VRIJEDI ZNATI

7 velikih neprijatelja drvenog namještaja koje trebate izbjegavati

 /SHUTTERSTOCK
Nakon što je površina izgrebana, zamrljana ili napuknuta, njezino popravljanje može biti skupo - ili se uopće ne može popraviti

Namještaj od drva klasičan je i elegantan dodatak svakom domu, no znate li kako ga pravilno njegovati? Istražite ovih sedam drvenih neprijatelja kako biste ih izbjegli i kako bi vaš namještaj izgledao najbolje

Upravo ste kupili izuzetan komad namještaja od drva i pronašli savršeno mjesto za njega u svom domu. Sada ste zabrinuti zbog štete. Nakon što je površina izgrebana, zamrljana ili napuknuta, njezino popravljanje može biti skupo - ili se uopće ne može popraviti.

Charles Sutton, izdavač Furniture Review i osnivač Sutton Reproductions, proizvođača visokokvalitetnih replika stilskog namještaja, za Reader‘s Digest kaže da postoji sedam glavnih neprijatelja završnih obrada od drva - ne uključujući malu djecu. Ovdje je opsežan popis, kao i savjeti kako ih izbjeći.

image
/SHUTTERSTOCK

1. Tekućine

Jedan od najčešćih problema proizlazi iz mokrih čaša ostavljenih na stolu. Voda i druge tekućine prodiru kroz završni sloj i oštećuju drvo ispod, uzrokujući mutne ili kredaste mrlje koje je teško ukloniti. Podmetači za čaše su vaši najbolji prijatelji i ne zaboravite odmah obrisati proliveno.

2. Vrućina

Vruća šalica kave stavljena na antiknu završnu obradu može stvoriti bijeli prsten, poput vodenog žiga. Isto tako, neizravna toplina, poput one na tavanu, može oštetiti završne slojeve drva. Mnogi ljudi ne znaju da se podmetači mogu koristiti i za tople napitke.

Držite namještaj najmanje 60 cm od radijatora, peći i drugih izvora topline. Budite oprezni pri skladištenju drvenog namještaja.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Prašina

Prašina može oštetiti završne slojeve ispunjavajući pukotine i uzrokujući mikroskopske ogrebotine. Obrišite prašinu najmanje jednom tjedno mekom, lagano navlaženom krpom koja ne ostavlja dlačice. Ako je nemate, stare tkanine će obaviti posao. Svaka tri mjeseca, upotrijebite sredstvo za poliranje namještaja u spreju (ali ne ako ste prethodno navoštili svoj namještaj) ili jednom godišnje nanesite pastu od voska.

4. Kemikalije

Podmetači za čaše mogu spriječiti tragove vode i topline, ali pripazite na vrstu podmetača koji koristite. Oni izrađeni od sintetičkih materijala, kao što je umjetna guma, mogu omekšati i oštetiti tvrde površine. Isto vrijedi i za plastične poklopce i jastučiće, pa pripazite i izbjegavajte te materijale.

5. Kiseline

Ulja za tijelo i znoj sadrže mliječnu kiselinu i soli koje mogu razgraditi drvene premaze, ostavljajući ljepljiva područja koja privlače prljavštinu. Biljni i cvjetni nektar mogu učiniti istu stvar. Stavite biljke dalje od namještaja od finog drva.

Redovito brisanje prašine i poliranje uklonit će masnoće. Povremeno očistite područja koja se često dodiruju —kao što su nasloni stolica—otopinom sredstva za čišćenje drva i vode, slijedeći upute.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Abrazije

Vjerovali ili ne, mnoge ogrebotine i udubljenja na namještaju nemaju nikakve veze s vašom djecom. Nevjerojatni sumnjivci, poput keramike i drugih dodataka s tvrdim dnom, često su krivci. Stavite zaštitnu podlogu, kao što je samoljepljivi filc koji se može naći u trgovinama za kućnu radinost, na dno svih takvih dodataka.

7. Sunčeva svjetlost

Svi znamo koliko sunčeve ultraljubičaste zrake mogu biti opasne za ljudsku kožu. Iste te zrake mogu izazvati oštećenja na završnim slojevima drva, uzrokujući pucanje i blijeđenje. Jednostavan odgovor za sprječavanje oštećenja od sunca je ne stavljati svoj namještaj na izravnu sunčevu svjetlost, ali to nije uvijek jednostavno. Koristite zastore, rolete i UV filmove na prozorima kako biste ih zaštiti od sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:09