Dom mladog bračnog para

Šarmantno potkrovlje od 46,6 m2 u centru Zagreba

 

INFO: stan površine 46,6 m2 u potkrovlju stare zgrade
LOKACIJA: centar Zagreba
VLASNICI: mladi zagrebački bračni par
PROJEKT: arhitektica Sonja Škvorc

U proteklih nekoliko godina naišli smo na predivna potkrovlja te ih predstavljali u starijim brojevima magazina D&D, ali još jednom uspjeli smo se oduševiti posjetivši jedno simpatično, jednostavno i suncem okupano potkrovlje u gornjogradskoj stoljetnoj zgradi u centru Zagreba. Srećom, zgrada nije imala puno suvlasnika pa se mladi bračni par iz Zagreba nije dugo predomišljao oko kupnje. Nakon što su kupili tavan prijašnjih godina prenamijenjen u stambeni prostor, što je bio veliki plus jer nije bilo potrebe za ishodovanjem dozvola i prenamjenom, nemali projekt preuređenja povjerili su arhitektici Sonji Škvorc.

Iako nije riječ o nekom ekstravagantnom ili luksuznom domu, pa čak ni površinom golemom prostoru, stan nas je oduševio svojim autentičnim građevinskim elementima i detaljima koji su upotpunjeni modernom opremom. Naime, zgrade sagrađene prije sto i više godina skrivaju neotkrivene tavanske prostore, čije kvalitetno uređenje može sakriti eventualne mane i naglasiti sve prednosti interijera, kao što su upravo cigleni zidovi i stare drvene grede, što je postala okosnica i ovog projekta. Također, na taj se način vrlo lako može postići kombinacija industrijskog i skandinavskog ili nekog drugog popularnog interijerskog stila.


Stan se, dakle, nalazi u stoljetnoj gornjogradskoj zgradi i ukupne je površine 46,6 kvadrata, a ideja vlasnika bila je uređenje apartmana namijenjenog kratkoročnom najmu. Prije preuređenja, pojašnjava arhitektica Sonja Škvorc, stan je bio u lošem stanju. Vezna greda krovne kon strukcije bila je djelomično izrezana, što je narušavalo stabilitet krovišta. Kraj ulaznih vrata bila je kupaonica, u prednjem dijelu kuhinja, a u stražnjem dijelu jedna soba. – Po slobodnoj procjeni prvo i jedino uređenje stana, odnosno prenamjena prostora iz potkrovlja u stan, izvršeno je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća – smatra arhitektica.

Nakon pregleda i analize postojećeg stanja izrađen je projekt, a ponuđeno rješenje vlasnici su prihvatili bez posebnih uvjeta. Osnovna ideja projekta, kaže arhitektica Sonja Škvorc, bila je sanacija konstrukcije s ciljem otvaranja i povećavanja stambenog prostora. Visok strop, odnosno krovište omogućilo je osmišljavanje galerije, specifične po čeličnoj konstrukciji s ciljem minimaliziranja konstruktivnih elemenata i dobivanja što veće korisne površine. Time je uz površinu od 33,55 kvadrata na prvom nivou dobiveno i dodatnih 13,04 kvadrata, koliko se odnosi na galeriju. Radovi su trajali oko šest mjeseci, a arhitektica nam je prepričala što je preuređenje sve obuhvaćalo.

– Tijekom rekonstrukcije uklonjeni su svi pregradni zidovi, podovi, krovne obloge i oštećena drvena vezna greda s pripadajućom krovnom konstrukcijom. Izvedena je alternativna čelična krovna konstrukcija, koja osim funkcije nošenja krovišta osigurava prostor za galeriju. Izvedene su nove instalacije struje, vode i odvodnje. Uvedeno je plinsko etažno grijanje i hlađenje. Zadržan je autentičan zid od cigle i saniran drugi krovni vez. Zidovi i podgled krovišta obloženi su gip-kartonskim pločama. Instalacije su skrivene u međuprostoru između ciglenog zida i drvene konstrukcije, gdje je osmišljena bijela klupa, kao dodatan prostor za sjedenje i odlaganje knjiga, slika, ogledala i drugih dekorativnih i uporabnih predmeta – kaže arhitektica Sonja Škvorc i dodaje kako prema nekadašnjoj organizaciji stan nije imao galeriju.

Već pri samom ulasku u stan otkrivaju se sve zone. S desne strane zanimljivo čelično cik-cak stubište vodi na galeriju s bračnim krevetom, a pokraj njega je kupaonica koja se proteže ispod jednog dijela galerije i koja je zapravo jedina potpuno odvojena prostorija s vratima. Nasuprot ulaznih vrata je dnevni boravak na koji se s desne strane nadovezuju blagovaonica i kuhinja, koja zid dijeli s kupaonicom, dok je s desne cigleni zid s klupicom i drvenim gredama. Prostorom dominira bijela boja podova, zidova i namještaja, što je odlučeno zbog veće prostranosti, prozračnosti i otvorenosti.

Pod u cijelom stanu te zidovi kupaonice izrađeni su od bijelog dekorativnog cementa Mikrobond talijanske tvrtke Ecobeton, kuhinja je izrađena po mjeri u Ikei, gdje su kupljeni i bijeli ormarići u blagovaonici i boravku, dok su ugradbene police i ormar, koji na galeriji skrivaju plinski bojler i plinski sat, te spomenuta bijela klupa, koja skriva instalacije, također izrađeni po mjeri. Većina namještaja kupljena je u Ikei, osim sofe na razvlačenje, a uočava se i oprema s dizajnerskim potpisom, kao što su stolić TopTop koji je poznati dizajner Philippe Starck dizajnirao za talijansku tvrtku Kartell, klub stolić Lucciolo talijanske tvrtke Zanotta i stojeća lampa Nestore, koju je dizajner Carlo Forcolini dizajnirao za tali jansku tvrtku Artemide.

Iako je površinom manji stan, raspored prozora omogućio je dovoljnu količinu svjetlosti, a vlasnici ističu zadovoljstvo radijatorima iste širine postavljenima ispod prozora. Osim dnevnog osvjetljenja, postavljen je niz različitih rasvjetnih tijela, od LED rasvjete rađene po mjeri ugrađene u kosine krova, preko visilica i stolne lampe iz Ikee do spomenute podne lampe talijanske tvornice Artemide.

I za kraj, zanimalo nas je što kažu vlasnici?

– Najviše smo zadovoljni što se optimalno iskoristio prostor. Također smo uspjeli potkrovlje i detalje iz 1889. godine, kao što su autentični zid i drvene grede, povezati s modernom opremom i materijalima, što je predstavljalo dosta velik izazov. Bilo nam je bitno i da prostor bude ugodan za boravak, što je ostvareno dobrim rasporedom prozora – kaže mladi zagrebački bračni par.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2021 02:57