šik stan profesorice

SAVJETI IZ PRVE RUKE Dobar život u samo 22 kvadrata

 

Vodimo vas u šik stan profesorice Darije Gaži u Zagrebu koji je uredila s puno ljubavi. Na njemu je, kaže, brusila svoju strast za uređenjem interijera.

Iako je po struci profesorica geografije i geologije, Darija Gaži oduvijek je pokazivala velik interes za dizajn interijera, uređivanje i općenito finu prostornu estetiku. Njezin najbolji, ali i najzahtjevniji projekt na kojem je brusila svoju strast definitivno je stan u kojemu živi - samo 22 kvadrata velik dom u zagrebačkoj Crnčićevoj ulici.

- Stan je ispočetka bio zamišljen kao dodatni izvor zarade. Plan je bio staviti ga u dugoročni najam ili, pak, u kratkoročni najam sve brojnijim turistima. Maksimir, u kojem se nalazi, i dalje je jedan od najtraženijih kvartova u gradu, a Crnčićeva ulica je jedna od ‘fancy’ i dosta popularna ulica za život u Zagrebu. Dakle, najam tu ne bi trebao biti problem - komentira Darija koja se još prisjeća šoka kad je prvi put ušla u ovaj stan. Smeđa komora, tamni zidovi od cigareta, tri mini odvojene prostorije u ionako jako malom stanu, koji je još k tome bio u prizemlju, a kroz prozor imao pogled na betonski zid i nešto zemlje ispred.

VIDLJIV POTENCIJAL

- Prva pomisao bila mi je da je potrebna temeljna reorganizacija. Iako je stan imao tisuću vidljivih mana, vidjela sam i potencijal u njemu. Jednostavno je imao tu toplinu koju sam osjetila na prvu - priča vlasnica koja je na kraju u tako malo kvadrata uspjela smjestiti sve što je htjela: odvojenu kuhinju sa svim aparatima, dnevnu sobu koja je ujedno i spavaća, odvojeni walk in ormar koji je san svake djevojke te odvojenu kupaonicu s kadom.

- Zapravo je raspored već inicijalno bio jako dobar. Jedna veća soba od 16 kvadrata s odvojenim prostorom od 1,4 kvadrata, gdje sam zamislila da će biti dnevni i kuhinja, te odvojena soba od 5,6 kvadrata koja je prije bila dječja soba, a postala je idealna prostorija za moj walk in ormar iz kojega se ulazi u kupaonicu - komentira.

A onda je krenulo uređenje. Darija kaže kako ovako mali prostor zahtijeva zaista jako puno razmišljanja, planiranja i pripreme jer jednostavno nema dovoljno kvadrata za pogrešku.

Namještaj je pametno odabran. Tako sofa u nekoliko pokreta postaje udoban krevet, stolić je na kotače kako bi se lako pomicao po potrebi, a blagovaonski stol i stolci su preklopni i doslovno okačeni na zid kada se ne koriste.

KUHINJA

- U svemu sam se vodila instinktom, kao i uvijek, što bi i gdje bi najbolje pasalo i kako bi bilo najugodnije za život. Sretna sam što sam pametno odabrala nekoliko važnih stvari. Primjerice, kako će dnevna soba ujedno postati i spavaća soba, odlučila sam kupiti sofu na razvlačenje. Kako se sofa razvlači, potreban je i stolić na kotače, koji se pomiče prema potrebi je li sofa otvorena ili ne. Zatim, ako se stalno pomiče stolić, ne kupuje se komodu za TV jer ste već tada zatrpani, nego samo učvršćujete TV na zid.

Nadalje, što se tiče blagovaonice, moja se doslovno nalazi okačena na zid jer sam prostor, zbog nemogućnosti širenja horizontalno, širila vertikalno u zrak. Tako su u zid ušerafljeni zidni preklopni stol i stolice koje se, kad nisu u funkciji, sklope i spreme na kuku. Stol se otvara i zatvara prema potrebi, a stolice koje vise i čine fora ukras u stanu također se skidaju i postavljaju prema potrebi - nabraja Darija i vodi nas u kuhinju koja je velika samo 1,4 kvadrata.

- Inzistirala sam na tome da imam sve kuhinjske aparate, a sastavljanje i koncipiranje ove kuhinje bila je prava noćna mora. Kada sam išla kupiti kuhinju, rečeno mi je da je to što ja želim nemoguće. Nisam se s tim pomirila. Budući da mi je otac stolar, kupljene gotove elemente morali smo dodatno sami krojiti i rezati sa stražnje strane kako bismo ih uspjeli ugurati u željenu kvadraturu. Radna ploha čini slovo L, a kuhinja ima ugradbeni hladnjak, pećnicu, ploču za kuhanje, napu te dodatne elemente i ladice.

Dakle, ima sve elemente kao i svaka druga kuhinja. Jednostavnije bi bilo izraditi kuhinju po mjeri, ali ovakva gotova varijanta uz našu preinaku bolje se uklapala u budžet. Ružne i stare pločice prefarbala sam neperivom bež bojom kupljenom u Pevecu, što se pokazalo kao pun pogodak za uštedu budžeta i rada - smije se Darija.

WALK IN ORMAR

Zanimala nas je i priča s walk-in ormarom u stanu od 20 plus kvadrata.

- To je definitivno najfunkcionalnija prostorija u stanu. Kada kažem ljudima da imam mini stan i u njemu walk in ormar, misle da se šalim. Ali evo, vidite, moguće je. Treba se samo odvažiti. U toj prostoriji oblačim se, peglam, perem veš, znači ona je višenamjenska, nije samo u funkciji ormara. Zlatno je pravilo da u tako maloj kvadraturi ne raznosite stvari i robu po cijelom stanu jer je toliko malen da se za minutu zatrpa i više ne funkcionira. Na ovaj način samo zatvorite vrata i nered ostaje iza njih, a ostatak stana i dalje je uredan - otkriva i dodaje kako iz ormara ulazi u kupaonicu.

- U malom stanu je obavezno obična vrata zamijeniti kliznima, a klizna vrata kupaonice ujedno imaju i funkciju ogledala. Police ormara ostavila sam otvorene te sam iza same konstrukcije polica postavila prigodnu tapetu, aludirajući na damu koja se sprema i šminka za van - priča.

Kupaonicom dominira golema kada koja je i prije bila ovdje, a Darija ju je zbog financijskih razloga ostavila te kupila uži umivaonik kako bi još dobila na prostoru.

- Kada je jedna velika greška u ovom stanu koju su napravili vlasnici prije mene. Postavljanjem tuš-kade dobio bi se koji kvadrat više - otkriva i dodaje kako je još jedna značajna stavka u malom stanu kupnja tzv. transformerskog namještaja koji je nužan ako živite u 22 kvadrata, a dovoljno ste entuzijastični da želite tu smjestiti dnevni boravak, spavaću sobu, blagovaonicu, kuhinju, walk in ormar i kupaonicu.

POZITIVA

- Sklopiti, rasklopiti, otvoriti, zatvoriti, spustiti, dići... Svaki komad koji ima neku takvu višenamjensku funkciju neka bude vaš odabir. Ali, pazite - kada je sav taj transformerski namještaj rastvoren, u stanu je poprilična gužva i osjeti se lagana klaustrofobija, zato ja jako pazim na to da nakon jela pospremim za sobom i vratim sve na zid, u prvobitno stanje. Ovakav namještaj u biti vrlo pozitivno djeluje jer vas tjera da ste konstantno uredni i da spremate za sobom - kaže Darija koja je cijeli stan obojala u bijelo jer je u prizemlju pa mu nedostaje svjetlosti.

Bijelu je kombinirala s drvom koji prostoru daje dodatnu toplinu te pastelnim nijansama koje mu daju osjećaj mladenačkog doma.

- Pri uređivanju ovog stana shvatila sam koliko je savršeno funkcionalan i da mi za život niti ne treba više od ovoga. Betonski zid ispred prozora obložila sam trstikom, posadila cvijeće i stan me kupio svojom funkcionalnom jednostavnošću. Velika prednost su mu vrlo niske režije i izuzetna lokacija te nakon godinu dana življenja u 22 kvadrata mogu samo reći da se uz dobrog arhitekta i dizajnera nemojte bojati manjka kvadrata. Uz kvalitetan raspored i manju kvadraturu možete imati veću funkcionalnost nego netko tko živi u puno većem i loše posloženom stanu - zaključuje.

Za sva pitanja i dvojbe oko života u malom prostoru kontaktirajte vlasnicu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU?

Trikovi za lijepi boravak u mini stanu

1. Ne koristite pojedine “materijale” samo zato što se lako održavaju, kao što su pločice koje starije generacije toliko vole. One se možda lako čiste, ali daju vrlo hladan osjećaj. Jeftini laminati brzo se izližu pa vam je jeftinije odmah staviti kvalitetan parket.

2. Sva obična vrata zamijenite kliznima.

3. Uvijek birajte namještaj koji štedi prostor i s više funkcija.

4. Za male stanove birajte svijetle boje, nikako tamnije koje će ga vizualno zatvoriti.

5. Imajte na umu da se prostor može širiti i vertikalno (male sklopive lojtre kao pomoć). U visinu spremajte stvari koje ionako rijetko upotrebljavate.

6. Starinske pločice pofarbajte vodootpornom bojom jer je to velika ušteda novca.

7. Imajte na umu da su detalji ti koji na kraju zaokružuju cjelokupni dojam o vašem stanu. Birajte detalje koji su vam važni, personalizirane stvari i drage uspomene.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:09