10 najpoznatijih ukletih kuća na svijetu

Škripavi podovi, sablasni zvukovi, nadnaravne seanse i zli duhovi

Sigurno mislite da uklete kuće ne vrijede ništa na tržištu. Pa, prevarili biste se, u nekim slučajevima upravo činjenica da se u njima događaju čudne i paranormalne stvari podiže takvim kućama vrijednost u visine. Donosimo vam top deset najcjenjenijih ukletih kuća na svijetu. Sumnjamo da biste živjeli u jednoj ovakvoj, ali svakako bude maštu i golicaju znatiželju, zar ne?

1. Kuća Winchester

Zauzima prvo mjesto jer u njoj nisu u pitanju samo škripavi podovi i sablasni zvukovi, već mnogo više. Originalna vlasnica ove kuće u Kaliforniji bila je Sarah Winchester, supruga osnivača tvrtke Winchester puške, Williama. Ona je uživala u nadnaravnim seansama i vjerovala da ju zli duhovi progone. Da bi zbunila duhove, udovica Sarah pretvorila je kuću u labirint. Ugrađivala je u zidove lažna vrata, radila stube koje ne vode nikamo i gradila tajne pregrade. I dan danas navodno duh žene opsjeda stanare kuće Winchester, a njezina neobična gradnja dovoljno je intrigantna sama po sebi.

2. Kuća LaLaurie

Ovu kuću prati glas uklete otkad su u njoj stanovali serijski ubojice tijekom 1834. godine. Delphine LaLaurie i njezin suprug bili su članovi visokog društva u New Orleansu poznati po mučenju i ubijanju svojih robova unutar zidova ove jezive kuće. Kada su strašni događaji otkriveni, oni su pobjegli u Pariz, a građani New Orleansa uništili su kuću. Iako je obnovljena, plač i vriskovi robova novodno se noću čuju u sobama. Vlasnik ove nekretnine dvije godine bio je i glumac Nicholas Cage, ali ju je prodao financijskoj korporaciji. Niti malo se ne čudimo tom potezu.

3. Hotel Stanley

Nije kuća, nego hotel, ali jednako je sablasan. Ova inače izuzetno lijepa građevina inspirirala je Stephena Kinga za knjigu “Isijavanje” prema kojoj je kasnije snimljen istoimeni film. King je 1973. odsjeo u sobi 217 u gotovo praznom hotelu. Ne zna se što se točno dogodilo, ali nakon njegova boravka hotel je zatvoren na duže vrijeme, a kasnije je nastala spomenuta knjiga. U današnje vrijeme Stanley je otvoren za goste, ali neke od soba nisu u upotrebi iz sigurnosnih razloga. Naime, gosti hotela su u više navrata prijavili da čuju zvukove dječjeg smijeha, a zabilježeni su i slučajevi kada bi se probudili bez posteljine koja je bila uredno složena na rubu kreveta. Želite li rezervirati sobu?

4. Dvorac Franklin

Unatoč svom jezivom izgledu i istoj takvoj povijesti, ovaj dvorac u Ohiu je 2011. prodan za 260.000 $ obitelji koja će od njega napraviti stambeni objekt. Sagrađen je 1864. godine i prema pričama u njemu su se dogodila brojna ubojstva, ali i prirodne smrti. Tako je jedna cijela obitelj umrla u vrlo kratkom vremenu, a svjedoci tvrde kako se noću čuje plač djece, koraci i lupanje vrata.

5. Plantaža Myrtles

Ako se ne bojite duhova i ostalih paranormalnih pojava, svratite na plantažu Myrtles u Louisianni na noćenje i doručak. Prema legendi, ropkinja po imenu Chloe ovdje je usmrtila ženu i djecu svoga vlasnika s kojim je imala avanturu. Kada je priznala svoj čin, drugi robovi su je objesili i bacili njezino tijelo u rijeku. Povrh ove strašne priče, kruže glasine da je plantaža sagrađena na starom indijanskom groblju. Gosti i posjetitelji plantaže svjedoče o raznim paranormalnim pojavama, naročito noću.

6. Kuća Borden

Kuća Borden u Massachusettsu danas je simpatičan muzej i prenoćište, ali 1892. godine bila je poprište strašnog zločina. Lizzie Borden navodno je sjekirom izudarala svoga oca i maćehu i ostavila ih da umru. U današnje vrijeme mnogi svjedoče da duhovi ubijenoga para i dalje šetaju kućom i oko nje. Imanje Borden je i svojevrsna turistička atrakcija jer je slučaj Lizzie Borden bio iznimno praćen u javnosti u ono vrijeme.

7. Kuća Gardette LaPrete

Još jedno ukleto mjesto u New Orleansu je kuća Gardette LaPrete. U 19. stoljeću kuću je unajmio misteriozni Turčin. Neke priče tvrde da je bio sultanov brat jer je sa sobom donio mnogo blaga, velik harem i mnogobrojnu pratnju. Kako su živjeli u izolaciji, građani su tek nakon nekoliko sati shvatili da se u kući događa nešto čudno. Kada je policija ušla u kuću, svi ljudi iz pratnje bili su ubijeni, a “sultan” živ zakopan. Građani New Orleansa tvrde da je kuća ukleta i da se do danas iz nje čuje lebdeća orijentalna glazba, osjeća se miris tamjana i vide duhovi obučeni u raskošnu odjeću.

8. Kuća Whaley

Godine 1852. čovjek nadimka Yankee Jim obješen je na ovome imanju u San Diegu. Prilikom vješanja, noge su mu doticale tlo, i otada se ovdje čuju zvukovi čizama koje se vuku po podu ili samo koraci. Nakon nekoliko godina imanje je kupio Thomas Whaley i na njemu izgradio kuću, a nakon smrti njega i njegove supruge, i njihovi duhovi viđeni su kako šetaju sobama. U kući Whaley organiziraju se večeri lova na duhove svakog zadnjeg vikenda u mjesecu. Maštovito, zar ne?

9. Rezidencija McPike

Ovo imanje nalazi se u ukletom gradu Altonu u američkoj saveznoj državi Illinois. Sami stanovnici ovog grada (čudimo se da ih ima) tvrde kako je ovo ‘najukletije’ mjesto u gradu. Posjetitelji svjedoče da mogu osjetiti zagrljaje duha starije žene i čuti smijeh djece. Prema tvrdnjama trenutačnih vlasnika, kuću opsjedaju glasni duhovi bivšeg vlasnika kuće i njegova sluge. Za razliku od drugih sličnih mjesta, ova kuća nema jezivu legendu koja bi pratila ove događaje.

10. Dvorana Raynham

U dvorani Raynham 1936. godine snimljena je najpoznatija slika jednog duha svih vremena: tzv. ‘Smeđa žena’ koja silazi niz stepenice. Intrigantna činjenica kod ove slike je ta što je snimljena u doba kad nije postojao photoshop ili moderna fotografija. Svjedočanstva o smeđoj ženi počela su oko 1835. godine, a svi koji su je vidjeli opisali su je kao toplu i dobru osobu. Iako je ova dvorana u Norfolku zbog te fotografije postala izuzetno popularna, otada nisu zabilježene relevantne paranormalne pojave.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:20