Nós vemos em Lisboa!

Ovih 5 stvari sigurno niste znali o Lisabonu

Znate li koji je grad sinonim za boje, lagodan život i dobru hranu? Točan odgovor je Lisabon.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o Lisabonu, koje možda i niste znali:

1. Nije baš grad na sedam brežuljaka

Većina mještana koje susretnete, poželjet će vam dobrodošlicu u grad na sedam brežuljaka. Činjenica je da Lisabon nikad nije bio grad na sedam brežuljaka. Tko zna, možda su brežuljci i namjerno pogrešno izbrojani, kako bi grad bio što sličniji Rimu, također poznatom kao grad na sedam brežuljaka.

2. Prvi grad na svijetu koji je uvezao Guinness pivo

Nije u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, no zapisi iz 1811. godine dokazuju da je Lisabon bio prvi grad na svijetu koji je uvozio Guinness iz Velike Britanije. Baš čudno za grad koji je poznat po vinu, zar ne?

3. Dva od Lisabonskih spomenika su kopije

Portugalski kardinal posjetio je Rio de Janeiro 1934. godine - samo tri godine nakon što je slavni brazilski spomenik završen. Bio je toliko impresioniran, da je odlučio kako Lisabon treba imati isti takav kip Krista Kralja.

Isto tako, Brás de Albuquerque je 1532. godine otišao u Italiju, ugledao palaču Diamanti u Ferrari, vratio se i odlučio izgraditi Casa dos Bicos (trenutno Zaklada José Saramago).

Ako se nađete u Lisabonu, nemojte ih zaboraviti posjetiti!

4. Jedna od najmanjih knjižara na svijetu nalazi se upravo u Lisabonu

Bertrand je poznat kao najstariji trgovački knjižar na svijetu, ali Livraria do Simão je jedna od najmanjih knjižara sa samo 3,8 četvornih metara. Ipak, u knjižaru stane preko 4.000 knjiga. Tako je mala da kad gost uđe, vlasnik trgovine obično mora izaći van. Usudite se ući u nju!

5. Samo petero ljudi zna recept za poznatu Lisabonsku slasticu

Recept za Pastel de Belému nikada nije zapisan i njegovi poznavaoci zahtijevaju da ga se pamti. Međutim, s velikom tajnom dolazi i velika odgovornost, a čuvari ovog recepta poduzimaju posebne mjere predostrožnosti: nikada ne putuju u istu avionu, neuzimaju isti auto i ne naručuju istu jelo u restoranu.

6. Ovo ste sigurno znali, no vrijedi ponoviti – Lisabon je grad koji „vrišti“ šarenilom i različitim bojama koje oživljavaju ulice i pričaju razne priče o povijesti i kulturi. I još nešto, Dulux vas vodi tamo već ove jeseni!

Želite li istražiti šareni Lisabon - obojite svoj dom Duluxom ovog proljeća, a u Lisabon otputujte već ove jeseni!

„Duluxom dom oboji i putovanje u Lisabon osvoji!“

Kako do nagrade?

Kupnjom bilo kojeg Dulux proizvoda (bijele boje Acryl Matt, gotove Dulux boje ili jedne od tonirane nijanse) možete sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti putovanje u Lisabon za dvoje.

Osim putovanja za dvoje, tu su i druge genijalne nagrade:

  • 1 x 250m2 Dulux boje po izboru
  • 10 x TEXO poklon paket

Od 16.4.2018. do 30.6.2018. godine kupi bilo koji Dulux proizvod i pošalji poruku sadržaja: DULUX, broj računa, ime i prezime, adresa (ulica, mjesto i poštanski broj) na broj 60221 (cijena SMS poruke je 2,40 kn, PDV uključen).

Više informacija i pravila nagradne igre pročitajte na www.texo.hr.

Nós vemos em Lisboa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:09