"VIŠE JE VIŠE"

Recite zbogom minimalizmu i pozdravite maksimalizam

Novi trend u uređenju koji život čini jednostavnijim

U posljednjih je nekoliko godina minimalizam visoko kotirao u svim sferama života, a poznata uzrečici slavnog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea „manje je više” postala je krilatica minimalizma koju smo toliko puta čuli da je već postala banalna. No, ekstremnoj čistoći i jednostavnosti oblika kakve poznajemo polagano se bliži kraj, na veliko zadovoljstvo mnogih, što nas ne čudi, s obzirom na to da kultura u kojoj živimo teži tome da imamo što više, i biti minimalist nije nimalo lako, jer zahtijeva ozbiljnu disciplinu i trud.

Oko toga, da trebamo biti okruženi sa što manje stvari kako bismo živjeli slobodno i ugodno pisale su se knjige, održavali seminari i radionice, a sada sve naučeno možete slobodno zaboraviti i prepustiti se maksimalizamu koji polako, ali sigurno ulazi u naše domove u velikom stilu. Maksimalizam ističe važnost sitnica koje svi volimo i skupljamo, ali često potpuno neopravdano držimo na tavanu ili kutijama daleko od znatiželjnih pogleda. Nemojte nas krivo shvatiti, maksimalizam ne znači da vaša dom treba biti pretrpan stvarima. Poanta je u kombiniranju različitih uzoraka, tekstura i pridavanju veće pažnje detaljima. Novi trend koji dolazi fokusiran je na "više je više", a njegovu smo prisutnost osim u svijetu mode, već primijetili i u Ikeinim zadnjem katalogu, ali i zadnjim ograničenim kolekcijama SJÄLVSTÄNDIG i FÖREMÅL.

Akumulirajte i sakupljajte

Maksimalistički stil upravo je suprotan minimalizmu: akumulacija i raznolikost su ključne riječi. Sljedbenici maksimalizma vole ekscentrično miksanje stilova, slaganje pozadina različitih uzoraka, isticati zbirke predmeta koje se izražavaju u velikim količinama. Maksimalista voli kombinirati različite stilove ukrašavanja, ali na vlastiti način ne sljedeći slijepo trendove. Zašto bi vaš dom izgledao jednostavno kada možete biti: jedinstven, upečatljiv i lijep? Zaboravite neutralne nijanse i ravne linije, a u prvi plan stavite upadljive detalje, jarke boje i asimetrične oblike, i dobili ste maksimalizam.

Pomiješajte sve

Od boja i tekstura, do printeva, cilj ovog stila je da vaš dom bude upadljiv i da eksperimentirate. Ako želite da vaša sofa ima dva različita cvjetna uzorka, ali u monokromatskim bojama, odaberite ih u različitim teksturama poput resica, kože, čipke kako biste sobu na pravi način začinili.

Detalji imaju ključnu ulogu

Ponekad manji detalji mogu puno više govoriti o uređenju od namještaja koji ste odabrali. Jednostavnu kombinaciju možete potpuno promijeniti i unaprijediti uz pomoć ukrasa. Dodajte nekoliko vaza ili figurice koje godinama skupljate na komodu i dobiti ćete upečatljiv izgled o kojem se oduvijek sanjali.

XXL VELIČINA

Najjednostavniji način da isprobate maksimalistički stil je da povećate “volumen” predmeta koje volite. Dodajte vašoj galeriji slika velike okvire ili zašto ne biste vaš zid ukrasili tepihom? Ideja ima puno, a na vama je da odaberete vaš omiljeni “preuveličani” trend.

Foto: IKEA, Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 10:07