Ta-da!

10 sjajnih trikova za ljepši dom koje ćete poželjeti da ste znali ranije, posebno ovaj deveti

 /SHUTTERSTOCK
Jeste li znali da će kreda ukloniti masnu mrlju s odjeće, a kockice leda riješiti udubljenja na tepihu?

1. POLIRANJE TAVA KEČAPOM

Polirati tave kečapom? Na kojem smo planetu, kažete? Pripremite se za istinsko iznenađenje - ovaj poznati umak doista ima moć da začini vaše lonce i tave. Nanesite tanki sloj kečapa na oštećeni komad posude i utrljajte ga. Ostavite da djeluje 30 minuta. Nešto što se zove octena kiselina reagirat će s oksidima koji su uzrokovali promjenu boje vaših tava. Kada ju krenete brisati, otkrit ćete svjetlucavu površinu tave koju ste nekada poznavali!

image
/SHUTTERSTOCK

2. STALAK ZA VINO KAO DRŽAČ ZA OLOVKE

Ovo se može činiti kao potpuni gubitak stalka za vino, ali ako ste nedavno nadogradili svoju vitrinu za piće, stari stalak možete upotrijebiti kao genijalan način za organiziranje svojih bojica, kemijskih i ostalih olovaka. Stavite staklenu ili plastičnu čašu na mjesto gdje bi nekoć stajala boca vina i gurnite olovke unutra. Možete čak pustiti svog unutarnjeg umjetnika da koordinira boje.

image
/SHUTTERSTOCK

3. TRIK ZA SKLAPANJE POSTELJINE

Presavijte svoje plahte (poznate kao predmeti koji zauzimaju najviše prostora) u odgovarajuću jastučnicu. Tako da, kada je u pitanju pospremanje kreveta, neće biti tako epski zadatak doći do svježe posteljine!

image
/SHUTTERSTOCK

4. KREDA KAO SREDSTVO ZA UKLANJANJE MASNIH MRLJA

Evo praktičnog trika za uklanjanje prljavih mrlja s odjeće. Jednostavno izmrvite kredu preko problematičnog područja (stavite dovoljno da potpuno prekrijete mrlju/mrlje). Ostavite tako preko noći, a ujutro otresite kredu kako biste dobili komad odjeće bez mrlja. Također se može koristiti za uklanjanje onih tvrdokornijih mrlja koje se obično stvaraju oko vrata košulja i majica. Utrljajte kredu na taj dio i ostavite 10 minuta. Zatim operite kao i inače i - ta-da! - mrlja je nestala!

image
/SHUTTERSTOCK

5. NEUTRALIZIRAJTE LOŠ MIRIS IZ CIPELA

Evo načina da osvježite cipele koje su već istrošene i spriječite ih da smrde po kući. Prvo: poprskajte tenisice bijelim octom koji će neutralizirati miris. Drugo: uzmite papirnati filter za kavu, napunite ga malom količinom sode bikarbone i zavežite smotuljak gumicom. Stavite ga u svoje cipele i ujutro je problem riješen.

image
/SHUTTERSTOCK

6. MRLJE OD DEZODORANSA KOJE NESTAJU

Muče li vam odjeću mrlje od dezodoransa? Ne bojte se - ženske tajice su tu! Evo kako ih koristiti: jednostavno trljajte mrlju od dezodoransa hulahupkama i tvrdokorne bijele mrlje će nestati.

image
/SHUTTERSTOCK

7. TRAPERICE STAVITE U ZAMRZIVAČ!

Često ljudi imaju više pari traperica - za posao, za opuštanje i one koje vam najbolje stoje. Pa, kako bi vaše "najbolje" traperice izgledale "najbolje", izbjegavajte prekomjerno pranje, koje uzrokuje izbljeđivanje trapera. Evo kako možete održati svoje traperice netaknutima: presavijte ih u plastičnu vrećicu i stavite u zamrzivač na 24 sata kako biste ubili sve bakterije. Samo upamtite da ovo nije zamjena za pranje kada su traperice zamrljane. Primjerice, gomila curryja samo će postati tvrđa kada se zamrzne.

8. UKLONITE SMRAD IZ SVOJE OMILJENE BOCE VODE

Evo kako ukloniti smrad iz svoje omiljene boce vode bez pribjegavanja neugodnim kemikalijama: dodajte dvije do tri žličice sode bikarbone u bocu i napunite je toplom vodom. Ostavite da se namače nekoliko sati, zatim temeljito operite i isperite. Pomirišite bocu. Ako i dalje postoji neugodnost, pokušajte umjesto toga upotrijebiti tablete za zubnu protezu (nedostatak: manje su prirodne i teško je ne razmišljati o njihovoj namjeni).

image
/SHUTTERSTOCK

9. MAGNETSKA TRAKA KAO RJEŠENJE ZA GUBITAK VAŽNIH STVARI

Nikada ne možete pronaći pincetu kada vam zatreba, zar ne? Vjerojatno zato što je koristite za čudne stvari, za koje nije izvorno namijenjena. Otiđite u lokalnu DIY trgovinu i kupite rolu magnetske trake (one s magnetom na jednoj strani i ljepljivom trakom na drugoj). Pričvrstite svoju magnetsku traku na stražnju stranu vrata kupaonskog ormarića i sada na nju možete pričvrstiti bitne predmete kao što su hvataljke za kosu, škarice za nokte i pincete.

image
/SHUTTERSTOCK

10. UDUBLJENJA NA TEPIHU? NEMA PROBLEMA, KOCKICE LEDA SU TU!

Ako volite malo pomiješati stvari u spavaćoj sobi i promijeniti raspored namještaja, evo malog trika kako se riješiti ružnih udubljenja na vašem tepihu. Izvadite nekoliko kockica leda i poredajte ih preko udubljenja. Ostavite dok se kockice ne otope. Lagano protresite mokro područje i udubljenja će nestati.

image
/SHUTTERSTOCK
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 20:38