TAJNE EFIKASNIJEG ČIŠĆENJA

6 trikova kako brže i jednostavnije očistiti dom

Pogledajte o kojim se to trikovima za čišćenje doma radi i pritom uštedite vrijeme!

Čišćenje doma često je zahtjevan i nimalo jednostavan zadatak koji, između ostaloga, oduzima mnogo dragocjenog vremena. Međutim, ako se krenete pridržavati sljedećih pravila, na čišćenje doma više vam ne moraju otići sati i sati... Pogledajte koji trikovi će vam pomoći da odsad još brže i jednostavnije čistite svoj dom!

1. Imajte određeni 'sistem' čišćenja

Stručnjakinja za čišćenje Debbie Sardone kaže da skraćivanje vremena čišćenja na pola prvenstveno započinje sustavom, odnosno unaprijed određenim sistemom čišćenja. To znači da svaki put svoj dom čistite jednakim redoslijedom. Uvijek čistite jednu po jednu sobu, započinjite, ali i dovršavajte čišćenje na istom mjestu kako ne biste bez potrebe trošili svoje vrijeme. Koji ćete točno redoslijed čišćenja imati ovisi isključivo o vama i vašim mogućnostima, ali i potrebama.

 

2. Čistite prostorije od vrha do dna

Što to točno znači? Naime, uvijek je najbolje da bilo koju prostoriju čistite od vrha do dna. To bi značilo da najprije započnete s brisanjem/čišćenjem stropnog ventilatora ili lustera, a zatim se postepeno spuštate prema dolje. Čak i u slučaju da čistite prašinu, uvijek najprije krenite od vrha sobe prema samome dnu. To će vam uvelike olakšati čitav proces čišćenja doma, ali ga ujedno i ubrzati.

- Većina ljudi nešto vidi i to očisti. Međutim, zatim podignu pogled i vide nešto drugo i očiste to, a da ne razmišljaju da im pritom ta ista prljavština padne na mjesto koje su upravo očistili - kaže Sardone.

 

3. Pripremite sve 'alate' za čišćenje

Imajući pri sebi sve alate i sredstva za čišćenje koji su vam potrebni za čićenje, znači da nećete nepotrebno gubiti vrijeme tijjekom procesa čišćenja doma. Možete nositi pregače ili čak pojasa za alat s džepovima. Ovo vam možda može biti pomalo zahtjevno i teško, pogotovo ako vam za čišćenje trebaju velike bočice sredstava za čišćenje, ali i za to postoji rješenje. Naime, sredstvo izlijte u manje boce s raspršivačima koje je lako nositi, a njihove zalihe možete smjestiti u limenku ili u kantu kako biste uštedjeli vrijeme.

 

4. Čistite nered čim se pojavi

Nakupljanje nečistoće i nereda u domu samo stvara dodatni kaos, a ujedno i otežava sam postupak čišćenja. Naime, uvijek je jednostavnije ukloniti 'svježu' prljavštinu od one stare. Upravo je zbog toga jedno od najvažnijih pravila za čišćenje doma sljedeće - uvijek čistite nered kad se pojavi, nemojte odgađati čišćenje jer će vam kasnije biti samo kompliciranije i dulje će trajati.

5. Očistite sva stakla i prozore u domu

Tijekom čišćenja nipošto ne smijete zaboraviti na staklene površine, bez obzira na to što možda mislite da ih nije potrebno prečesto čistiti. Pripremite odgovarajuće sredstvo za čišćenje i sve potrebne krpe ili papirnate ubruse te očistite sve staklene površine u kući.

6. Čistite manje, ali češće

Ako uistinu želite uštedjeti na vremenu koje trošite na čišćenje doma, rješenje je jednostavno - čistite manje, ali češće. To će vam olakšati proces čišćenja, a ujedno ćete imati više vremena tijekom dana za neke druge, vama važnije i ugodnije stvari. Sretno!

Foto: Living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2021 20:08