Proljetno čišćenje

5 najpopularnijih trikova za čišćenje

 

Došlo je i to doba godine kada sa zadovoljstvom pospremamo zimske stvari u iščekivanju sunčanih dana. Uz pozdravljanje zime, volimo i temeljito očistiti svoj dom kako bismo mogli istinski uživati uz šalicu kave i prve zrake sunca.

Proljetni umor, kao jedan od najvećih neprijatelja proljetnog pospremanja, smo zato odlučili temeljito ukloniti s 5 trenutno najpopularnijih trikova s Pinteresta koji će vam čišćenje doma učiniti jednostavnijim i bržim.

1. Mirisni čistač podova

Napravite tekućinu za pranje podova od koje će cijela prostorija dugo mirisati na čisto i svježe. Na 4 litre vode stavite 1 žlicu omiljenog tekućeg deterdženta za suđe, 2 žlice omiljenog praška za robu i 1 žlicu octa. Detaljnije o izradi ove tekućine možete pogledati ovdje.

2. Besprijekoran čistač žaluzina

Osim što štedi vrijeme, bit ćete sigurni da na vašim žaluzinama nije ostalo niti malo prljavštine – niti s donje, niti s gornje strane. Potrebna vam je jedna hvataljka, dvije krpe s mikrovlaknima i nekoliko gumica za kosu. Hvataljke omotajte s krpama i pričvrstite s gumicama za kosu.

3. Snažni čistač rešetki za štednjak

Masnoća koja se nalazi na željeznim rešetkama za štednjak može predstavljati pravu malu noćnu moru za ribanje, pogotovo ako je niste očistili već neko vrijeme. U vrećici sa zatvaračem pomiješajte tripostotni hidrogen peroksid i sodu bikarbonu. Unutra stavite rešetku i ostavite da djeluje preko noći.

4. Blistavo čista prozorska okna

Uz tradicionalno proljetno pranje prozora, ove godine nemojte zanemariti prozorska okna, posebno rubne djelove i male udubine. U njima se sakuplja najviše prljavštine koju nerijetko preskačemo u čišćenju ili je samo površno očistimo. Za ovaj vam je trik potrebna stara četkica, papirnati ručnik, nož za mazanje, krpa, soda bikarbona i ocat. Detaljnije upute pogledajte ovdje.

5. Čista i mirisna mikrovalna pećnica

Kada ste posljednji put temeljito očistili svoju mikrovalnu pećinicu? Za čistu i mirisnu pećnicu u vatrostalnu posudu stavite jedan limun narezan na kriške, jabučni ocat, vodu i uključite mikrovalnu na 3 minute. Nakon toga je nemojte otvarati, nego sačekajte 10 minuta kako bi para omekšala sve masnoće unutar mikrovalne pećnice. Nakon toga prebrišite unutrašnjost sa spužvom.

Izvor: thekitchn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 05:01