BOLJE SPRIJEČITI, NEGO...

10 koraka koje ne smijete preskočiti kod pranja rublja. Nas posebno živcira kad propustimo ono pod brojem 3

 /SHUTTERSTOCK

U teoriji, pranje rublja je vrlo jednostavno. Samo ubacite prljavo rublje u bubanj perilice, dodajte malo deterdženta i uključite uređaj, promatrajući kako magično nestaju sve mrlje i neugodni mirisi. Ipak, stvarnost je nešto drugačija, a mnogi se nakon ciklusa pranja i dalje susreću s prljavom robom. Ili još gore, s oštećenom, izblijedjelom i skupljenom robom. Ako ste imali slična iskustva, možda je vrijeme da se zapitate što krivo radite. Izbjegnite amaterske pogreške; tako se omiljeni odjevni komadi neće uništavati, a perilica će dulje trajati.

1. Provjerite etikete

image
/SHUTTERSTOCK

Prije nego što odjeću prepustite na milost i nemilost uređaja, provjerite etikete. Proizvođači obično komuniciraju specifične zahtjeve odjevnog predmeta, poput kemijskog čišćenja, putem oznake za njegu. Dakle, provjerite bočni šav ili leđa kako biste pronašli oznaku. Slijedite upute.

Ako su oznaka zbunjujuće, evo kratkih pojašnjenja: kadica pokazuje da je odjevni predmet siguran za pranje u perilici; prekrižena kadica znači da ne smijete prati predmet u perilici; ruka u kadi za pranje obično je rezervirana za osjetljivo rublje, poput svile, i označava da se treba prati samo ručno; krug znači samo kemijsko čišćenje; tkanine s prekriženim krugom mogu se prati u perilici na nježnom ciklusu... Ali što učiniti kada se etiketa istroši? Osnovno pravilo je da predmete od kože, svile, baršuna i vune ostavite sa strane za kemijsko čišćenje. Pamuk, poliester i lan općenito su sigurni za perilicu.

2. Sortirajte rublje

Razvrstavanje je bitno ako želite da vaše bijelo rublje ostane bijelo, da osjetljivo rublje dugo traje, a predmeti izađu vidljivo čišći. Razvrstajte odjevne predmete prema etiketi za njegu, boji, tkanini i stupnju prljavštine. Započnite razvrstavanjem komada za kemijsko čišćenje, ručno pranje i strojno sigurno. Zatim sortirajte artikle koji se mogu prati u perilici prema njihovoj boji. Napravite tri hrpe za bijele, svijetle i tamne boje. Tkanine možete dodatno podijeliti u četiri kategorije - traper, osjetljivo, ručnici i ostalo. Također, odvojite prljave predmete od onih lagano prljavih.

Zašto je to bitno? Razvrstavanje komada koji se mogu prati u perilici po bojama spriječit će da vaša bijela odjeću ne postane siva ili crvena. Znate o čemu pričamo, zar ne? I ne samo to, odvajanjem ručnika iz skupine smanjit ćete količinu dlačica koje na kraju ostanete na rublju.

3. Ispraznite džepove

Da, džepovi nam omogućuju da uvijek pri ruci imamo potrepštine, uključujući ključeve, mobitel, maramice... Ali ti predmeti mogu biti smetnja ako završe s vašom prljavom odjećom u perilici rublja. Stoga provjerite jesu li vam džepovi prazni prije pranja rublja. Osim toga, skinite remenje s hlača i haljina. Iako će provjeravanje svakog džepa oduzeti nešto vremena, nitko ne želi vidjeti ostatke raspadnutih novčanica ili tisuću i jednu mucicu od rastopljene maramice "zalijepljene" na opranoj odjeći. Osim toga, neki veći predmeti poput ključeva mogu čak oštetiti uređaj. Imajte to na umu kad ćete provjeravati svaki odjevni predmet.

4. Zakopčajte zatvarače i otkopčajte gumbe

Slijedi još jedan korak koji i vam mogao oduzeti dragocjenu minutu, ali je jako važan: zakopčajte sve patentne zatvarače, uključujući one na trapericama, jaknama, hlačama i haljinama; zakopčajte svoje grudnjake, bluze i suknje te otkopčajte gumbe na košuljama.

Centrifuga tijekom ciklusa pranja može uzrokovati trganje oštrih rubova, habanje ili bušenje rupa u osjetljivoj odjeći. I dok je briga o patentnim zatvaračima i kopčama neophodna kako bi se spriječile "žrtve", otkopčavanjem gumba ćete im produžiti život.

5. Odaberite pravu vrstu deterdženta

image
/SHUTTERSTOCK

Znamo, odabir deterdženta nije nimalo jednostavan: u ponudi su prašak, kapsule, tablete, tekućine, ekološki deterdženti... Vaš bi se odabir trebao temeljiti na razini zaprljanosti rublja, budžetu i osjetljivosti kože. Deterdženti u prahu traju dulje od onih tekućih, dobro uklanjaju mrlje i izbjeljuju bijelo rublje, ali mogu ostavljati bijeli trag jer se u hladnom pranju ne tope u potpunosti. Tekući deterdženti najbolji su za tretiranje mrlja i pranje izrazito prljave odjeće. Osim toga, dolaze u više varijanti: za bijelo šareno, tamno rublje... S druge strane, kapsule i tablete za jednokratnu upotrebu najbolje su za putovanja jer su praktične, ali su prilično skupe za redovitu upotrebu.

Ako ste neodlučni, imajte pri ruci tri vrste deterdženta: jedan za bijelo rublje, drugi za obojeno i treći za osjetljivo rublje.

6. Zavežite uzice

Uzice za zatezanje na odjeći kao što su majice s kapuljačom ili trenirke treba nježno vezati kako se ne bi zapetljale ili ispale iz odjeće tijekom ciklusa pranja. Slično treba postupati i s pojasevima na haljini ili ogrtaču.

7. Osjetljive tkanine idu u mrežastu vrećicu

Osjetljive tkanine poput svile, vune i čipke te odjevni predmeti poput grudnjaka, čarapa i kupaćih kostima zahtijevaju dodatnu njegu. Iako se preporučuje njihovo ručno pranje kako bi se smanjila šteta, možda nećete imati vremena (ili želje) to učiniti svaki put. U takvim slučajevima koristite mrežaste vrećice. U protivnom osjetljivo rublje može zapeti, rastegnuti se ili uništiti. Međutim, postoji nekoliko kriterija koje mrežasta vrećica mora ispuniti kako bi zaštitila osjetljivo rublje u bubnju. Za početak, trebala bi imati patentni zatvarač, a ne vezicu, jer zapinju. Također bi trebala biti čvrsto tkana i dovoljno porozna da propušta sapunicu.

8. Uklonite dlake kućnih ljubimaca s odjeće

Igra s kućnim ljubimcima ostavit će trag na vašoj odjeći. Iako će biti zamorno i dugotrajno uklanjati sve dlake s rublja prije svakog pranja, potrebno je pobrinuti se za to. Jer, jednom kad se namoče teško će se ukloniti s odjeće, a njihovo nakupljanje može začepiti filter i odvodnu pumpu. Dlake možete ukloniti prije pranja pomoću valjka za dlačice ili samoljepljive trake.

9. Okrenite odjeću naopako

Je li vaša tamna odjeća izašla iz perilice izblijedjela i istrošena? Nekoliko je potencijalnih razloga: odabir krive temperature, prejaka centrifuga, krivi deterdžent... No, postoji jedan trik kojim to možete smanjiti - okretanjem odjeće naopako. Time nećete samo zaštititi vašu tamnu odjeću, nego ćete produžiti vijek trajanja vaših svijetlih i bijelih predmeta. Primarni razlog za okretanje odjeće naopako je ispiranje boje, no ujedno ćete minimizirati nakupljanje sitnih dlačica i mucica po robi.

10. Izbjegnite preopterećenje stroja

image
/SHUTTERSTOCK

Posljednji korak je da uzmete u obzir kapacitet opterećenja vaše perilice rublja, koji se navodi u uputstvima. To vam može biti i jedan od kriterija kad kupujete perilicu - birajte prema potrebama obitelji i učestalosti korištenja perilice. Imajte na umu da će prenatrpan bubanj opteretiti uređaj i skratiti mu vijek trajanja, a odjeća neće biti dobro oprana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:06