Tajna kvalitetnog bojenja

10 stvari koje nitko ne govori o bojenju namještaja

Tajna kvalitetno obojenog namještaja leži u dobroj pripremi koja je mnogima dosadna, neuredna i dugotrajna

Stiglo je proljeće, a s njim i vrijeme idealno da u svom domu napravimo manje ili veće preinake. Neki će se odlučiti za veće zahvate s arhitektima, dizajnerima i majstorima, dok će drugi poželjeti obojiti zid u dnevnom boravku ili nabaciti novu boju na stol, stolicu, ili staru komodu, jer tutorijala ima puno i svi govore kako je jednostavno i jeftino preoblikovati namještaj slojem boje. I ne lažu, ali i ne spominju da je tajna uspjeha u dobroj pripremi i svi rijetko spominju da je priprema dosadna, neuredna i dugotrajna. Stoga smo s vama odlučili podijeliti popis od deset stvari na koje morate obratiti pažnju, kako bi vam projekt bojenja bio zabavno, korisno i vrijedno iskustvo, koje ćete poželjeti ponoviti.

1. Bit će prašine.

Brušenje može biti dosta neugodan zadatak. Ako brusite obojeni komad namještaja s električnom brusilicom, imajte na umu da ona stvara puno buke i ako niste vješti, brušenje vam vrlo vjerojatno neće biti neravnomjerno. Ručno je pak brušenje težak posao, bit će znoja i prašine posvuda. Obavezno nosite masku s odgovarajućim filtrom, često usisavajte i brišite namještaj krpom (ne papirnatim ručnicima).

2. Bojenje nije za male interijere.

Ako možete, brusite i bojite vani. Time ste eliminirali problem prašine, para i osigurali dovoljno prostora. Bojenje u malom interijeru znači da ćete morati zaobilaziti novo obojeni komad namještaja i limenke s bojama. Naravno, i sam će projekt vjerojatno trajati dulje nego što ste mislili. Budite oprezni oko mjesta bojenja i držite stvari urednima. Uz to, morate biti svjesni da će vam životni prostor biti okupiran neko vrijeme.

3. Zaštiti treba sve.

Ako bojite u stanu, očekujte da će zalutalih kapi biti posvuda, bez obzira na to koliko ste se trudili biti uredni. Koristite papir, tkaninu, plastiku... i pokrijte podove, zidove i namještaj pošteno. Također, uložite u "zaštitu" za koljena. Ako nemate mjesta na stolu, sljedeće mjesto prikladno za bojenje je pod, što znači da bi vam koljena mogla "nastradati".

4. Rastavite namještaj.

Ako možete, rastavite namještaj prije nego što započnete bojenje. Naime, puno ćete lakše i kvalitetnije obojiti namještaj i možete biti sigurni da ćete prekriti svaku pukotinu i kut. Međutim, bojenje rastavljenog namještaja zauzima više prostora. Također, odvojite vrijeme i uklonite ili zalijepite sva područja koja ne želite obojiti, poput ručkica, na primjer.

5. Osnovni premaz (temeljna boja) je obavezan

Ako ste nestrpljivi i skloni preskakanju faza i jedva čekate da završite projekt, znajte, da je to najveća pogreška koju možete napraviti kada je riječ o bojenju namještaja. Uspješnost vašeg projekta najviše ovisi o pažljivoj pripremi. Svaka boja prije nanošenja treba podlogu za koju će se primiti. Ako želite da vam nova boja potraje neko duže vrijeme, obavezno koristite temeljni premaz.

6. Ne kupujte previše boje

Lako je pogrešno procijeniti koliko vam je boje potrebno. Izračunajte ukupnu površinu komada koji bojite i ako vam je kalkulacija ispravna boje vam neće ostati.

7. Dobra tehnika je u rotaciji.

Evo 6 ključnih savjeta za savršen završni izgled:

  • Prvo, obojite sve rubove i uglove četkom, tako da ne ostanu nepopunjene linije.
  • Uvaljajte dobru količinu boje na svoj valjak.
  • Prođite valjkom preko plastične "mreže" na posudi za bojenje, brzo, tako da se vrti.
  • Zavrtite valjak šest ili sedam puta kako bi se boja ravnomjerno rasporedila na valjak.
  • Uvaljajte boju na površinu predmeta koji bojite.
  • Jednom kad vam ponestane boje na valjku, prijeđite preko dijelova koje ste upravo obojili ponovno u ravnim linijama, kako biste ga ugladili i uklonili višak boje.

8. Možete nijansirati svaku boju

U trgovini boje pitajte "stručnjake" iza pulta za boju koju želite postići. Oni vam mogu pomoći da smanjite nijansu narančaste boje, primjerice.

9. Ako odaberete pogrešnu boju krenite ispočetka

Jedna stvar vam mora biti jasna, a to je da bez obzira na uzorke boja koje ste na papirnatim trakama dobili u trgovini i danima ih proučavali kako biste odabrali savršenu nijansu, nakon završenog bojenja, vaša boja može izgledati sasvim drugačije od željene nijanse, ovisno o svjetlu u prostoru, materijalu koji bojite i kvaliteti boje pa tako duboko siva koju ste, na primjer, odabrali može u konačnici izgledati previše tamno. No, ne očajavajte. Kupite još boje i ponovite bojenje.

Dobra vijest je da je ako koristite istu boju, nećete morati ponovno nanositi osnovni premaz, a drugo je bojanje često brže i kvalitetnije.

Poanta priče: Odabir boje je zaista nezgodan, i unatoč proučavanju uzoraka, nikada ne možete doista znati da li ste dobro odabrali dok ne završite. No, nemojte se bojati početi ispočetka, ako je potrebno.

10. Nije jeftino.

Znamo da projekt bojenja može stajati cca. 100 kuna. Na kraju krajeva, sama boja nije skupa, a cijena ovisi o količini i brendu koji odaberete. Međutim, ako želite sve napraviti kako treba, trebat će vam: tkanina ili vreće za zaštitu prostora, valjak, četke, posude za boju, brusni papir, temeljna boja, razrjeđivač, rukavice... Sve u svemu potrošit ćete više od 400 kuna, što nije pretjerano puno, ali sigurno nije jeftino kao što ste možda mislili. Ipak, zadovoljstvo koje ćete osjećati nakon što sami dovršili projekt je neprocjenjivo.

Izvor: remodelista.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 07:50