Urbano vrtlarenje

7 vrsta voća koje možete uzgojiti u svojem dnevnom boravku

Na pola puta između isključivo dekorativnih sobnih biljaka i jestivih biljčica koje uzgajamo u svojim malim kuhinjskim vrtovima nalazi se jedna posebna kategorija - biljke koje su i jestive i ukrasne! Riječ je, naravno, o različitim stabalcima voćaka koje u prirodi i na suncu mogu izrasti u raskošno drveće golemih proporcija, no u svom patuljastom obliku i u velikim teglama čine odličan dekorativni detalj u našim interijerima. Ispravna briga i pravi uvjeti važni su ako želite da se vaša unutarnja voćka razvija i uspijeva, a ako pritom imate kao cilj svježe plodove, sigurni smo da ćete se dodatno potruditi kako bi vaša biljka zaista uživala u vašem domu.Smokva

Ako želite smokvu koja daje plodove, nemojte nabaviti takozvani lirasti fikus iz porodice smokava koji se na engleskom zove i Fiddle Leaf Fig. On možda jest iznimno dekorativan, no nikada neće proizvesti jestive plodove. Radije potražite Brown Turkey smokvu koja se još naziva i Negro Largo. Ta biljka s lijepim duguljastim listovima može podnijeti opsežnije obrezivanje, oprašuje sama sebe i može napredovati u zatvorenom prostoru. Veličina posude u koju ste je posadili utjecat će na veličinu same biljke, kao i bogatstvo plodova - što više smokava želite, to drvce mora biti veće. Svoju smokvu zalijevajte jednom tjedno, i to sve dok voda ne krene istjecati van, a obrezujte je kada dosegne veličinu koju želite. Ako želite da nosi voće, svoju smokvu morate držati na jarkom svjetlu, idealno na sjevernu stranu. Ove biljke uopće ne vole hladnoću pa ih stoga držite podalje od propuha.

Limun i limeta

Za uzgoj limuna ili limete u svome domu odaberite patuljaste vrste koje se samooprašuju poput Meyer limuna (lat. Citrus × meyeri) ili Kaffir limete (lat. Citrus hystrix). Zdrava stabla citrusa traže blago kiselo tlo na bazi od ilovače, a vole i puno vlage u zraku, i to čak do 50 posto. Taj uvjet možete rekreirati redovitim špricanjem stabla vodom. Tlo biljke mora biti u potpunosti suho prije zalijevanja. Citrusi trebaju puno svjetla, i to od 8 do 12 sati svakog dana pa smjestite svoje drvo na najsunčanije mjesto koje imate u kući, a najbolje bi mu odgovaralo mjesto koje je izloženo suncu s dvije strane. Ako imate vanjski prostor, vaša će vam biljka biti zahvalna ako je nekoliko mjeseci držite na svježem zraku, pogotovo ako je ljeto blago.


Maslina

Maslina je stablo koje se samooprašuje i bogato rodi, a ne treba mu toliko njege u usporedbi s ostalim voćkama. Kada kupujete svoju maslinu, imajte na umu da je mnogo vrsta isključivo dekorativno, što znači da neće roditi, no postoji i mnogo vrsta koje to čine, poput Arbequine ili Pichioline. Maslinu je potrebno zaliti tek kad gornjih nekoliko centimetara zemlje isuši, a potrebno ju je rjeđe zalijevati u jesen i zimu kada se biljka prirodno odmara. Maslini je potrebno barem šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Stavite svoju biljku blizu sunčanog prozora okrenutog prema jugu.


Avokado

Jako je teško dobiti kućni avokado da rodi plodove, no nije nemoguće. Umjesto da uzgojite svoj avokado iz sjemenke, potražite stablo avokada nastalo presađivanjem sa stabla koje provjereno nosi ukusne plodove. Prirodno manje vrste poput Wurtz, Gwen ili Whitsell avokada stabla su s kojima biste mogli imati najviše uspjeha, a nije ih potrebno oprašivati. Na dno tegle stavite malo pijeska, a potom je napunite klasičnom mješavinom za sadnju kako vaše stablo ne bi imalo mokre krajeve korijenja. Redovito zalijevajte avokado, ali pripazite da tlo ne bude pretjerano vlažno. Zrele plodove možete pustiti da vise na stablu i po nekoliko tjedana. Avokado voli puno jarkog svjetla pa ako je moguće, stavite ga kraj prozora s pogledom na jug.

Banane

Neka stabla banane proizvode jestivo voće, a pojedine vrste stvaraju plodove koji su nejestivi. Opet je ključno da odaberete patuljaste varijante poput Super Dwarf Cavendish banane ili Dwarf Red koje neće izrasti prevelike. Banane se same oprašuju pa se ne morate brinuti za taj dio rasta vaše biljke. Tlo u koje je zasađena vaša banana mora biti lagano i rastresito, a svoju biljku morate nadohranjivati jednom mjesečno. Zbog svojih golemih listova banane vole puno vode, no ipak je potrebno pričekati da se tlo u potpunosti isuši između dva zalijevanja. Listove možete špricati vodom kako biste oponašali vlažne klimatske uvjete koji odgovaraju ovoj biljci. Banana treba puno svjetla pa je i nju najbolje smjestiti na jug, a s vremena na vrijeme je zarotirajte tako da sve njene strane dobiju malo sunca.

Murva ili dud

Patuljasta verzija ove biljke zvana Dwarf Everbearing dobar je izbor za unutarnje prostore. Bobice murve koje izgledaju poput manje kupine treba obrati čim sazru kako bi plodovi ove biljke postupno sazrijevali, a ne svi u isto vrijeme. Murva raste sporo i vole puno prostora u tegli, a za zemlju vam može poslužiti klasična mješavina za sadnju. Redovito ju zalijevajte, a najbolje mjesto u vašem domu za nju je toplo i osunčano mjesto. Od proljeća do jeseni, ako je ikako moguće, smjestite je na izravnu svjetlost.

Izvor: Food52

Naslovna fotografija: Another Ballroom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 03:41