PRAVILA STRUKE

5 najvažnijih savjeta za male stanove: Uz funkcionalan tlocrtni raspored, pripazite na ove stvari

 ZANDECKI, LUKASZ/LIVING4MEDIA
Doznajte kako osmisliti funkcionalne zone, kakav namještaj kupiti, koje boje koristiti i čega se najlakše odreći

U suradnji s arhitektom ili dizajnerom prokomentirajte vaše želje, potrebe ukućana i njihove životne navike na temelju kojih će stručnjak izraditi nacrt vašeg doma kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

1. FUNKCIONALAN TLOCRTNI RASPORED

Najčešće se projektira open-space varijanta, kako bi se dobile funkcionalone zasebne zone koje istodobno mogu djelovati i kao cjelina. Umjesto klasičnim zidovima prostor odijelite šankom, paravanom, kliznim vratima ili policama. Treba izbjegavati veliku kuhinju ili kupaonicu, svi dijelovi stana trebali bi biti proporcionalni. Ako to visina dopušta, moguće je podizanje pojedinih dijelova stana kao što je, primjerice, zona spavanja ispod koje je dnevni boravak ili, pak, garderoba.

image
MyWorld modularno sjedenje, dizajn Philippe Starck
NICOLA

2. TRANSFORMERI I VIŠENAMJENSKI NAMJEŠTAJ

Mali stan treba biti fleksibilan i modularan. Najpoželjniji su komadi namještaja koji se mogu transformirati jer štede prostor, a istodobno omogućuju da se koristi na više načina. Primjerice, stolovi na rasklapanje mogu biti stolić za kavu ili blagovaonski stol, a kao radni kutak, ali i blagovaonski stol mogu poslužiti konzole s podesivim gornjim pločama. Nadalje, klasično rješenje za spavanje je sofa na razvlačenje, a sve su popularniji i podizni kreveti koji se tijekom dana mogu sakriti u ormar. Time se štedi oko četiri kvadrata prostora. Jednako tako, poželjan je mobilni namještaj na kotačićima, koji se lako pomiče po stanu ovisno o potrebama.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA

3. KUHINJSKI ELEMENTI I ORMARI PO MJERI

Potrebno je predvidjeti prostor za odlaganje i skladištenje stvari. Većinu namještaja, kuhinjske elemente, ormare i police izradite po mjeri kako biste iskoristiti svaki milimetar prostora i zadovoljili potrebe suvremenog života. Poželjno je da elementi idu od poda do stropa, no treba pripaziti da ne budu premasivni. Dobro je rješenje i krevet veće visine, ispod kojeg su police i ladice, ili pak krevet na kat ispod kojeg je radni kutak. Nadalje, prostor oko prozora može se iskoristiti kao biblioteka.

image
MöLLER, CECILIA/LIVING4MEDIA

4. KOMBINACIJA SVJETLA, BOJA I MATERIJALA

Mali stan treba dobro osvjetljenje, prirodno i umjetno. Prozori bi trebali biti što veći, a rasvjeta organizirana u više grupa. Ako je strop nizak, preporučuje se na njega usmjeriti svjetlo. Prilikom odabira boja, pak, treba znati da svjetle i nenametljive nijanse vizualno povećavaju prostor, pa stoga treba izbjegavati tamne nijanse. Dizajneri savjetuju najviše tri boje, s time da dvije budu svjetlije dominantnije, a jedna življa, kako bi naglasila jedan dio stana. Kod namještaja se u malim količinama mogu pojavljivati i uzorci. Jedan od najčešćih savjeta za vizualno povećanje prostora odnosi se na ogledala, koja je poželjno postaviti nasuprot zidova na kojima je i uz koje je što manje predmeta.

image
ZANDECKI, LUKASZ/LIVING4MEDIA

5. BUDITE SPREMNI NA KOMPROMISE

Kupaonica je često jedina zasebna prostorija u malom stanu, a kako bi odavala dojam prostranosti, umjesto za kadu odlučite se za tuš-kabinu i perilicu rublja manjih dimenzija te zaboravite bide, sušilicu rublja i veliki umivaonik. Jednako tako, iako je u pametno projektiranu kuhinju moguće smjestiti sve kuhinjske aparate, razmislite je li vam doista potrebna perilica posuđa. Valja imati na umu da u malim stanovima nema mjesta za sve stvari, nepotrebne sitnice i dekorativno-uporabne predmete koje, realno, ne koristite. Bacite ih ili darujte. Time se izbjegava nered.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:42