Projektni ured 4 uHa

Šarena oaza u centru Zagreba

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nekoliko četvrtaka unatrag u našoj smo se kolumni nakratko dotakli današnjeg projekta. Tu veoma dinamičnu priču možete pogledati ovdje. Tada smo predstavili zanimljiv detalj dizajna fleksibilnog šanka. Drugim riječima, osmislili smo povremeno sakrivenu kuhinju, smještenu u hodniku i blagovaonicu u dnevnom boravku.

Danas vam jedva čekamo predstaviti susjedni apartman s kojim ćemo vas uvesti u ovaj šareni projekt apartmana za dnevni najam. Na posljednjem katu zgrade, u srcu glavnog nam grada, smjestilo se 8 apartmana u nizu. Time su dosad prazni, neiskorišteni kvadrati, njih čak 250, pretvoreni u šaroliku urbanu oazu. Apartmane povezuje zajednička prohodna terasa kroz koju se pristupa svakome od njih.

Projektni zadatak i glavna tema ovog projekta bilo je stvaranje prepoznatljivih, rentabilnih i fleksibilnih apartmana, smještajnog kapaciteta za 2 do 4 osobe u njihovih 25 do 30 veselo obojenih kvadrata. Apartman broj 6, kojem danas poklanjamo svu našu pažnju, pravi je predstavnik čitavog ovog malog apartmanskog kompleksa. Na njemu ćemo ukratko objasniti koncept projektiranja, tlocrtnog rješenja te dizajna samog interijera.



S pristupne terase ulazimo u dnevni prostor koji, zahvaljujući sjedećim garniturama na razvlačenje, po potrebi postaje dodatan ležaj.



Sav fiksni namještaj je izrađen po mjeri pa je tako u dnevnoj prostoriji pomno dizajnirana i vješto sakrivena kuhinja. Ona se efektno otvara, spuštajući samo jednu pregradnu ploču, koja se time pretvara u blagovaonski šank. Sve stolice se mogu sklopiti i objesiti na zid kako bi zauzele što manje prostora. Tako one mijenjaju svoj funkciju, postajući povremeni zidni ukras.


U nešto intimnijoj, spavaćoj zoni po mjeri su osmišljeni spremišni ormari, i oni sami sakriveni u zidne niše. Ono što je s kupaonske strane udubljenje u zidu gdje se smjestila perilica i sušilica rublja, u spavaćem se dijelu prekriva ogledalom velikih dimenzija, čime se stvara iluzija većeg prostora, ali i većeg, odnosno puno dužeg garderobnog ormara.



Najveća je pažnja kod dizajna interijera posvećena bojama. Svaki od apartmana obiluje efektnim kombinacijama boja – njih tri u svakome od njih. Naš današnji, apartman broj 6, karakteriziraju jarko narančasta, nježno ružičasta i tajanstvenoj plava boja. Narančasti su se tonovi proveli kroz većinu kuhinjskog i dnevnog stolarskog elementa po mjeri. Slijede ga kauč na razvlačenje, kupaonske pločice te zavjese spavaće sobe.

via GIPHY

Plavetnilo je obojilo glavni zid duž cijelog apartmana, kupaonski ormarić te se ujedno i efektno pojavljuje u obliku ukrasnih detalja i rasvjetnih tijela. Neobični i prozračni ružičasti tonovi se diskretno naziru kroz ukrase i manje komade kuhinjskih elemenata, dok svoj procvat doživljavaju u spavaćoj sobi.

Kod kombiniranja i definiranja boja koje smo koristili, kako u ovom tako i u ostalim apartmanima, nije bilo dovoljno samo pronaći kombinacije koje će se investitoru , ali i nama samima svidjeti. Trebalo je sve te boje pronaći. Nabaviti, naručiti, kupiti.

via GIPHY

Odlično je osmisliti ludu, šareno obojenu kuhinju, zid ili lampu, no pitanje je hoćemo li pronaći materijale, obloge, komade namještaja, rasvjetna tijela i ukrase koji odgovaraju toj našoj kolorističkoj zamisli. Upravo je taj dio projekta postao jedan od intrigantnijih i izazovnijih te svakako prepun izmjena, kompromisa i kombinacija.

Jarke, snažne i naglašene boje u interijeru su izuzetno upadljive, nametljive, snažne , mogli bi reći čak i teške. Vjerojatno većina nas ne bi htjela biti često ili konstantno okružena s jako puno jakih boja. No, kada se radi o dnevnom najmu, koji svakako mora biti lud i nezaboravan, više je više. Više boja, više ludila, više veselja, više najma.


Do sljedećeg četvrtka, kada vam donosimo nove kombinacije boja te otkrivamo razigrane tajne susjednih apartmana, šaljemo vam naše najšarenije pozdrave.

Naše ime je 4UHA, a sve oko nas, to nije crno-bijeli svijet. To je šareni svijet apartmana za najam.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

VEZANI ČLANAK: OD IDEJE DO REALIZACIJE Sve faze izrade projekta renovacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:44