VELUX CASE

Od mračnog tavana do omiljenog prostora u domu

Potkrovlje je omiljeno mjesto za sve aktivnosti – rad, učenje, čitanje, vježbanje, zabavu… a svako doba dana u sebi nosi svoju ljepotu i igru svjetlosti i sjena.

 SANDRO LENDLER/
Dnevna svjetlost najbolji je način kako unijeti promjenu u vaš dom. Vodimo vas u inspirativno potkrovlje u kojem se radi, uči, vježba, čita… i jako puno smije

Život je vrlo često nepredvidiv. A mnoge promjene koje nam se na prvi pogled čine loše, zapravo u sebi skrivaju mnoge prednosti - s tim riječima svoju priču je započela Ana koju smo posjetili u njezinom divnom inspirativnom potkrovlju.

Ana živi u Hrvatskoj u malom gradu blizu metropole. Njezin život prije par godina izgledao je ovako - jurnjava u vrtić, vožnja sat vremena do posla, telefoniranje u vožnji, hrpa sastanaka... Jurnjava s posla, baka ili suprug kupe djecu iz vrtića, Ana se umorna vozi s posla, već je debelo mrak... i stalno ima osjećaj da nešto propušta.

I onda je Covid promijenio sve. Odjednom je posao krenuo online, a Ani je trebao prostor za nesmetan rad.

image

Dnevno svjetlo, svjež zrak i mir odličan su recept za koncentraciju, a upravo zbog toga Ana je produktivnija, pa joj ostaje više slobodnog vremena za obitelj

SANDRO LENDLER/

Tavan u njihovoj obiteljskoj kući nametnuo se kao logično rješenje. No, trebalo ga je preurediti i pretvoriti u stambeni prostor.

- Željela sam prozračan svjetao prostor u kojem nemam osjećaj zatvorenosti. Prostor u kojem mogu uživati u svježem zraku, suncu, divnom pogledu... Naime, dnevna svjetlost nevjerojatno je važna za našu produktivnost i dobro raspoloženje, a kako nam je u to doba svima trebalo puno optimizma, odlučili smo staviti puno prozora. Odabrali smo VELUX kombinaciju prozora i u tavan unijeli mnoštvo svjetlosti - prisjetila se Ana.

Radovi su vrlo brzo tekli i već za par dana mračni je tavan postao svjetli prostor koji zrači optimizmom.

image

Malo slatkog instantno popravlja raspoloženje, baš kao i dnevna svjetlost te svjež zrak

SANDRO LENDLER/

- Običan stari tavan s dva mala krovna prozora, postao je atraktivan svjetao prostor okupan svjetlosti. Sjećam se, donijela sam samo svoj radni stol i stolicu te sjela raditi. Mir, tišina, predivna svjetlost, svjež zrak, cvrkut ptica... i napokon nigdje ne moram juriti. Kakva divna promjena! - prisjetila se Ana.

Mračno potkrovlje pretvorilo se u divan kutak, a vrlo brzo su ga otkrili i djeca i suprug te je potkrovlje postalo omiljeno mjesto u kući.

image

Djeca uvijek znaju gdje je najugodnije. Spontano su odabrali prostor ispod krovnih prozora za svoj omiljen prostor za igru i druženje, a tek nakon toga odluka je pala da se ondje stavi garnitura za sjedenje

SANDRO LENDLER/

- Pala je jednoglasna odluka da za potkrovlje nabavimo kutnu garnituru i da jedan dio uredimo kao dnevni boravak u kojem ćemo uživati u gledanju filmova i druženju. Uopće vam ni ne moram reći da je ovo postalo naše omiljeno mjesto za gledanje televizije i čitanje priča - ispričala je Ana.

No, i radni kutak ispunio je sva njezina očekivanja. Zahvaljujući tome što ima izvrsne uvjete za rad, Ana primjećuje kako je puno produktivnija i koncentriranija, pa s poslom često završi ranije.

image

Potkrovlje je omiljeno mjesto za sve aktivnosti – rad, učenje, čitanje, vježbanje, zabavu… a svako doba dana u sebi nosi svoju ljepotu i igru svjetlosti i sjena.

SANDRO LENDLER/

- Nakon škole, djeca dođu kod mene u potkrovlje i ovdje rješavaju zadaću. Dok oni crtaju i pišu, ja odradim još par mailova, poziva i napravim plan za idući dan. A onda se s veseljem bacamo na naša popodneva - šetnje, sport, vježbanje, crtanje, modeliranje, presađivanja cvijeća te u posljednje vrijeme izradu terarija.

Anin novi hobi je izrada biljnih terarija, a svoju ljubav prema biljkama i prirodi prenosi i na svoju djecu. Biljke nas uče odgovornosti, brizi, ustrajnosti, polaganosti, uživanju u malim stvarima... a izrada herbarija uči nas preciznosti i strpljivosti.

image

Popodneva provode zajedno u igri i zajedničkim aktivnostima, a Anin novi hobi je izrada terarija, u čemu vrlo rado pomažu i djeca. Btw jeste li znali da biljke izvrsno uspijevaju u potkrovljima te da vole indirektnu svjetlost?

SANDRO LENDLER/
image

Popodneva provode zajedno u igri i zajedničkim aktivnostima, a Anin novi hobi je izrada terarija, u čemu vrlo rado pomažu i djeca. Btw jeste li znali da biljke izvrsno uspjevaju u potkrovljima te da vole indirektnu svjetlost?

SANDRO LENDLER/

- Biljke obožavaju ovo indirektno difuzno svjetlo u potkrovlju, tako da su se i mnoge biljke preselile u naše potkrovlje - kaže Ana, dodajući kako je njezin home office postao omiljeno mjesto ne samo za ljude, nego i biljke.

Anin posao sve češće je opet u uredu, no kada god može, radije bira raditi od kuće.

image

Uređenje potkrovlja i rad od kuće pokazalo se kao izvrsna odluka koja je neposredno utjecala na bolju produktivnost i zadovoljstvo te veću kvalitetu života i obiteljskih odnosa. Nevjerojatno je kako ugradnja prozora i aktivacija zapuštenog prostora može donijeti puno pozitivnih promjena u život.

SANDRO LENDLER/

- Tijekom dana često se uhvatim kako uzimam mobitel i fotografiram igru sjena na parketu i divnu svjetlost koja dopire iz prozora... Uistinu je nevjerojatno što dnevna svjetlost i par prozora mogu napraviti prostoru - kaže Ana.

Uistinu, VELUX prozori neugledan prostor preoblikuju u omiljeno mjesto u domu.

Inspirirajte se VELUX rješenjima na velux.hr

image

Potkrovlje u Karlovcu

SANDRO LENDLER/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2022 17:58