PROČIŠĆEN PROSTOR

7 trikova koji će vam pomoći da uklonite vizualnu buku u svom domu

 /SHUTTERSTOCK
Kuća bez nereda ne samo da izgleda bolje, već vam može pomoći da živite jednostavniji i sretniji život

Kada razmišljate o buci, mogli biste zamisliti sirenu automobila ili udaranje čekića. Ali postoji još jedna vrsta koja može biti na sličan način ometajuća: vizualna buka. Poput načina na koji neželjeni zvukovi iritiraju vaša slušna osjetila, vizualna buka obuhvaća sve što je neugodno za oko, od oštrih boja do prostora pretrpanog predmetima za uređenje doma. Prema AD-u donosimo sedam jednostavnih trikova koji pomažu u uklanjanju vizualne buke i unose reda u vaš životni prostor.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Nemojte pretrpavati prostore

Jedan od prvih koraka koje treba poduzeti pri uklanjanju vizualne buke zahtijeva određeno razmišljanje: pogledajte određeni prostor i razmislite o osjećajima koje izaziva. Stvarno vam se sviđa boja zidova? Jesu li sve te knjige potrebne? Bi li više prostora za pohranu pomoglo u organizaciji? Često mislimo da želimo da prostori budu potpuno puni, no istina je kompliciranija. "Manje je više" nije samo dogma minimalista, već i praktična mudrost koja nam često čini život lakšim, učinkovitijim i sretnijim.

2. Oprezno s bojama

Boje igraju ključnu ulogu u našim emocijama i osjećajima, zbog čega morate biti sigurni da odaberete one prave. Možete slijediti svoje osobne preferencije, ali ćete također htjeti koristiti one koji pomažu pojačati prirodno svjetlo u prostoru. Boje koje koristite trebale bi stvarati osjećaj harmonije i dobro pristajati uz cjelokupni dekor vašeg doma. Dakle, kada razmišljate o tome kako eliminirati vizualnu buku, provedite vrijeme razmišljajući o tome kako boje u sobi mogu učiniti da se osjećate onako kako želite.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Svjetlo

Svjetlost je još jedan ključni element vizualne buke, posebno kada ga imate premalo ili previše. Obratite pažnju na male detalje: Pregorjela je žarulja u kupaonici? Mislite li da bi svjetleći vijenac donio više harmonije i blagdanskog duha na terasu? Bi li staklena vrata propuštala svjetlost u predvorje? Primijenite i male i velike promjene kako biste preusmjerili svjetlo u svakom prostoru i stvorili sobe s atmosferom kakvu želite.

4. Posvetite se dubinskom čišćenju

Jedan od najboljih načina za smanjenje vizualne buke je omogućiti podešavanje prostora, pa je možda vrijeme da razmislite o uvođenju redovitog rasporeda dubinskog čišćenja. Kada to učinite, pobrinite se da ne čistite samo svoj prostor, već i dijelove poput sezonske smočnice ili ormara. Odbacite sve što ne koristite, a nove dodajte samo kada je potrebno i samo ako vam čine život boljim. I ne brinite, ovo ne mora trajati satima. Zapravo, postoji mnogo zadataka dubinskog čišćenja koje možete obaviti u manje od sat vremena.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Prepoznajte bučna mjesta

Ako odlučite da temeljito dubinsko čišćenje nije potrebno - ili trenutno nemate vremena posvetiti mu se - možete se umjesto toga koncentrirati na ona mjesta koja privlače vizualni šum više od ostalih. Obično su to zajedničke prostorije u domu poput ulaza ili kuhinje, osobito ako živite s više ljudi ili imate djecu. Otkrijte koji prostori u vašem domu privlače nered, a zatim se posvetite održavanju urednosti.

6. Prihvatite kutije i druge stvari za pohranu

Ako vam je teško odreći se svih onih predmeta koji pridonose vizualnoj buci u vašem domu, razmislite o ulaganju u neke kutije ili drugo rješenje za pohranu koje će stvari ukloniti iz vašeg vida, ali će vam i dalje biti relativno dostupno.

image
/SHUTTERSTOCK

7. Organizirajte prema upotrebi

Kada imamo prostore pune vizualne buke, ponekad je manje važno eliminirati objekte koliko im je bitno nametnuti neki red. Na primjer, ručnici će uvijek izgledati bolje čisti, složeni i razvrstani po funkciji; odjeća se također može razdvojiti po vrsti umjesto da se, recimo, majice i trenirke miješaju zajedno; a ako su knjige organizirane po temama ili poredane abecednim redom, to će smanjiti kaos i olakšati njihovo korištenje. Organiziranje naših predmeta može olakšati život, a istovremeno unijeti sklad u svaki prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2023 16:04