RE:D konferencija

90 posto svjetskih milijunaša obogatilo se ulaganjima u nekretnine, tako je i u Hrvatskoj

Ilustracija

 Bim/Getty Images
Dvodnevni događaj posvećen dinamičnoj industriji nekretnina održat će se 28. i 29. veljače u Hilton Conference & Event Centeru

Ulaganje u nekretnine vruća je globalna tema, što sugerira i istraživanje National Association Of Realtors Survey, prema kojem se 90 posto milijunaša diljem svijeta obogatilo zahvaljujući upravo ulaganjima u nekretnine, slična je situacija i u Hrvatskoj, dok 50 posto investitora milenijalaca novac ulaže baš u nekretnine. Je li sad pravo vrijeme za ulaganje u nekretnine, moći će se doznati na RE:D konferenciji koju jedna od najuspješnijih europskih event-management kompanija, HESA Group, organizira 28. i 29. veljače u zagrebačkom Hilton Conference & Event Centeru (Radnička 21) u suradnji s Jutarnjim listom i magazinom D&D.

Digitalna ekonomija

Marina Franolić, osnivačica i direktorica tvrtke HESA Group, kaže kako je jedan od primarnih razloga zašto se nekretnine ističu kao generator bogatstva opipljiva priroda imovine.

image

Marina Franolić, osnivačica i direktorica tvrtke HESA Group

HESA GROUP

- Uz dionice i obveznice, koje su dosad bile apstraktnija kategorija ulaganja, trendovi pokazuju da se rađa i nova vrsta investicije, a to je ulaganje u poslovanje tvrtke uz garanciju nekretninom. Osim toga, nekretnine pružaju različite izvore prihoda, poput kratkoročnog i dugoročnog najma te, ne manje važno, imaju tendenciju povećanja vrijednosti tijekom vremena, što ih čini privlačnom opcijom za ulaganja - kaže Marina Franolić s kojom smo uoči konferencije prokomentirali kakva su očekivanja na tržištu investicija u nekretnine u godinama koje slijede.

- Europsko tržište investicija u nekretnine u 2023. bilo je na najnižim stopama u posljednjih deset godina. Investitori su se susreli s mnogim izazovima: visokim kamatnim stopama, visokom stopom inflacije, povećanim troškovima gradnje, zakonodavstvom koje traži ESG kao dio svakog projekta - nabraja, dodajući kako su očekivanja da će se trendovi u 2024. godini promijeniti, prvenstveno zbog očekivanih smanjenja kamatnih stopa.

- Ono što je zanimljivo primijetiti jest da investitori najveće prilike u Europi vide u digitalnim ekonomijama, primjerice u data centrima i mobilnim tornjevima. U Danskoj je, recimo, interes usmjeren na razvoj projekata studentskog smještaja i staračkih domova, to su segmenti investicija u nekretnine koji su u Hrvatskoj minimalno zastupljeni - kaže.

Također, u većini eurozone logistički i stambeni sektor je ostao na najsnažnijim temeljima.

- Njemačka je pak, neovisno o svojoj usporenoj gospodarskoj aktivnosti, najveće odredište za prekogranični kapital u kontinentalnoj Europi - kaže Marina Franolić. Dodaje kako bi cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj, prema Fitchu, mogle u 2024. porasti između jedan i tri posto.

Turizam ima solidan rast te hotelske investicije privlače ulagače u zemljama poput Španjolske, Grčke i Hrvatske.

- U sljedećih pet godina, ako dođe do smanjenja inflacije te nastavka smanjenja kamatnih stopa, očekivano je da će europska tržišta nekretnina kontinuirano rasti - kaže Marina Franolić.

Napominje da će se na konferenciji, među ostalim, moći čuti i kakvo je stanje na hrvatskom tržištu investicija u nekretnine.

Utjecaj na regiju

Jedna od tema RE:D konferencije bit će i "Ekonomska situacija - top to bottom", u sklopu koje će ekonomski analitičar Velimir Šonje sa sudionicima podijeliti analizu trenutačnog stanja ekonomije, od globalnih kretanja do lokalnih implikacija. Vedrana Likan, partnerica i direktorica tvrtke Colliers, u svojoj će prezentaciji "Utjecaj globalne situacije na regionalno tržište nekretnina" istražiti kako se globalni faktori odražavaju na lokalnu dinamiku i investicijske mogućnosti.

Na panel diskusiji "Gdje dalje investirati" panelisti će, među kojima su i Goran Kralj, član Uprave PBZ Croatia osiguranja, Tomislav Kamenski, direktor za investicije i razvoj projekata u Kamgradu, te Predrag Tutić, direktor za Hrvatsku Cushman & Wakefield CBS Internationala, razmotriti perspektive i prilike za buduće investicije u sektoru nekretnina, ističući područja koja nude najveći potencijal za rast i stabilnost. Svakako, jedna od zanimljivih tema bit će i "Mainstream i alternativne opcije za financiranje razvoja nekretnina" na kojoj će Hrvoje Draksler, predsjednik Uprave J&T banke, i Fabijan Matosevic, partner u LCN Capitalu Partners, ponuditi opcije koje nisu klasično financiranje razvoja projekata.

Ovdje pogledajte program konferencije i prijavite se za sudjelovanje.

‘Cilj je potaknuti suradnju, napredne rasprave i nova ulaganja‘

Ideja RE:D konferencije, koja je svojevrsna platforma znanja i razmjene iskustava za sve sudionike tržišta nekretnina, nastala je na tragu HESA Adria Hotel Foruma, vodeće međunarodne hotelsko-investicijske konferencije koja je okupljala sve važne sudionike iz svijeta hotelskih investicija.

- RE:D konferencija služi kao platforma znanja, inspiracije i prilike za sve aktere unutar ekosustava ulaganja u nekretnine. Naš je cilj nadići tradicionalne granice te potaknuti međusektorsku suradnju, napredne rasprave i nove investicije koje će oblikovati budućnost ulaganja u nekretnine na globalnoj razini - kaže Marina Franolić.

U Savjetodavnom odboru RE:D konferencije su: Tomislav Kamenski, direktor za investicije i razvoj projekata u tvrtki Kamgrad; Oliver Kumrić, osnivač i direktor tvrtke Decode; Vedrana Likan, partnerica i direktorica tvrtke Colliers za Hrvatsku, Sloveniju i BiH-a; Sunčana Rapaić, direktorica tvrtke de Architekten Cie Hrvatska; Predrag Tutić, direktor za Hrvatsku tvrtke Cushman & Wakefield CBS International; Živorad Vasić, suosnivač i direktor tvrtke Kadena Properties; Borislav Vujović, vlasnik i direktor tvrtke Opereta Nekretnine te Marina Franolić, osnivačica i direktorica tvrtke HESA Group.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:49