TRIKOVI KOJI STVARNO POMAŽU

3 tajne čišćenja ljudi koji vole bijele sofe

Ako ste vlasnik bijele sjedeće garniture, sigurno ste barem jednom požalili što niste odabrali tamniju nijansu, barem kad je došlo vrijeme čišćenja... 

Da, svi znamo da održavanje i čišćenje bijelih površina nikad nije jednostavno. Čišćenje bijelog namještaja može vam se često činiti kao prava noćna mora, ali ako to radite na pravilan i odgovarajući način, to vam ne bi trebalo predstavljati baš toliku gnjavažu. Ako u svome domu i sami imate bijelu sjedeću garnituru, a ne znate kako ju pravilno održavati i čistiti, donosimo vam tri korisna savjeta koji će vam pomoći.

Foto: Diana Paulson

1. Namještaj tretirajte zaštitom za mrlja ili odaberite materijale pogodne za namještaj na otvorenom

Kako biste što duže sačuvali čistoću i sjaj svog bijelog namještaja, dobro rješenje jest korištenje zaštite od mrlja. Naime, danas postoje učinkoviti sprejevi protiv nastanka mrlja na bijelom namještaju koji dodatno štite površinu, pritom stvarajući 'zaštitni' sloj, u ovom slučaju, na vašoj sjedećoj garnituri. U slučaju da vam je čistoća glavna briga, stručnjaci predlažu da se odlučite za tkaninu namijenjenu za namještaj na otvorenom. Takva vrsta materijala obično se prethodno obrađuje kako bi namještaj dodatno zaštitila od mrlja, ali i neželjene promjene boje koja je česti problem kod bijelog namještaja.

- Bijele tkanine koje se inače biraju za namještaj na otvorenom, danas se sve češće koriste i za unutarnje prostore. One se mogu upotrijebiti za presvlake i u većini su slučajeva mnogo otpornije na oštećenja od 'nježnijih' tkanina - savjetuju stručnjaci.

2. Odaberite bijeli prekrivač za sofu

Ako ste i dalje zabrinuti oko održavanja, zaštite i čestog čišćenja bijele sjedeće garniture ili trosjeda, zašto se ne biste odlučili za bijeli prekrivač? U tom slučaju, njega uvijek možete zamijeniti ili maknuti, bez dodatne brige oko mrlja koje ne možete ukloniti. Osim toga, bijeli prekrivač uvijek je mnogo ekonomičnije rješenje. Stručnjaci savjetuju da bi se za bijele prekrivače morale odlučiti obitelji s malom djecom ili kućnim ljubimcima zbog kojih je sjedeću garnituru potrebno čistiti češće.

3. Set za čišćenje bijelog namještaja neka vam je uvijek pri ruci

Budući da su nečistoće, prašina i sve ostale mrlje u domu naprosto neizbježne (bez obzira na to imate li mališane ili ljubimce), vrlo je važno pri ruci uvijek imati komplet čistača bijelog namještaja. Naime, najvažnije je da ste spremni kad dođe do nastanka mrlja jer je potrebno, naročito kod prljanja bijelog namještaja, reagirati na vrijeme. Stručnjaci savjetuju kako je najbolje da nabavite posudu, krpe, maramice za dezinfikaciju, bočicu s raspršivačem vode i proizvode za brzo uklanjanje mrlja.

Izvor: Apartment Therapy.com

Foto: bemz.com, Diana Paulson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:49