UREDITE DOM POPUT PROFESIONALCA

10 važnih stvari bez kojih boravak ne bi bio - dnevni boravak

Kao što mu i samo ime govori, dnevni boravak je prostorija koju ima svaki moderni dom. Bilo da se radi o manjem stanu, kući, apartmanu ili velikom modernom otvorenom penthausu, dnevni boravak centralni je prostor koji na jednom mjestu okuplja ukućane, ali i njihove goste!

Gledajući kroz povijest zapadne arhitekture nastanak dnevnog boravka seže daleko u doba francuskih vladara, no kao dio obiteljskih kuća spominje se tek oko 19. stoljeća. Iako ga, zbog financijskih razloga, tada nije imala svaka obitelj, sretnici koji su si mogli priuštiti dodatnu društvenu prostoriju unutar svoga doma nazivali su je salon.

Ista je služila za ugodna i opuštena čavrljanja, ispijanje kave ili čaja, ali i za veća druženja nerijetko popraćena koncertima nekog od ukućana. Modernizacijom društva i napretkom tehnologije mijenjao se i sadržaj unutar salona, ali svrha mu je ostala ista - okupljanje, odmor i zabava. Kako bi u potpunosti ispunio svoju svrhu te opravdao titulu 'kralja' prostorija uređenje dnevnog boravka itekako može biti zahtjevno. Upravo zato donosimo 10 važnih elemenata za stvaranje savršenog dnevnog boravka.

10. Sjedeća garnitura - centralno mjesto zbivanja

Kako svaka kuća već po gradnji ima 'ono nešto svoje', a svaki vlasnik ima svoj stil, opremanje prostora za dnevno obitavanje ne može biti univerzalno. No, ono što će svaki vlasnik zasigurno odabrati jest centralna jedinica na kojoj će se sam ili sa ostalim ukućanima udobno smjestiti te odmarati. Bilo da se radi o kauču ili sofi, ovaj komad namještaja najdominantniji je u prostoru te kao takav, osim vizualnog, mora zadovoljiti i optimalne uvjete udobnosti, ergonomičnosti, ali i jednostavnost održavanja.

Ako govorimo o samoj veličini sjedeće garniture, upravo ona čini glavnu razliku između kauča i sofe.

Sofe su dizajnirane tako da pružaju više prostora za sjedenje, dolaze u 'L' ili 'U' oblicima te se mogu kombinirati ili rastavljati, a samim time što su predviđene za više ljud, zauzmaju i više prostora u interijeru. Posebno popularni u velikim prostorijama jesu modularni setovi koji međusobno kombiniraju sofe, taburee i drvene elemente za odlaganje stvari.

S druge strane, kauč je jedna jedinica koja može, ali i ne mora imati dodatne naslone. Predviđena je najčešće za troje ljudi, a njegova je prednost u odnosu na sofu ta što u sebi najčešće skriva ležaj.

Osim kauča i sofa, dizajneri interijera često u prostore smještaju i otomane. Jedinicu koja je, za razliku od spomenuta dva ležaja, primarno napravljena za 'izležavanje', a u moderne domove unosi dašak hedonizma koji se nerijetko spominje kroz povijest.

9. Fotelja - intima usprkos društvu

Lijeno jutarnje sjedenje sa šalicom kave u ruci, ležerno zavaljeno čitanje omiljene knjige ili pak druženje s ostatkom obitelji, ali na svojoj jedinici – čari su koje nam pružaju fotelje.

Prisutna još od doba starih Egipćana, fotelja je dio sjedeće garniture koja se nerijetko smatra tronom glave obitelji. To je omiljeno mjesto pojedinca koji voli boraviti u društvu, ali ipak imati svoj mir bez da ga itko gura, dira ili ometa. Osim toga, fotelja je sjedalo koje itekako može upotpuniti prostor. Kod odabira važno je već na početku odrediti joj svrhu, a ako nije originalni dio seta sjedeće garniture te se stilski u potpunosti razlikuje pokušajte da su detalji poput boje drva ili teksture tkanine slične ostatku namještaja.

8. Stolići- mali centar unutar centra

Okrugli, ovalni, kockasti ili pak nepravilnih oblika stolići u dnevnom boravku koriste se još od viktorijanskog doba. Osim što služe za odlaganje čaša, šalica, novina ili u moderno doba daljinskih upravljača najčešće su postavljeni između sofe i fotelje te tako čine centralnu točku sjedećeg prostora. U većim prostorijama nerijetko dizajneri interijera smještaju ih i nekoliko različitih veličina, dok u manjim boravcima mogu biti kombinirani s tabureom na izvlačenje. Jedino pravilo je da isti ne prelaze visinu sjedišta kauča ili fotelje. Posebno zanimljivi postali su oni sa skrivenim pretincima za odlaganje, što je svakako potrebno u manjim gradskim stanovima.

7. Tepisi -nova dimenzija prostora

Iako su prvotno služili za grijanje hladnih podova te sprječavali da toplina ne prolazi u zemlju, što im je donekle svrha i danas, tepisi itekako imaju važan položaj u dnevnom boravku. Tekstura prilikom odabira te boje neka budu glavna nit vodilja prilikom kupovine jer, iako mnogi možda neće naglas izgovoriti- joj kako vam je mekano ovdje, svaki put kada bosih nogu stanete na njega sigurni smo kako će vam vaša stopala biti zahvalna. Također, osim veličine, jako je važan i sam odabir boja. Upravo njihov odabir može vizualno povećati ili smanjiti dojam veličine prostora. Ako je namještaj tamne nijanse, pokušajte da tepih bude nešto svjetliji. Ma, koliko vam se održavanje takvih prostirki na podu možda čine zahtjevnim, uvijek razmislite - što sve činimo za ljepotu sebe pa zašto onda to ne bismo isto učinili i za ljepotu omiljene prostorije?

6. Rasvjeta - čaroliju stvara

Svaka prostorija već pri izgradnji ima predodređeno mjesto za glavno rasvjetno tijelo. Za razliku od kuhinje gdje je stropna svjetiljka uz prozor najčešće glavni izvor svjetlosti, dnevni boravak jedna je od onih soba u kojoj se glavno rasvjetno tijelo najmanje pali. Uostalom, kome treba neki jaki izvor svjetlosti dok se odmara ili ugodno čavrlja u društvu najmilijih? Upravo zato je ambijentalna rasvjeta ona koja se najčešće koristi tijekom dizajniranja dnevnog boravka. Prijenosna ili zidna svjetiljka u današnje vrijeme često služi i kao dizajnerski 'touch' unutar prostorije budući da su neke postale prava umjetnička djela te upotpunjuju prostor upaljene ili ugašene.

5. Moderne zidne dekoracije

Koliko god lijepo obojan prazan zid ponekad može biti privlačan, detalji su ono što čini znatnu razliku od boravka do boravka. Jednako kao i pri odabiru namještaja, dušu prostoriji daju i slike, satovi ili bilo kakve druge dekoracije. Posljednjih godina posebno zanimljivi su postali veliki satovi koji osim funkcionalnosti itekako mogu odati kakav je vlasnik stana. Ako je odabir pao na slike i fotografije, svakako je važno da se ne postave previsoko. Bilo kakva umjetnina koju želite da gosti primijete mora biti postavljena u razini očiju, a dodatnu pozornost svakako će privući ako ih osvijetlite.

4. Multimedija na jednome mjestu

Ma, koliko god se neki trudili iz dnevnih boravaka izbaciti modernu tehnologiju u današnje vrijeme to je apsolutno nemoguće. Čak i da se odlučite samo za glazbeni užitak aparaturu negdje treba pospremiti. Svjetski dizajneri u tom slučaju preporučuju grupiranje prostora na magičnu brojku tri. Znači na jednome zidu postavite multimedijsku komodu, ormarić i police. Tako će, kažu, promatrač imati što gledati te će svakako prostor izgledati bogatijim.

Kod većih prostorija grupiranje se može činiti na pet, sedam ili devet elemenata. Važno je jedino da je broj neparan.

3. Mekano i udobno

Bez obzira kakva udobnost, mekoću i debljinu sjedeće garniture, nema tog dizajnera koji na istu neće položiti jastuk i dekicu. Čak i kad je riječ o jednostavnom muškom stanu od kojeg se očekuje spartansko uređenje i čistoća linija, sigurni smo da će se na njemu naći barem jedan jastuk. Takvim detaljima, osim udobnosti i oslonca koje mogu pružiti prilikom sjedenja, stručnjaci će dati završni 'sloj' sjedećem kutku, a nerijetko će njihova boja biti potpuno suprotna od najvećih komada namještaja u prostoriji.

2. Detalji, detalji, detalji

Kamenčić donesen s posljednjeg putovanja, mirisna svijeća koja, kad se upali, vrati vas u neku lijepu avanturu u kojoj ste bili ili novine položene u njihovo spremište mali su, ali svejedno vrlo važni segmenti svakog boravka. Naravno, tu su i biljke, no s njima morate oprezno. Pogotovo ako niste skloni brizi o njima. Svakako se ne suzdržavajte dodati u prostor nešto samo vaše jer to je ono što ga čini bogatim.

1. Čovjek

I da…. kad ste sve sredili baš onako po svome 'guštu' ne oklijevajte i boraviti u toj prostoriji. Nema namještaja, dekoracije i tehnologije koja bolje može urediti prostoriju od onoga čija je to prostorija. Zato uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 08:40