Les Diners de Gala

Rijetka kuharica Salvadora Dalija po prvi put dostupna nakon 40 godina

 

Objavljena samo jednom 1973. godine, kuharica Les Diners de Gala bila je ispunjen san za nadrealističkog umjetnika Salvadora Dalia koji je u dobi od 6 godina tvrdio da će biti kuhar. Bizarna kuharica ima 136 recepata smještenih u 12 poglavlja (od kojih je 10. posvećeno afrodizijacima) s ilustracijama i kolažima stvorenim posebno za objavljivanje. Umjetnički rad prikazuje vrhunske planine rakova, neobičan susret labuda i četkice za zube u tijestu, te portrete Dalija koji se miješaju s kuharima na dekadentnim mjestima. Recepti uključuju delicije poput "Tisuću godina starih jajnih stanica", "Borovnice s odrescima od puževa", "Paštetu od žaba" i "Karamelu sa šišarkama"...

U ovom divnom ekscentričnom vodiču nadrealistički gospodar dijeli svoju strast za darom bogova. Knjiga istražuje brojne mitove o grožđu, tekstove i senzualna i subverzivna djela umjetnika, uvijek vjernih njegovom izričaju: "Pravi poznavatelj ne pije vino, već istražuje njegove tajne".

Osim toga, Dali je bio poznat po bogatim večernjim zabavama koje su on supruga Gala priređivali, a bile su više nego teatralne. Gosti, mnoge slavne osobe tog doba, morale su nositi posve neobične kostime, a "svita" divljih životinja često je lutala slobodno oko stola za večeru. Unatoč neobičnim sastojcima i metodama pripreme hrane, mnogi od starih školskih recepata u kuharici Les Diners de Gala nastali su u nekim od najboljih restorana Pariza u to vrijeme, uključujući Lasserre, La Tour d'Argento, Maxim i Le Train Bleu.

Poznato je da postoji još sam oko 400 kopija originalne kuharice Les Diners de Gala, od kojih se većina prodaje za više stotina dolara. Međutim, Taschen je odlučio ovu rijetku knjigu po prvi put učiniti dostupnom nakon 43 godine uz predbilježbu.

Foto: Taschen

Izvor: Colossal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:22