10 pogrešaka koje činite dok usisavate!

Pravila za efikasno čišćenje

Usisavanje i nije neka mudrost, ali postoje neke stvari koje i pri tako jednostavnim radnjama radimo krivo pa si tako bez razloga kompliciramo život. Pogledajte koje su najčešće pogreške koje činimo dok usisavamo.

1. Čekanje dok se usisavač potpuno ne napuni

Proizvođači usisavača savjetuju pražnjenje usisavača kad je vrećica ili spremnik, puna oko tri četvrtine. Naime, kad je vrećica potpuno puna, usis je puno slabiji i uređaj radi “u prazno”. Ako usisavate s punom vrećicom ili spremnikom, zaista trošite vrijeme uzalud jer će učinak usisavanja biti gotovo zanemariv. Jednako tako, ako namjeravate više puta koristiti vrećicu namijenjenu za jednokratno korištenje, znajte da će učinak usisavanja biti i do 50 posto manji.

2. Usisavanje s nečistim filterom

U uputama koja ste dobili uz svoj usisavač piše i koliko često morate čistiti filter. Ako je filter prekriven slojem nečistoća, prašine i grinja, one se prilikom svakog paljenja usisavača vraćaju u zrak. Filter se ne čisti tako često kao što se mijenja vrećica ili čisti spremnik. HEPA filteri mijenjaju se svakih šest mjeseci ili sa svakom šestom potrošenom vrećicom.

3. Korištenje krivih nastavaka ili, pak, samo jednog

Nastavci koje ste dobili s usisavačem imaju svoje funkcije koje izvršavaju savršeno. Naravno, treba ih i koristiti. Nije preporučivo istim nastavkom usisavati sve. Postoje nastavci za zavjese, za kuteve, za stropove, nastavci s rotirajućim četkama, nastavci za tapecirane predmete… Koristite ih kako je predviđeno i rezultati usisavanja bit će iznenađujuće bolji nego prije.

4. Agresivno uvlačenje kabela

Završili ste s usisavanjem i nogom stišćete gumb, a kabel se uvlači brzinom munje. Ne samo da možete oštetiti kabel, nego kraj kabela može udariti u uređaj i oštetiti ga, a da ne spominjemo da može odletjeti u neki predmet i razbiti ga ili vas ozlijediti. Uvijek rukom pridržavajte kabel dok ga uvlačite.

5. Ostavljanje dlaka na rotirajućoj četki

Četka koja se ne okreće, ne čisti, a četka koja je puna dugačkih dlaka se ne okreće. Osim što ne čisti, četka puna dlaka može i pregorjeti motor ako se dugo “muči”. Popravak tog kvara nije jeftin, a često ni pokriven garancijom. Očistite kosu i druge zapetljane trake s četke poslije svakog usisavanja.

6. Usisavanje samo u jednom smjeru

Ako usisavate povlačeći samo u jednom smjeru, ne odstranjujete ni približno sve nečistoće i prašinu. Tepih se usisava u smjeru istok-zapad i sjever-jug, što je jedina garancija da ćete temeljito odstraniti nečistoće.

7. Prebrzo usisavanje

Brzinsko usisavanje prije dolaska gostiju je prihvatljivo, ali ako svaki put jurite s usisavačem po kući, ne usisavate dobro. Naime, usisavač je stroj s motorom i potrebno mu je vrijeme da usisa određenu količinu nečistoća. Osim toga, brzina u većini slučajeva isključuje temeljitost pa ćete morati usisavati puno prije nego da se niste žurili.

8. Zanemarivanje stropova i zidova

Barem jednom mjesečno trebalo bi usisati i stropove, zidove te kuteve među njima. Za to je potrebno staviti poseban nastavak koji neće grebati po zidu i oštećivati ga, ali će dobro skupljati prašinu i paučinu. Ako zanemarite svoje zidove i stropove, nagomilat će se prašina i nečistoće koje poslije nećete moći očistiti.

9. Čekanje da tepih izgleda prljavo

Nemojte čekati do trenutka kad već vidite prašinu i nečistoće da biste usisali. Najveći dio nečistoća gomila se u donjim slojevima vlakana koje ne vidimo, a često upravo otud kreću okidači alergija. Napravite određeni raspored usisavanja i držite ga se. Dva puta tjedno je minimalno.

10. Brisanje prašine nakon usisavanja

Iako je možda ne vidite ili mislite da sva prašina s polica ulazi u krpu, nije tako. Vaše čiste podove i tepihe odmah će prekriti sloj prašine. Obrišite prašinu i uredite sve površine prije usisavanja.

Foto: Thinkstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:32