NEKE RADITE POTPUNO NESVJESNO

5 najčešćih grešaka koje vjerojatno radite kod pranja odjeće - i kako ih izbjeći

 Pixabay
Jeste li znali u čemu griješite?

Od pretrpavanja perilice, korištenja pogrešnog sredstva za pranje, neprovjeravanja džepova prije početka pranja pa sve do nepravovremenog vađenja odjeće iz perilice... Sve su ovo velike greške koje često, i to uglavnom potpuno nesvjesno, radite kad perete svoje prljavo rublje. Za vas smo zato izdvojili najčešće pogreške kod pranja odjeće i načine kako ih ubuduće možete izbjeći.

Foto: Pixabay

1. Stavljate previše odjeće u perilicu

Znamo da je sigurno vrlo primamljivo (a i brže!) ubaciti u perilicu samo još jedan džemper, ali njezino pretrpavanje neće ostaviti dovoljno prostora da se odjeća pravilno raširi i očisti. I to nije sve, pretrpavanjem perilice možete uništiti stroj, a ne samo dodatno ga opteretiti.

2. Ne provjeravate džepove prije početka pranja

Još jedna od onih grešaka kojih se sjetimo tek kad odječu stavimo u perilicu i uključimo pranje. Prije stavljanja odjeće u perilicu, zato obavezno pregledajte i ispraznite sve džepove te maknite pojaseve, ukrasne igle, broševe i sve ono što se može otkopčati, pasti ili na neki drugi način prouzročiti eventualni kvar na vašoj perilici.

3. Pretjerujete s količinom deterdženta i/ili omekšivača

Nemojte pretjerivati s količinom deterdženta i/ili omekšivača jer time nećete postići ništa. Upravo suprotno, riskirate da se na vašoj odjeći pojave bijele mrlje zato jer se nije mogla dovoljno dobro isprati. Nemojte dozirati na 'svoju ruku', već se prvenstveno pridržavajte uputa na ambalaži sredstva za pranje.

4. Nastale mrlje ne tretirate odmah

Bilo kakvu nastalu mrlju potrebno je tretirati istog trenutka kad nastane ili barem koliko je god to ranije moguće. Čekanje s pranjem definitivno je najgora stvar koju možete napraviti jer se u tom slučaju mrlja uvuče u vlakna odjeće.

Cropped shot of a young woman smelling her freshly washed towelshttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/805659.jpg
Getty Images

5. Ne vadite navrijeme odjeću iz perilice

Ostavljanje mokre oprane odjeće u perilici gdje je smanjeno svjetlo i protok zraka može spriječiti sušenje stroja i uzrokovati nastanak plijesni. Zbog toga će vaša oprana, ako ju ne izvadite navrijeme, smrdjeti na vlagu, a to je nešto što sigurno ne želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:05