Dizajn životnog prostora: 9 savjeta kako urediti prostor u kojem boravite sukladno vašoj osobnosti

PR Vivre.hr
Opremate stan, kuću ili nekretninu za odmor? Portal vivre.hr donosi vam 9 savjeta za dizajn dnevnog boravka kako biste svoj životni prostor učinili ugodnim i privlačnim mjestom za okupljanje s obitelji i prijateljima.

1. Definirajte ton kroz boje koje koristite

Boje koje odaberete za prostoriju utjecat će na to kako se vi, ali i vaši gosti, osjećate u prostoru. Boje prostor mogu napuniti energijom ili opustiti, ovisno o tome koliko su intenzivne, tople ili hladne. Na primjer, mirna kombinacija nježno plave i bijele boje donosi osjećaj mirnoće, hladnoće i sabranosti što može biti dobar odabir za elegantna druženja. Lagani tepih svjetlosmeđih nijansa zagrijava prostor i održava hladne tonove u ravnoteži.

2. Odredite svoj stil

Bilo da želite urediti svoj životni prostor klasičnim ili modernim stilom, morate biti jasni što želite i prema tome pronaći prave komade namještaja. Stilova postoji onoliko koliko ih u glavi možete zamisliti, a vi ste u konačnici dizajner koji ima slobodne ruke realizirati sve svoje ideje. Trebate ideje? Potražite ih na stranici vivre.hr.

3. Posvetite pažnju zidovima i stropovima

Tradicionalno, zidovi dnevnih soba dobivaju složeniji ili formalniji tretman od ostalih soba, jer to je prostor u koji dolaze vaši prijatelji i obitelj. Da bi ona odisala gostoprimstvom te izrazila vašu osobnost, odaberite zidne obloge koje odražavaju vaš stil. Razmislite o zidovima s uzorkom koji unosi toplinu, daje zidovima teksturu i dašak starine.

image
PR Vivre.hr

4. Stvorite centralnu točku prostora

Centralna točka sidri pogled u prostoriji i uvlači u prostor. Kamin je prirodna žarišna točka koja simbolizira ognjište i toplinu doma, ali u većini životnih prostora televizor je istinsko središte pozornosti. Pokušajte odabrati jedinstvenu klupu za TV koja će podignuti vaš prostor i skrenuti pogled sa samog televizora na predivni komad namještaja. Prekrasan pogled ili zadivljujuće umjetničko djelo također mogu poslužiti kao žarište prostorije, primjerice u spavaćoj sobi.

5. Prilagodite namještaj razgovoru

Namještaj služi vama, ne obrnuto. Dnevne sobe su prostori za okupljanje, pa upotrijebite raspored namještaja za promicanje razgovora i interakcije. Odmaknite namještaj za sjedenje od zidova i rasporedite ga jednog prema drugome. Ako imate veliku dnevnu sobu, rastavite je u dvije konverzacijske cjeline radi ugodnijeg, intimnijeg osjećaja. Stolice i otomani, koji se po potrebi mogu uvući u cjelinu, omogućuju vam proširivanje kruga i zadržavanje intimnosti.

6. Planirajte rasvjetu

Osvjetljenje u prostorijama treba biti usmjereno na stvaranje opuštenog, ugodnog raspoloženja. Cilj je slojevima svjetlosti dobiti dašak glamura, tako da dobro razmislite na koji način ćete svjetlost ukomponirati u interijer. Predivni luster ili samostojeće lampe mogu jako podignuti prostor koji uređujete. Stolne svjetiljke koje fokusiraju svjetlost potaknut će ljude da sjednu i da se opuste.

image
PR Vivre.hr

7. Unesite osobnost prostoru

Zidovi prostorija oživljavaju kada ih upotrebljavate za prikaz umjetnina ili kolekcija koje volite. Skupite predmete koje ste kupili na putovanjima i objesite ih dovoljno nisko da se uklope u obližnji namještaj. Najčešća pogreška u vješanju slika je stavljanje previsoko.

8. Koristite tepihe pravih veličina

Iako ih mnogi izbjegavaju, mi ih volimo. Kada koristite tepih, pobrinite se da je dovoljno velik za pozicioniranje namještaja unutar zone tepiha. Ako niste sigurni koji tepih odabrati, potražite inspiraciju na stranici vivre.hr.

9. Nabavite veliki stolić za dnevni boravak

Što se tiče stolića za dnevni boravak – veće je bolje. Veliki stolić usred prostora za sjedenje izvrstan je i estetski i funkcionalno. Ostavlja dovoljno prostora ljudima da odlože piće ili da izlože omiljenu knjigu ili umjetninu. Ipak, ostavite dovoljno mjesta između sjedalica i stolića za lakši prolaz. Ako ne možete pronaći odgovarajuću veličinu, dobra zamjena mogu biti dva manja stolića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:41