Širenje bolesti COVID-19 putem klima uređaja

Pexels
 Max Vakhtbovych

Čini se da proljeće i prve zrake sunca nikada nismo dočekivali s toliko nestrpljenja kao ove godine. Međutim, sa toplijim danima rastu temperature i kako se ljeto primiče sve ih je teže podnositi. Ukoliko smo izloženi visokim temperaturama na radnom mjestu pada nam produktivnost, a kod kuće se nismo u stanju (dobro) odmoriti. Dolaskom toplijih dana sve češće razmišljamo o jedinom rješenju dostupnom svima - klima uređaju.

Danas su klima uređaji postali sastavni dio svakog radnog prostora ili doma. Izbor na tržištu je zaista velik i raznolik. Pa kako se odlučiti? Prilikom odluke uzimamo u obzir izgled uređaja i veličinu uređaja. No moramo znati da klima uređaji mogu biti za različite namjene, za grijanje, za hlađenje, za velike prostore, za male prostore...

Sve počinje od prostora koji želite rashladiti ili zagrijati. Ovisno o veličini prostora najčešće u obzir dolazi raspon snage između 2,5 i 5 kilovata. Međutim procjenu snage je najbolje prepustiti profesionalcima. Prilikom pretraživanja uređaja naići ćete na podjele na standardne i inverterske klima uređaje. Inverterski se pak dijele na mono (single) i multi split sustave. Jedna od najbitnijih razlika je što standardni klima uređaji rade jednakom brzinom, dok kod inverterskih brzina rada mijenja ovisno o razlici između temperature u prostoru i vanjske temperature. Naići ćete i na različite filtre; one koji pročišćavaju zrak od prašine, elektrostatske filtri koji čiste zrak od sitnih čestica ili dima, filtre za osvježavanje prostorija...

Od ove godine imamo još jednu dvojbu. Prenose li klima uređaji COVID? Širi li se bolest klima uređajima? Kako saznajemo iz dosadašnjih istraživanja bolest se najčešće prenosi kapljičnim putem tijekom govora, kašljanja i kihanja, ali se može prenijeti i aerosolnim putem. Sitne čestice se zadržavaju u zraku i šire od osobe do osobe zračnim strujama. Obzirom da su čestice manje od kapljica one mogu preći veće udaljenosti. Generalno je prihvaćeno da aerosolni prijenos može izazvati infekciju, pa je potencijalni put COVID bolesti moguć i putem klima uređaja. Naime, druge zarazne bolesti poput ospica, tuberkuloze, vodenih kozica, gripe, malih boginja i SARS-a se dokazano mogu širiti putem sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije.

Iz ovog razloga, preporuka je servisirati uređaj jednom godišnje i to kod ovlaštenog servisera. Servis je nužan kako biste bili sigurni da uređaj besprijekorno radi, ali i za zadržavanje tvorničkog jamstva.

U ponudi Ferlez.hr klima uređaji su vrhunske kvalitete, renomiranih inozemnih proizvođača poput Mitsubishi Electric, Daikin, Toshiba, Fujitsu, Samsung, Gree, Sinclair, LG, Hisense i Hyundai. Svi noviji klimatizacijski uređaji koriste isključivo ekološki rashladni plin R32 koji ima minimalni utjecaj na okoliš i nije opasan po zdravlje.

Mitsubishi Electric je najčešći izbor kupaca. Brend je prepoznat po svom modernom dizajnu,visokoj funkcionalnosti, energetskoj učinkovitosti, tihom radu i širokom asortimanu. Mitsubishi Electric nudi mono zidne split sustave, mono inverter zidnih split sustave, multi inverter zidne sustave, super multi split sustave, VRF sustave, stropno/podne jedinice, kazetni split sustave do kanalnih sustava. Mogu se uklopiti u svaki interijer, dom, ured, restoran ili hotel. Daikin proizvodi i razvija visoko kvalitetne klime i klimatizacijske sustave koji nude optimalne kombinacije komfora za grijanje i hlađenje više od 90 godina. Daikin široka paleta proizvoda nudi idealna rješenja za bilo koji zahtjev korisnika. Toshiba je još jedan odličan brend klima uređaja. Prva je proizvela klima uređaj sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, te prva u svijetu predstavila split model klima uređaja.Toshiba nudi učinkovita, najnovija tehnička i ekološki prihvatljiva rješenja. Među najštedljivije na tržištu spadaju i modeli Fujitsu klima. Također su uređaji vrhunskih karakteristika, dizajna i funkcionalnosti.

Potpunu uslugu, od izlaska na teren i izvid, mogućih rješenja, ponudu i montažu možete pronaći u Ferlez.hr. Zadovoljni klijenti koriste uslugu redovitog održavanja i servisa sustava. Uređaje možete pronaći po vrlo prihvatljim cijenama, uz montažu i puštanje u pogon. Sustave mogu implementirati u sve stambenih prostora (stanovi, obiteljske kuće, stambeno poslovnih objekta) i poslovnih prostora (hoteli, industrijski objekti, trgovački centri). Profesionalno i stručno osoblje odgovorit će na sva dodatna pitanja i pružiti više informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:43