Saznajte kako dnevno svjetlo utječe na raspoloženje

 VELUX promo

Uskoro stižu pravi jesenski dani koje ćemo većinom provoditi u zatvorenom. No, nema razloga da u svoj interijer ne unesemo što više prirode i time ga učinimo ugodnijim za život.

U interijerima su sada posebno važni količina dnevnog svjetla, prozračnost stana, ugodna temperatura i razina vlage - sve su to elementi koji utječu ne samo na zdravlje organizma, već i na raspoloženje, ali i na produktivnost, što je bitno onima koji rade od kuće.

Svjetlost je imperativ vedrog raspoloženja - sunčeve zrake koje dopiru do nas kroz prozor utjecat će na wellbeing, smanjiti razinu stresa, potaknuti produktivnost, regulirati bioritam. Znanstvene studije više od 20 godina bave se istraživanjem utjecaja dnevnog svjetla na organizam, a ta je tema ponovno postala aktualna prošle godine. Otkriveno je da dnevna svjetlost snažno utječe na cirkadijalni ritam te na proizvodnju hormona poput melatonina, "hormona sna" i serotonina, koji je zaslužan za dobru volju.

image
VELUX promo

Manjak svjetla može negativno utjecati na sve, a za dva do tri posto Europljana jesenski blues se za tamnijih i maglovitijih mjeseci pretvara u sezonski afektivni poremećaj. Naš se bioritam uvelike oslanja na svjetlost, zato je bitno što više dnevnog svjetla unijeti u prostor.

Postoje brojni jednostavni načini za postizanje toga, primjerice skidanje zavjesa s prozora, uklanjanje velikog namještaja koji stoji ispred prostor i tako zagušuje interijer ne dopuštajući svjetlosti da prolazi, premještanje neke reflektivne površine ili ogledala ispod ili nasuprot prozora kako bi dom bio obasjan svjetlošću, no ono što će najviše pomoći su dugoročnija i sigurnija rješenja poput ugradnje dodatnih prozora ili, pak, onih krovnih.

image
VELUX promo

Ništa ne propušta svjetlost tako dobro kao krovni prozori - kroz njih će u vaš dom ući čak dva puta više svjetla nego putem običnih, fasadnih prozora. Isto tako, nebo je svjetlije na zenitu, nego na horizontu što znači da će vaš prostor biti obasjan jarkom svjetlošću zbog koje ćete se osjećati bolje, imati više energije i uredan bioritam te bolje spavati noću.

image
VELUX promo

Krovni prozori omogućit će transformaciju i najtamnijeg zatvorenog prostora u onaj svijetao i prozračan, a vama će pružiti i pogled u prirodu i osjećaj povezanosti s vanjskim svijetom - pogotovo ako se odlučite za jedno od rješenja koja maksimalno propuštaju sunčevu svjetlost kao što su VELUX vertikalna kombinacija ili Cabrio krovni balkon. Dokazano je da gledanje u prirodu, pa bilo to i kroz prozor, može smanjiti razinu stresa i doprinijeti osjećaju zadovoljstva.

S više dnevnog svjetla u interijeru pozitivno ćemo utjecati ne samo na izgled zatvorenog prostora u kojem provodimo 90 posto vremena, već i na organizam jer će izmjene dana i noći signalizirati našem tijelu kada je vrijeme za rad, a kada za odmor i punjenje baterija.

image
VELUX promo

Prozori će, isto tako, utjecati i na kvalitetu zraka u domu jer će omogućiti prozračivanje prostora. Zrak u zatvorenim prostorima može biti i do pet puta zagađeniji nego onaj vani, a glavni "krivci" su kuhanje, čišćenje, tuširanje, sušenje rublja, svijeće pa čak i vi - spavanje i disanje mogu uzrokovati onečišćenje zraka. Deset do 15 minuta otvorenog prozora tri do četiri puta na dan osigurat će optimalnu količinu svježeg zraka koja godi organizmu. Strujanje zraka može, također, smanjiti pojavu virusa pa je tijekom pandemije i sezone alergija ovaj savjet posebno vrijedan.

"More light, more life" krilatica je koja ne vrijedi samo za prirodu, već i ljude, pa čak i kada vrijeme ne provodimo vani, nego u zatvorenom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:18