kuhinjski nered

6 načina kako pobijediti nered u kuhinji

 

Koliko vam se puta dogodilo da, uz težak uzdah pogledate po stanu i shvatite da je već prošlo tjedan dana otkad ste posljednji put čistili i da bi bilo vrijeme da se ponovno primite posla? Kuhinja je pogotovo kritičan prostor u domu jer se s lakoćom pretvara u pravo carstvo nereda. Neovisno koliko često ribate, usisavate, slažete posuđe i pospremate hranu, vaša kuhinja je zatrpana? Evo šest razloga zbog kojih vaša kuhinja izgleda kaotično, a koje možete već danas promijeniti!

Imate previše stvari na radnoj površini.

Ovo je jedan od očitih razloga zašto se vaša kuhinja doima neuredno jer vas sam broj stvari koje držite na radnoj površini sprječava da sve držite pod kontrolom. Odaberite maksimalno dva manja aparata koje često koristite, a sve ostale pospremite iza vrata kuhinjskih ormarića.

Nemate dovoljno stvari na svojoj radnoj površini.

Možda se čini paradoksalno, no ako eliminirate apsolutno sve uobičajene predmete koje inače držite na radnoj površini, sve što usput odložite na tu praznu površinu isticat će se i privlačiti neželjenu pozornost. Pošta, katalozi i slične sitnice brzo se nakupljaju i za čas se prostor doima kaotičnim pa budite redoviti i rješavajte se suvišnih predmeta.

Koristite svoj hladnjak kao mini galeriju.

Koliko god crteži naših najmlađih bili vrhunska umjetnička djela, a bezbrojni magneti slatki i simpatični, prekrijete li cijeli hladnjak šarenim papirima i figuricama pretvorit ćete ga u detalj koji cijelu prostoriju čini neurednom. Umjesto toga odaberite najbolje radove i uokvirite, izložite ih na svom zidu i redovito mijenjajte kako bi im se mogli diviti. Odredite u svojoj kuhinji jedno mjesto gdje ćete držati najljepše uspomene s putovanja i ograničite se na one koje vam mame osmijeh na lice.

Ne pospremate redovito posuđe.

Posuđe koje čeka u sudoperu da ga pospremite izgleda jednako neuredno kao i prljavo posuđe koje čeka na pranje. Najbolji način da to izbjegnete jest da se prisilite oprati suđe odmah nakon obroka i tijekom samog kuhanja. Čim se osuši pospremite ga kako bi svaka stvari bila na svome mjestu dok vam idući put ne zatreba.

Nemate ladicu za zalutale predmete.

Kuhinja je prostor u kojem se često znaju skupljati nasumične stvari iz kućanstva, od baterija i gumica pa do metra i zalutalih čavlića. Najjednostavniji način kako nabrzinu maknuti te sve stvari s radne površine jest odrediti jednu ladicu u kojoj ćete pospremati sitnice. No, nemojte zaboraviti redovito ju čistiti i organizirati kako biste ovaj kontrolirani nered zadržali u okvirima te ladice.

Koristite kuhinju za previše aktivnosti.

Pretvorili ste kuhinju u improvizirani ured, a ostatak vaše obitelji u kuhinji radi na različitim umjetničkim projektima pa je prostor prepun bojica, pastela i sličnih potrepština koje stvaraju kreativni nered. Pokušajte taj kreativni nered držati pod kontrolom, čak i ako ste usred nekog projekta. Obratite pozornost na svoje navike i ako više od 24 sata nitko nije taknuo razbacane stvari, vrijeme je da ih uklonite.

Izvor: The Kitchn

Naslovna fotografija: Reid Rolls

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:59