JESTE LI ZNALI?

5 najboljih ideja o organizaciji koje smo naučili iz uređenja malih stanova

 Julia Brenner/Kitchn
Evo kako pametno i korisno iskoristiti svaki centimetar u kuhinji!

U malim stanovima važan je apsolutno svaki centimetar, posebno u kuhinjskim prostorima. Pa zato kada je u pitanju organizacija, isplati se razmišljati pomalo strateški. Bez obzira na to živite li u malom stanu ili samo želite iskoristiti neke od učinkovitih ideja organizacije stvari u prostoru, evo nekoliko najkreativnijih ideja iz stvarnih primjera na koje smo naišli.

Foto: Elissa Crowe

1. Iskoristite prostor iznad kuhinjskih ormarića i/ili ostalih elemenata.

Ako vam nedostaje prostora za pohranu stvari, spremite sve što ne koristite baš svakodnevno poput kuhinjskih uređaja, dodatnih papirnatih ručnika, priručnika s receptima i slično, iznad kuhinjskih ormarića te ostalih elemenata. Vlasnici ove kuće u Kanadi napravili su upravo to - učinili su da njihovi kuhinjski ormarići izgledaju kao knjižnica.

Foto: Nancy Knight

2. Stvorite dodatnu kuhinjsku površinu koristeći dasku za rezanje.

Evo još jedne sjajne ideje za dobivanje dodatnog prostora u kuhinji. Ovaj put riječ je o dobivanju dodatne kuhinjske radne površine, a ona je sljedeća. Iskoristite dasku za rezanje za još jednu stvar, stavite ju na dio sudopera i tako ćete dobiti dodatno mjesto za spremanje i rezanje hrane. Upravo se tim genijalnim i sasvim jednostavnim trikom poslužio vlasnik ovog malog stana u New Yorku, a moramo priznati da ćemo ovu ideju isprobati što prije.

Foto: Minette Hand Photography

3. Pospremite hranu na mjesta gdje inače ne biste.

Uvijek je dobro iskoristiti svako slobodno mjesto u kuhinji, naročito ako se radi o spremanju i skladištenju hrane. Pa tako, ako trebate osloboditi kuhinjske ormariće, neke od namirnica možete staviti u hladnjak iako možda ne bi trebale biti tamo. Na taj ćete način osloboditi mjesto na policama i u ormarima za neke druge, možda važnije stvari, a namirnicama u hladnjaku neće biti ništa.

Foto: Jessica Isaac

4. Izložite svoje posuđe na otvorene police ili neke druge elemente.

Ako nemate dovoljno slobodnog mjesta u kuhinjskim ormarićima, posuđe možete izložiti i na otvorene police ili neke druge otvorene elemente u prostoru. Ne samo da će isto stvoriti dodatno mjesto za skladištenje, posuđe može biti i divna dekoracija u kuhinji. Upravo su takvo nešto postigli vlasnici kuće u Kaliforniji. Bitno je jedino da posuđe složite uredno jer bi inače sve zajedno moglo izgledati kaotično i loše.

Foto: Julia Brenner

5. Iskoristite i dno svojih kuhinjskih ormarića.

Ovaj nam je mali stan s pametnim rješenjima u Chicagu pomogao da shvatimo da čak i dno naših ormara nudi mnogo neiskorištenog prostora! Dodajte magnetske trake kako biste napravili plutajući element za skadištenje začina ili dodajte kuke za držanje šalica, rukavica, pribora za jelo ili tanjurića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 03:09