PRAVILNA NJEGA RUBLJA

7 zlatnih pravila za održavanje tekstila

 Vidar Nordli Mathisen, Unsplash
Kako bi vaš tekstil zadržao postojanost boja, kvalitetu i da bi mu produljili životni vijek nužno je da se pridržavate ovih pravila...
  1. Kako bi svoju posteljinu njegovali na pravilan način treba se uvijek pridržavate navedenih pravila održavanja istaknutih na etiketi. Ona podrazumijevaju da bojano i šareno rublje prije upotrebe obavezno perete zasebno i to u mlakoj vodi s tekućim deterdžentom.
  2. Upotrebljavajte tekući deterdžent za pranje obojenog rublja jer praškasti često u sebi sadržavaju bjelilo koje djeluje agresivno na postojanost boja zbog čega bi rublje moglo izgubiti svježinu boje.
  3. Prilikom prvog pranja obično dolazi do otpuštanja viška boje iz tkanine. Naročito posteljinu treba prati s krive (naopake) strane kako bi boje ostale što duže svježeg izgleda.
  4. Rublje perite u perilici isključivo s rubljem istovrsne boje i kvalitete, a tamne i jake boje uvijek perite zasebno.
  5. Nemojte sušiti rublje na direktnom suncu jer boje ma kako postojane bile na suncu mogu izblijediti.
  6. Prilikom sušenja u sušilici, ne koristite visoke temperature. Perilicu ne smijete prepuniti rubljem jer ćete ga kasnije teško ispeglati, a rublje koje je nagužvano u perilici kod vrtnje izaziva nepotrebno međusobno trenje.
  7. I za kraj, zlatno pravilo glasi: bijelo rublje uvijek perite samo na visokim temperaturama, a šareno perite na nižim temperaturama.

NAPOMENA: Sav tekstil dostupan na današnjem tržištu dolazi uz svima poznatu etiketu za održavanje. Na toj etiketi se, naime, nalaze simbolizirana uputstva za održavanje koja nisu uvijek sasvim razumljiva. Kako bi vaš tekstil zadržao postojanost boja, kvalitetu i da bi mu produljili životni vijek nužno je pravilno čitati simbole.

Foto: Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:56