PRIPAZITE!

3 stvari koje trebate prestati raditi sa svojom četkicom za zube

Jeste li ikada razmišljali o tome kako pospremate svoje četkice za zube?

Najčešće ih stavljamo u čašice iznad umivaonika, na policu ili u ormarić. Vjerojatno tu istu naviku imamo cijeli život pa stoga uopće ne razmišljamo koliko je to ispravno ili nije. Osim toga, ništa nam se još nije dogodilo od našeg načina pospremanja četkice. Što onda može biti krivo? Američka Dentalna Asocijacija upozorava da su oba prethodno navedena načina pogrešna.

Nakon korištenja, četkicu je potrebno isprati i ostaviti na zraku da se dobro osuši, a pri tome paziti da ne dođe u dodir s drugim četkicama.

Stoga, ako radite neku od sljedećih stvari, što prije promijenite svoje navike.

1. Ostavljate četkicu položenu na umivaoniku

Čak i ako je dobro isperete, četkicu nije pametno ostavljati položenu na bilo kojoj površini u kupaonici. Voda koja je ostala u četkici će se tako puno sporije osušiti, a ispod četkice će se nakupiti voda koja je idealna za razvoj bakterija.

2. Vaša četkica se nalazi u blizini WC školjke

Možda je stavljate u čašicu i dobro pazite da ne dodiruje druge četkice ali se čašica nalazi u blizini WC školjke. Jedno je istraživanje pokazalo da kapljice puštene vode iz WC školjke, čak i ako je pritisak slabiji, mogu doći na sve predmete koji su udaljeni u prosjeku od 80 centimetara.

3. Čašicu s četkicama ostavljate u ormariću

Možda vam se boja vaše četkice ne uklapa u interijer, a možda vam je jednostavno navika držati čašicu s četkicama u ormariću. Međutim, vrijeme je da se riješite te navike. Unutar ormarića nema dovoljno zraka kako bi se vaša četkica brzo osušila, dapače, razina vlage zatvorenog ormarića je dobar temelj za razvoj bakterija.

Također, zapamtite da je osim rješavanja loših navika jako važno mijenjati četkicu svaka 3 do 4 mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:41