Održavanje doma

10 pogrešaka kojima sami sebi otežavate čišćenje

 

Rijetko tko zaista uživa u čišćenju svoga doma, a kada još k tome shvatimo da sami sebi otežavamo posao, cijela stvar nam je još mrskija. Bez brige, kako biste bili brži i efikasniji u odrađivanju najčešćih kućanskih poslova donosimo vam deset pogrešaka koje najvjerojatnije činite, a koje možete lako popraviti već idući put kad se prihvatite krpe i usisavača!

Nemate razrađeni raspored čišćenja.

Umjesto da sve aktivnosti nagurate u isti dan i budete pod stresom jer ne stižete napraviti ništa drugo taj dan osim čišćenja, rasporedite zadatke kroz tjedan i odmah će vam biti lakše! Time ćete se rasteretiti, opustiti, ništa nećete zaboraviti odraditi, a kuća će vam blistati.

Niste čišćenje pretvorili u zabavnu aktivnost.

Čišćenje ne mora biti strašno dosadno. Umjesto da čistite u tišini, pustite si neku seriju koju ste već gledali kako vam ne bi previše odvlačila pozornost, pustite najdražu muziku za ples koja će vas brzim ritmom ubaciti u petu brzinu dok čistite ili si pustite neku edukativnu emisiju i učite nešto novo i zanimljivo dok čistite.

Koristite neučinkovite alate.

Iako su peruške nekada bile glavni alat za čišćenje prašine, moderne krpe od mikrofibre puno su učinkovitije rješenje jer zaista skupljaju prašinu, umjesto da ju dižu i razbacuju naokolo. Puno je takvih zastarjelih alata koje koristimo iz navike pa uložite u modernu zamjenu kako biste si olakšali i ubrzali proces čišćenja.

Zaboravljate prazniti spremnik usisavača.

Razmijenite vrećicu za usisavač jednom mjesečno (ili češće) i redovito praznite spremnik svog usisavača, najbolje odmah nakon svake uporabe. Tu i tamo prebrišite cijeli aparat, a važno je redovito čistiti i mijenjati filtere. Nemojte zaboraviti očistiti i četkice na nastavku za usisavanje jer se kosa lako omota oko četke i blokira njihov rad. Proučite napokon upute proizvođača vašeg usisavača i pratite ih kako bi vaš aparat što duže ostao u top formi.

Špricate svoj namještaj direktno umjesto posredno.

Čišćenje i premazivanje namještaja ne biste nikada trebali raditi špricajući sredstva direktno na površine zato što takvim pristupom riskirate nakupljanje kemikalija koje će privlačiti još više prašine i prljavštine. Umjesto toga sredstvo za čišćenje i laštenje nanesite na krpicu ili papirni ubrus te potom prebrišite sve površine.

Ne uzimate u obzir vremenske prilike.

Iako se čini kao da je lijep i sunčan dan idealan za pranje prozora, zapravo je bolje čekati oblake i sjenu. Voda i sredstvo za čišćenje koje se nanijeli na staklene površine puno će brže ispariti na direktnom suncu te ćete se morati gnjaviti s dosadnim tragovima na staklu i dodatno špricati vodom i deterdžentom kako biste sve temeljito očistili. Pranje u sjeni ili za vrijeme oblačnih dana biti će brže i jednostavnije.

Ne koristite ventilator u svojoj kupaonici.

Najlakši način kako skratiti vrijeme čišćenja kupaonice je uporaba ventilatora dok se tuširate i još 15 minuta nakon što završite. Ventilator će vam pomoći ukloniti suvišnu vlagu iz zraka u prostoriji koja bi inače doprinijela nastanku i rastu plijesni s kojom biste se kasnije morali pozabaviti. Ako ventilator u vašoj kupaonici ne izgleda baš najbolje vrijeme je da ga dobro očistite. Odvojite ga od zida ili stropa i dobro očistite pa tako u svega 15 minuta možete povećati njegovu efikasnost.

Ne koristite učinkovito svoje vrijeme.

Neovisno pospremate li nered ili vršite dubinsko čišćenje prostorije, uštedjet ćete puno vremena ako više stvari prenesete odjednom iz jedne prostorije u drugu. Usvojite praksu nošenja košare u koju ćete ubaciti prljavo rublje koje skupljate po stanu ili pak igračke razbacane naokolo te sve prenesite u pravo mjesto u jednom obilasku stana. Isto vrijedi i za deterdžente, krpe i slične potrepštine za čišćenje koje možete okupiti u jednoj kanti i nositi sa sobom kako čistite da ne morate svako malo natrag u spremište.

Ne sprječavate raznošenje prljavštine u startu.

Uvijek možete uštediti na čišćenju tako što ćete usvojiti dobre navike koje sprječavaju raznošenje i nakupljanje prljavštine već u samom startu. Dva jednostavna načina kako možete to postići jest uvođenje pravila "bez cipela u kući" i zatvaranjem prozora kada vas nema u stanu.

Nestrpljivi ste i ne dopustite sredstvima za čišćenje da djeluju.

Čišćenje može biti puno lakše i manje vas frustrirati ako prvo dopustite sredstvima za čišćenje da djeluju prije nego ih obrišete i isperete. Kada perete kadu pošpricajte površinu deterdžentom i posvetite se nekom drugom zadatku na 10 ili 15 minuta. Kada se vratite puno ćete lakše ukloniti nakupine sapuna ili čak plijesni koje su se uspjele u tih 15 minuta dobro natopiti i odvojiti od površine koju čistite.

Izvor: One Good Thing By Jillee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:57