ćete moći ugodno živjeti. Samo zato što možete posuditi od banke maksimalni iznos ne znači da je dobra ideja. Pokušajte biti realni i uzmite u obzir neočekivane situacije i troškove koje život neminovno donosi sa sobom. Naime, kada zajedno uzimate kredit, oboje ste 100 posto odgovorni za isplate prema banci, što znači da ako se dogodi neka neočekivana situacija, a nekretnina je pod hipotekom, možete se naći u nezavidnom položaju. Ako se vaš odnos zahladi i partner prestane plaćati kredit, morat ćete preuzeti cijelu obvezu na sebe. Možete li to?

A pretraživanje stanova, kuća i ureda s točno odrđenom lokacijom kao i detaljnu ponudu za cijelo označeno područje s fotografijama i cijenama možete potražiti na na novom oglasniku za nekretnine Prvi Kvadrat.

Pročitaj više o temi na stranici Moj prvi kvadrat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:48