RJEŠENJA ZA ČISTU PETICU!

10 genijalnih ideja da vaša mala kupaonica izgleda veće

 Instagram/@interiors_dd
Ovo su savjeti koje biste morali slijediti prilikom uređenja male kupaonice!

U slučaju da želite ispravno urediti vašu malu kupaonicu, pritom morate misliti na dvije stvari - funkcionalnost i estetiku. Često je upravo kupaonica prostorija u našem domu koja je nešto manje kvadrature od ostalih soba poput dnevnog boravka, spavaće sobe ili kuhinje. Upravo je zbog toga vrlo dobro obratiti pažnju na brze i jednostavne, ali i sasvim jeftine trikove koji pomažu da mala kupaonica izgleda veće.

1. Koristite ogledalo

Osim što imaju vrlo jasnu funkciju, ogledala će odlično izgledati i kao zanimljiva dekoracija u gotovo svakom prostoru. Osim toga, ako imate manju kupaonicu, ogledalo će vam poslužiti kao vizualno pomagalo koje 'proširuje', odnosno stvara dojam veće prostranosti u interijeru. Ovdje uistinu možete dati mašti na volju i nabaviti ono ogledalo koje najviše odgovara stilu vaše kupaonice, ali i vašem ukusu.

2. Fokusirajte se na neutralne boje

S obzirom na to da hladne boje reflektiraju svjetlo, bijela, pastelne i neutralne boje mogu vašu malu kupaonicu učiniti većom. Drvenarija u prostoru doslovno će 'nestati' ako je obojena istom ili barem sličnom nijansom poput zidova. Sam doživljaj u kupaonici dodatno će se pojačati ako i kupaonski elementi budu u neutralnoj boji zidova. Ipak, pripazite na to da vam kupaonica ne izgleda 'presterilno' i blijedo pa nije naodmet neki detalj koji se više ističe.

3. Odlučite se za kvalitetnu rasvjetu

Manje kupaonice bez sumnje vape za osvjetljenjem kako bi se pritom izbjegao osjećaj prenatrpanosti u prostoru. Zato ne štedite na svjetlima, bez obzira na to o kojoj se vrsti rasvjete radilo, važno je da vaša, već ionako mala kupaonica ne izgleda kao klaustrofobično mjesto. Razmislite o postavljanju zidne, ali i stropne rasvjete.

4. Osigurajte prirodno svjetlo

Prozori u svakom interijeru, pa tako i kupaonici osiguravaju količinu prirodnog svjetla, što je ujedno daleko najlakši i najjeftiniji način za 'otvaranje' malog prostora. U slučaju da prozora u svojoj maloj kupaonici nemate, ostanite pri kvalitetnoj rasvjeti.

5. Tuš-kabina sa staklenim vratima

Ako se radi o maloj kupaonici, obavezno izbjegavajte maglovito staklo na kabini za tuširanje ili tamnu zavjesu na kadi, već se radije odlučite za staklena vrata. Naime, samim vizualnim efektom staklena vrata učinit će tuš 'živim' kadrom u prostoru, a sama kupaonica tako će izgledati prostranijom i većom.

6. Sakrijte prostore za odlaganje

Sasvim je razumljivo da u svojoj kupaonici, kako kod mala ona zapravo bila, trebate mjesto za odlaganje stvari. Međutim, to može rezultirati osjećaj prenatrpanoosti i nereda u prostoru, a samim time vaša će, već ionako skučena kupaonica, izgledati još skučenije. Ipak, postoji rješenje, a ono se krije u 'sakrivanju' prostora za odlaganje.

7. Odlučite se za minimalizam

Minimalistički stil uređenja uvijek je omiljeno rješenje za uređenje malih prostora, pa tako ni kupaonice nisu nikakva iznimka. Stoga, u svoj kupaonski prostor uvrstite samo ono najbitnije, nemojte se zamarati detaljima. 'Manje je više' uvijek je dobra misao vodilja ako želite da vaša mala kupaonica izgleda veće.

8. Ugradite krovni prozor

Krovni prozor savršeno je rješenje za vašu malu kupaonicu. Naime, već smo spominjali da je za dojam prostranosti u interijeru potrebno mnogo prirodne svjetlosti, a upravo je krovni prozor savršeno rješenje za to.

9. Postavite 'plutajući' umivaonik

'Plutajući' umivaonik predstavlja najpopularniji izbor među dizajnerima interijera jer dozvoljavaju kreiranje osjećaja vizualne prostranosti. Ovakvi komadi namještaja u kupaonici savršeno štede prostor i oživljavaju svaku kupaonicu dajući joj pritom dašak modernizma i kompaktnosti.

10. Nabavite ljestve

Kod kuće imate stare ljestve koje već neko vrijeme namjeravate baciti? Sada ih možete iskoristiti za svoju kupaonicu, a evo i kako. Jednostavno ih prislonite točno na zid iznad vašeg toaleta, umivaonika ili vaše kade kako biste osigurali dodatni prostor za ručnike, ali i rasvjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:29