Ovo su detalji na koje ne obraćate pozornost, a učiniti će vaš dom boljim i zdravijim!

Promo

Kvadratura, raspored prostorija i orijentacija, stvari su koje vam neće promaknuti prilikom biranja ili preuređenja doma, no znamo što biste mogli zanemariti, a definitivno utječe na kvalitetu života i sreću.

Znanstveno istraživanje provedeno početkom godine otkrilo je, naime, da sreća ovisi o zdravom organizmu, a Sunčeva svjetlost utječe na mentalno zdravlje.

To znači da interijer u kojem provodite najviše vremena tijekom dana (i noći) ima velik utjecaj na dobro raspoloženje, veću količinu energije, manjak anksioznosti i osjećaj blagostanja, a po mnogima je upravo to recept za sreću. No, na sreću utječu i hormoni koji se nalaze u ljudskom organizmu, koji mogu povećati razinu stresa i smanjiti količinu sna pa je bitno naučiti ih regulirati i nekim vanjskim utjecajima.

image

Promo

Dokazano je da na njih utječe Sunčeva svjetlost, a važnost svjetlosti u ljudskom životu nešto je što se uporno zanemaruje, a znanstvenici i liječnici konstantno naglašavaju. Svjetlost, naime, pomaže u reguliranju vitamina D, čiji deficit može uzrokovati anksioznost i depresiju, količini serotonina, odnosno “hormona sreće” u tijelu te razini melatonina, koji utječe na naš unutarnji sat i cirkadijalni ritam te na to koliko dobro spavamo.

Zato je važno, i kad boravite u zatvorenom, svjetlost unijeti u svoj život u maksimalnoj količini, s obzirom na njezin utjecaj na mentalno zdravlje i wellbeing. Izloženost dnevnom svjetlu može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitetu sna i doprinijeti boljem raspoloženju, a važnost svjetla prepoznao je prije 80 godina brend VELUX.

Tvrtka VELUX je ustrajana u tome da kvaliteta života uvelike ovisi od dnevnom svjetlu, pa ne čudi činjenica da su se posvetili kreiranju inovativnih rješenja za interijere koja ih obogaćuju blistavom Sunčevom svjetlošću. Jedna od najvećih prednosti krovnih prozora, u usporedbi s vertikalnim, je ta da propuštaju puno više svjetla u interijer što znači da su ukućani svakodnevno izloženi većoj količini svjetlosti i njezinim benefitima.

image

Promo

VELUX krovni prozori jednostavno su rješenje koje se različitim modelima može prilagoditi potrebama svakog doma, a propuštanjem optimalne količine svjetlosti tijekom dana utjecat će na proizvodnju vitamina D, esencijalnog za zdravlje i wellbeing. Također,dnevno svijetlo utječe na regulaciju urednog cirkadijalnog ritma koji nam pomaže da zaspemo i budimo se puni energije te će značajno pomoći organizmu u proizvodnji serotonina.

Serotonin ne utječe samo na dobro raspoloženje, već će se, ako ga tijelo proizvodu u dovoljnoj količini, odraziti i na osjećaj zadovoljstva životom, bolji fokus te će pomoći u tome da s lakoćom ovladate stresnim situacijama. Zato se Sunčeva svjetlost smatra instant podizačem raspoloženja koji pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti. S padom serotonina, pada i raspoloženje, a u postizanju mentalnog balansa može pomoći i promjena u interijeru koja za rezultat ima više svjetlosti.

Utjecaj dnevne svjetlosti na svakodnevicu i mentalno zdravlje puno je veći nego što smatramo, zato je tvrtka VELUX odlučila napore uložiti ne samo u proizvodnju prozora koji utječu na wellbeing, već i dizanju svijesti o važnosti svjetla za mentalno zdravlje i osjećaj sreće. Iako je ljudski organizam iznimno složen sustav, postoje jednostavni načini kako utjecati na njega i učiniti ga što boljim, zdravijim i - sretnijim!

image

Promo

Advertisement

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2023 17:34