D&D GRAND PRIX 2018

Prošećite apartmanom obitelji Generalić u Omišu

Paleta boja je topla, neutralna, dobivena samo isticanjem prirodnih boja materijala. Konačni rezultat? Otkrijte u kratkom videu koji slijedi

  • IME PROJEKTA: Apartman Franco sa 6 ležajeva
  • VLASNICI: Obitelj Generalić
  • LOKACIJA: Omiš
  • KVADRATURA: 120 m2
  • PROJEKT: arhitekt Mario Furčić

Obitelji Generalić u protekle tri godine uložila je vrijeme, novac, ali i puno truda, ljubavi i pažnje u adaptaciju ruševne kuće u Omišu. Uz profesionalnu pomoć arhitekta Marija Furčića, unutar kuće nastao je apartman za najam Franco, koji je naš stručni žiri izglasao za najbolji. Sjajan spoj modernog i tradicionalnog, pogled koji oduzima dah te interijer promišljen do posljednjeg detalja bili su presudni faktori za odabir upravo ovog omiškog dragulja.

- Jako smo sretni, evo od jutra promišljamo tko će ići na dodjelu nagrada, međusobno se zovemo i slavimo. Jako smo puno truda uložili i ovo nam je došlo kao zaista najljepši poklon i potvrda da smo napravili dobar projekt - uzbuđeno nam govori Bernard Ilić, zet investitorice i vlasnice Ive Generalić koji je otpočetka sa suprugom Sanjom bio jako angažiran oko ovog zajedničkog obiteljskog projekta.

- Jedne subote sam u prilogu Nekretnine Jutarnjeg lista vidio da počinje natječaj i odlučio da ćemo se prijaviti. Otpočetka sam bio optimističan i nadao se da ćemo ući u top deset, čak i malo neskroman - smije se Bernard, ali dodaje da konkurencija nije bila nimalo laka.

- Ima toliko dobrih prijava i sjajnih interijerskih rješenja među drugim kandidatima, i upravo to je ono što ovu pobjedu čini još značajnijom i nama slađom - kaže Ilić i ističe kako su neizmjerno zahvalni i arhitektu koji ih je pratio u procesu, Mariju Furčiću, koga pitamo koja je bila misao vodilja u ovom projektu.

- Koncept je bio rustikalnu kuću opremiti potpuno suvremenim namještajem te ostvariti topli i opuštajući ambijent. Namještaj smo oblikovali ponekad izrazito suvremeno, a ponekad smo se inspirirali tradicijom.

Biljni aspekt prostora nosi potpis Studija Botanike čiji je tim predložio da se koriste vertikalni vrtovi s posebno odabranim interijerskim zelenilom

Suvremeni elementi bi bili izrazito tanke linije, minimalizam i čistoća te prozračnost namještaja. Tradicionalni elementi koji su nas inspirirali su razna majstorska rješenja koja su se koristila i na koja smo nailazili već šetajući po starom gradu Omišu, od drvenih uklada na vratima, tronožaca, ispuna od okruglih letvica…

Paleta boja je topla, neutralna, dobivena samo isticanjem prirodnih boja materijala - objašnjava arhitekt.

Oba sugovornika ističu i suradnje s domaćim umjetnicima, dizajnerima i obrtnicima. Tako su primjerice, biljke radili u suradnji sa Studijem Botanike.

- One su predložile da koristimo Walligamije (vertikalne vrtove) s posebno odabranim interijerskim biljkama. Inspiraciju smo našli šetajući po Omišu, gdje skoro na svakoj kući vidimo kako kroz kamen izviru biljke iz kamenih zidova kuća - kaže Mario Furčić i dodaje kako je svu keramiku posebno za ovaj projekt radila umjetnica Lidia Boševski, a sav tekstil u kući nastao je u suradnji sa Silviom Vujičićem.

- Riječ je o modnom dizajneru i umjetniku koji je u suradnji s arhitektom koristio program laminiranog tekstila te tako odijelio kupaonice koje nemaju prozore od spavaćih soba, što im daje posebnu atmosferu i danju i noću - rekao je Bernard Ilić.

Foto: Damir Žižić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 13:16