MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE!

10 jednostavnih i sigurnih načina kako se što bolje zaštititi od koronavirusa

 Unsplash
Vodite računa o ovim stvarima!

S obzirom na to da se koronavirus i dalje ubrzano širi svijetom, bilo kakva iskustva i savjeti više su nego dobrodošli. Kako bismo vam pomogli da se riješite straha i vodite računa o svome zdravlju, izdvojili smo deset jednostavnih načina kako da se i sami što bolje zaštitite od virusa.

1. Redovito perite ruke

Iako vam to možda zvuči bizarno, postoji velika vjerojatnost da ste cijeli život pogrešno prali ruke. Naime, ruke je potrebno prati vodom i sapunom, s time da mnoga nedavno provedena istraživanja pokazuju da od sapuna koji se reklamiraju kao 'antibakterijski' uglavnom nema neke veće koristi. Voda kojom perete ruke isto tako ne mora biti vruća jer to nije jamac za ubijanje bakterija. Tijekom pranja nemojte zanemariti područje ispod noktiju, gdje se zadržava najviše prljavštine, bakterija i virusa, a ruke je potrebno prati najmanje 20 sekundi.

2. Sredstvo za dezinfekciju ruku koristite samo kao alternativu

Ako ni u kojem slučaju nemate pristup sapunu i vodi, tek tada koristite sredstvo za dezinfekciju ruku. Liječnica Sara Gottfried za portal Best Life Online preporučuje dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. 'Utrljajte gel po svim površinama ruku i prstiju sve dok vam se ruke u potpunosti ne osuše. To bi trebalo trajati najmanje 20 sekundi', napominje.

3. Vodite računa o hidrataciji kože

Uz sve to pranje i dezinfekciju ruku, vaša bi se koža mogla lako osušiti. Kako biste očuvali kožnu barijeru vaših ruku na što zdravijoj razini, predlažemo vam da se držite hidratantne rutine te kožu održavate dovoljno važnom. Naime, prekomjerno pranje može dovesti do suhoće, iritacije i pukotina na koži. To može uzrokovati osip, a vaše ruke čak izložiti riziku od infekcije kože.

4. Dezinficirajte kvake i ostale površine u domu

U ovom je trenutku vrlo važno redovito dezinficirati kvake i sve ostale površine u domu koje često dodirujete. Naime, na istima se nakuplja najviše bakterija i virusa zbog čega ih je potrebno dobro dezinficirati kako ne bi došlo do zaraze. Vodite računa o tome da za dezinficiranje koristite odgovarajuća sredstva s dovoljno velikim udjelom alkohola.

5. Redovito čistite mobitel

Mobitel je jedna od onih stvari koje dodirujemo svako malo i upravo je zbog toga u ovim trenucima njegovo čišćenje izuzetno važno. Dezinfekcija uređenja kao što su mobiteli i računala izrađenih od čeličnih ili plastičnih materijala jedna je od najvažnijih stvari jer je upravo na njima životni vijek virusa najduži. Ista je stvar i s maskicama za mobitel. One su, naime, klasični silikonski predmet na čijoj se površini virus može zadržati i do pet dana pa je i njihovo čišćenje više nego preporučljivo.

6. Nemojte dodirivati lice

Jedan od najvažnijih savjeta zdravstvenih djelatnika za održavanje osobne higijene i izbjegavanje virusa jest taj da pod cijenu izbjegavate dodirivanje lica, naročito prljavim rukama. U teoriji zvuči sasvim jednostavno, dok je to isto malo teže primijeniti u praksi. Možda niste znali, ali brojna istraživanja pokazala su da lice dodirujemo svakih nekoliko sekundi, a to bismo u vrijeme ove velike epidemije obavezno morali prestati raditi.

7. Odviknite se od pušenja

Uvijek je dobro prestati pušiti, ali u vrijeme epidemije koronavirusa moguće je utjecati na opasnost od oboljenja upravo odvikavanjem od ove štetne navike. Naime, liječnici su složni u tome da su pušači u većem riziku od oboljenja od onih koji ne puše, a to je, barem po našem mišljenju, sasvim dovoljan način da se (barem privremeno) odviknete od istog.

8. Smanjite razinu stresa

Sasvim je normalno osjećati određenu dozu straha i stresa zbog koronavirusa, ali ipak ne biste smjeli dozvoliti da to preraste u paniku. Dobra vijest je da postoje određene stvari koje će vam pomoći da se riješite stresa. Čitajte knjige, gledajte zabavne filmove, igrajte se s kućnim ljubimcem, meditirajte ili vježbajte. Sve će to smanjiti razinu stresa i tako vaš organizam učiniti otpornijim na viruse.

9. Uzimajte povećanu dozu vitamina

Osim konzumiranja zdrave hrane, ne bi bilo naodmet da počnete uzimati suplemente poput vitamina C. Naime, upravo ćete ovim dodacima prehrani znatno ojačati svoj imunitet i samim time biti mnogo otporniji ako vas eventualno zadesi koronavirus.

10. Ostanite kod kuće

I na kraju... jedan savjet koji neće pomoći samo vama, već i drugima u vašoj okolini. Ostanite kod kuće. Izbjegavajte velika okupljanja, odgodite posjet frizeru ili kavu s prijateljicom i radije uživajte unutar svoja četiri zida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:36