SAVJETI ZA ČIŠĆNJE

5 JEDNOSTAVNIH KORAKA: Evo kako brzo i lako očistiti prozore

 Susie Lowe / The Pink House

Ovih dana većinu vremena provodite kod kuće? Ako ste jedni od onih koji moraju (ili sami biraju) biti u izolaciji, vjerojatno ste neko vrijeme odvojili i za čišćenje doma. Između ostaloga, sigurno ste u obzir uzeli i prozore. Iako je ovaj zadatak često među najomraženijima, to ne mora nužno biti tako. Kako bismo vam pomogli, izdvojili smo pet jednostavnih koraka kako brzo očistiti prozore.

1. Odaberite suh i oblačan dan

Sigurno ste pokušali čistiti prozore ljeti i primijetili kako se sredstvo za čišćenje osuši prije nego što uopće uspijete uhvatiti krpu. Posljedice toga su ružne mrlje i tragovi koji se ne nikako ne daju očistiti. Ako vam vrijeme ne ide u prilog, čišćenje prozora nastojte obaviti rano ujutro dok su staklene površine još hladne. Isto tako, prozore čistite dio po dio, počevši s onima koji su najviše u sjeni.

2. Uklonite nečistoće i obrišite prašinu

Prije nego što se odlučite na čišćenje prozora, potrebno je obrisati prašinu i odstraniti veće nečistoće jer će vam u protivnome one stvoriti samo još više posla prilikom čišćenja samih stakala. S okvira prozora prašinu možete i usisati, a nečistoće odstraniti posebnom krpom. To će spriječiti prašinu i nečistoće da se pomiješaju sa sredstvom za čišćenje te tako ostave ružan trag na staklima.

Isto tako, nemojte zaboraviti temeljito očistiti rolete i unutarnji dio žaluzina - prašina s njih se može prenijeti na vaša stakla. Prilikom čišćenja budite nježni, a najbolje bi bilo da koristite krpu ili neke druge odgovarajuće dodatke.

3. Nabavite odgovarajuća sredstva za čišćenje - i ne štedite na njima

Jedna od najvećih pogreški kod čišćenja prozora je korištenje nedovoljne količine sredstva za čišćenje. Naime, važno je koristiti odgovarajuću količinu kako biste odstranili apsolutno sve tvrdokorne mrlje. Osim toga, nimalo manje važno je i korištenje kvalitetnih odgovarajućih raspršivača kako biste sredstvo mogli ravnomjerno raspršiti po površini stakla.

4. Koristite krpe od mikrofibre

Za najbolji učinak prilikom čišćenja prozora, stručnjaci preporučuju korištenje krpa od mikrofibre. Takve krpe, naime, imaju visoku sposobnost upijanja te su savršene upravo za čišćenje prozora jer ne ostavljaju tragove čišćenja na staklu. Takve su krpe uvijek bolja opcija od papirnatih ručnika.

5. Izbjegavajte korištenje gumenih brisača

Veliki broj profesionalnih čistača koristi brisače s gumenim završetkom, a naročito kada su u pitanju velike površine poput prozora. Korištenje takvih brisača zahtijeva posebne vještine kako biste osigurali besprijekoran rezultat. Jedna od posljedica korištenja takvih, gumenih brisača je da većina sredstva za čišćenje završi na podu ili se nakupi u okvirima prozora što samo predstavlja bespotrebno trošenje. Da bi cijela stvar bila još gora, na kraju prozori ne izgledaju čisto te je cijeli postupak potrebno ponoviti.

Izvor: Good Housekeeping

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 20:44